Siegfried Mureşan, apel către Guvernul Tudose privind deficitul bugetar: Nu lăsaţi românii cu mai multă datorie publică în spinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a avertizat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Parlamentul European, urmările negative pe care cu care s-ar putea confrunta România în cazul unui deficit bugetar de peste 3%, efecte care se vor resimţi direct în buzunarul românilor. În această situaţia, eurodeputatul a făcut şi un apel către guvernanţii de la Bucureşti.


În cadrul unei conferinţe de presă susţinută miercuri la Parlamentul European de la Bruxelles, eurodeputatul PPE, Siegfried Mureşan, a vorbit despre potenţiale urmări ale unui deficit bugetar de peste 3%, aşa cum ar putea fi cazul României, efecte ce se vor resimţi direct în buzunarul românilor, care vor rămâne, la sfârşitul celor patru ani de guvernare, cu o mai mare datorie publică de acoperit.

„Consecinţele unui deficit de peste 3% sunt următoarele: Comisia Europeană va începe o procedură împotriva României şi este un semn de proastă purtarea pentru toţi investitorii internaţionali. Aceştia vor oferi României credite la o rată a dobânzii mult mai mare, iar asta înseamnă că fiecare român, prin bugetul public, va trebui să plătească mai mult pentru ca statul să se poată împrumuta. Finanţările prin Banca Europeană de Investiţii, creditarea spre economie va deveni mai scumpă”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Eurodeputatul a vorbit şi despre cum s-a ajuns la această situaţie, fiind vorba aici de faptul că Guvernul Tudose aplică, literă cu literă, reţeta eşecului economic patentată de Călin Popescu Tăriceanu în anii 2007-2008, când accentul principal era pus pe consum şi nu pe investiţii.

„Aceste vremuri de creştere economică trebuie folosite pentru a consolida bugetul, pentru a folosi banul public cu cumpătare în acele domenii care generează creştere economică, care stimulează sectorul privat să investească, să genereze noi locuri de muncă. Economia trebuie şi ea reformataă. Nu vedem nimic din toate astea în momentul de faţă la Guvernul României, ci dimpotrivă.  În ciuda creşterii înalte, vedem deficit. Guvernul actual aplică exact reţeta eşecului economic patentantă de Călin Popescu Tăriceanu în anii 2007-2008: dacă în vremuri economice bune nu economiseşti, atunci vei fi mult mai tare lovit de crizele următoare, care oricum vor veni“.

Apel către politicienii de la Bucureşti

Siegfried Mureşan a ţinut să facă şi un apel către Guvernul României, care ar trebui să profite de perioada de creştere economică actuală: „folosiţi aceste vremuri, despre care ştim cu toţii că se vor termina la un moment dat, pentru a consolida bugetul, pentru a raţionaliza banul public cu atenţie, nu lăsaţi oamenii cu mai multă datorie publică la sfârşitul celor patru ani de guvernare”.

Critică la adresa Guvernului

În cadrul aceleaşi conferinţei, eurodeputatul PPE a vorbit şi despre modul netransparent în care are loc procedura bugetară la nivelul României, care începe în momentul în care la nivelul Uniunii Europene deja este redactat un proiect de buget pentru anul 2018. Declaraţiile acestuia vin în contextul în care, miercuri dimineaţă, profit.ro a obţinut şi publicat proiectul de buget pregătit de guvern pentru anul 2018.

„Dacă Uniunea Europeană a respectat întocmai calendarul propus în luna martie pentru definitarea bugetului pentru anul 2018, fără ca data finală de prezentare a bugetului să fie devansată sau amânată, în România am văzut astăzi guvernul venind cu un proiect de buget făcut netransparent, nu am ştiut dimineaţă dacă executivul va prezenta un proiect de buget. Nu ştim când vor avea loc dezbaterile în Parlament, când va fi adoptat, totul se întâmplă netransparent. La nivelul Uniunii Europene am început munca pentru bugetul pe anul 2018 la finalul lunii ianuarie şi o încheiem acum, când Guvernul României abia o începe, iar Parlamentul nici măcar nu a început-o”, a subliniat europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite