Sondaj INSCOP Ponta şi Iohannis, umăr la umăr în topul încrederii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta şi liderul PNL Klaus Iohannis
Premierul Victor Ponta şi liderul PNL Klaus Iohannis

BAROMETRU Klaus Iohannis îl urmează la mică distanţă, în clasamentul încrederii, pe potenţialul său contracandidat la alegerile prezidenţiale, Victor Ponta, arată un sondaj INSCOP Research. Pe primul loc se află, tot la mică distanţă, Mugur Isărescu.

Pe primul loc în topul încrederii rămâne guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu 41,2% încredere multă şi foarte multă, deşi a înregistrat o uşoară scădere în ultima lună (40,4%, luna mai).

Premierul Victor Ponta îşi păstrează şi la jumătatea anului 2014 locul al doilea în clasamentul încrederii. 37,3% din respondenţi declară multă şi foarte multă încredere în liderul PSD. Acesta se află într-o uşoară creştere faţă de luna mai (36,1%). Victor Ponta este urmat, la o diferenţă de numai 1,4%, de Klaus Iohannis, prezidenţiabilul PNL. „Cei doi principali contracandidaţi pentru alegerile prezidenţiale îşi conservă scorurile de încredere după alegerile europarlamentare, fapt care explică şi datele cu privire la simulările finalelor prezidenţiale de tur doi în care cei doi înregistrează scorul cel mai strâns“, arată sociologii INSCOP Research.

Băsescu şi Antonescu, în scădere

Pe locul al patrulea în topul încrederii se situează primarul Capitalei, Sorin Oprescu, cu 32,4%, urmat, surprinzător, de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu 27,8% (29,4% în mai) şi Mircea Geoană cu 26,6% (26,1% în mai). 

Fostul lider al PSD este urmat de noul intrat în clasamentul încrederii în personalităţi politice, Mircea Diaconu, surpriza de la alegerile europarlamentare, cu 22,9% încredere multă şi foarte multă, George Maior, şeful SRI, cu 22,8% (22,5% în mai), fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu cu 21,8% (22,8% în mai), Teodor Meleşcanu cu 21% (18,9% în mai), Traian Băsescu cu 19,2% (21% în mai). Crin Antonescu a ajuns la o cotă de încredere foarte scăzută, 19,1% , cu patru procente mai puţin decât în luna mai, şi abia îl devansează de fostul preşedinte Ion Iliescu (18,7%).  „Traian Băsescu şi Crin Antonescu suferă pierderi în clasamentul încrederii, primul pe fondul scandalului legat de arestarea fratelui său, Mircea Băsescu, al doilea pe fondul eşecului de la alegerile europarlamentare şi mai ales pe al retragerii din fruntea PNL“, mai observă sociologii INSCOP Research.

Predoiu şi Kelemen, încredere mică

Theodor Stolojan înregistrează 17,3% opţiuni de încredere multă şi foarte multă (17,8% în mai), urmat de Corneliu Vadim Tudor cu 14,9% (15,3% în mai), prezidenţiabilul PDL, Cătălin Predoiu - 13,7% (13,4% în mai), Liviu Dragnea cu 13,6% (15,6% în mai). Ceilalţi lideri ai dreptei stau la fel de prost în sondaje: Elena Udrea cu 13,4% (14,1% în mai), Emil Boc cu 12,2% (13,3% în mai) şi Vasile Blaga cu 8,9% (11,5% în mai). Doar Dan Voiculescu cu 8,6% (10% în mai), Kelemen Hunor cu 6,2% (6,2% în mai) şi pastorul Laszlo Tokes cu 5,7%  stau mai prost la încredere. Ultimele procente sunt descurajatoare, în special, pentru Cătălin Predoiu şi Kelemen Hunor, care râvnesc la funcţia de preşedinte al României.

Studiul INSCOP Research a fost realizat în perioada 1-6 iulie 2014, la comanda ziarului “Adevărul”. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 1.055 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia de 18 ani şi de peste 18 ani a României. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

sondaj

Citeşte şi:


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite