Senatul nu ştie dacă să-i vacanteze locul lui Solomon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antonie Solomon şi-a pierdut mandatul de senator PPDD în urma condamnării definitive la închisoare pentru corupţie, însă colegii săi din camera superioară a Parlamentului s-au aflat ieri în faţa unei mari dileme: să-i vacanteze sau nu mandatul de senator. Motivul?  Nu au ştiut să descifreze statutul deputaţilor şi al senatorilor.

„În caz de încetare a mandatului unui deputat sau senator, în legislatura 2012-2016, pentru ocuparea locului vacant se organizează alegeri parţiale la nivelul colegiului uninominal în care a fost ales respectivul deputat sau senator doar dacă acestea nu ar urma să aibă loc cu mai puţin de şase luni înainte de termenul stabilit pentru alegerile parlamentare şi numai dacă în colegiul respectiv a fost atribuit un singur mandat“, spune statutul parlamentarilor.

În baza acestei modificări, dacă un parlamentar dintr-un colegiu în care au fost atribuite două sau mai multe mandate îşi vacantează postul, în acel colegiu nu se vor mai organiza alegeri parţiale.
Exact în faţa acestei situaţii s-au trezit ieri senatorii, deoarece, în colegiul nr. 1 Dolj, în care a fost ales Solomon, a mai fost aleasă şi Cristina Anghel, învăţătoarea grevistă.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a sesizat această nunaţă numai pe jumătate, reuşind să-şi pună în dificultate colegii. „Propun ca proiectul de hotărâre să privească doar constatarea încetării mandatului de senator. Vacantarea postului constituie o problemă, fiindcă presupune organizarea de alegeri anticipate", a spus Şerban Nicolae.

La rândul său, senatorul PDL Cristian Rădulescu a propus plenului Senatului ca întreg raportul privind cazul Solomon să se întoarcă la Comisia juridică. Această solicitare a fost aprobată de plenul Senatului cu 54 de voturi pentru, 36 de voturi împotrivă şi două abţineri.„Nicio soluţie nu este totalmente susţinută constituţional. Propun să se întoarcă la Comisie acest raport. Este o chestiune absolut de fond, dar să vină Comisia cu o soluţie“, a spus democrat-liberalul. Mai mult, senatorul PC Tudor Barbu a susţinut că, pe lângă retrimiterea raportului la Comisia juridică, ar fi oportun şi un punct de vedere al Curţii Constituţionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite