Senatoarea grevistă vrea graţierea pedepselor sub 2 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatoarea PC Cristiana Anghel
Senatoarea PC Cristiana Anghel

Senatoarea PC, Cristiana Anghel, este unica iniţiatoare a unui proiect de lege care readuce în prim-plan controversata temă a graţierii. Anghel a depus, săptămâna trecută, la Senat, un proiect de lege care stipulează ca pedepsele de până la doi ani să fie graţiate. Graţierea este definită ca actul de clemenţă prin care infractorii sunt iertaţi de executarea efectivă a pedepsei, însă cazierul lor rămâne pătat.

De asemenea, în proiectul de lege se mai specifică şi faptul că se vor graţia cu 1/3 pedepsele cu închisoarea între 2 şi 5 ani inclusiv, cu 1/4 pedepsele cu închisoarea între 5şi 8 ani inclusiv şi cu 1/2 pedepsele aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani, femeile gravide, persoanele cu copii în întreţinere,  cu vârsta de până la 5 ani, şi persoanele diagnosticate cu boli incurabile. 

Senatoarea explică  iniţiativa, invocând supraaglomerarea penitenciarelor,  situaţie ce nu permite reabilitarea eficientă a deţinuţilor. 

„Conform rapoartelor anuale ale unităţilor din sistemul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, capacitatea legală de cazare este cu mult depăşită, numărul personalului insuficient, fiind practic dificilă realizarea programelor de reabilitare a comportamentului deţinuţilor, a programelor de reintegrare, a aplicării regimurilor diferenţiate în raport cu situaţia juridică, natura infracţiunii, durata pedepsei“, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative. 

De asemenea, în motivare, senatoarea susţine că deţinuţi din toate penitenciarele au trimis memorii la Comisiile pentru drepturile omului de la Camera Deputaţilor şi Senat în care se plâng de condiţiile de detenţie.

În prezent, proiectul se află pentru aviz la Consiliul Legislativ şi la Guvern. Senatul este prima Cameră sesizată.

Controversatul proiectul de lege privind amnistia şi graţiere, iniţiat de deputaţii Mădălin Voicu (PSD) şi Nicolae Păun (minorităţi), rămâne în dezbatere publică cel puţin până în toamnă, fiind respinsă solicitarea PNL de a fi introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei pentru respingere.

 „Grupul parlamentar al PNL a solicitat înscrierea pe ordinea de zi a proiectului de lege care se găseşte la comisia juridică privind amnistia şi graţiere şi s-a cerut acest lucru pentru a se respinge şi aşa mai departe. S-a considerat şi de grupul PDL că este un proiect mort“, a explicat secretarul camerei Deputaţilor Niculae Mircovici.

Citeşte şi:

Banditism de stat în Parlament. Ce scrie în legea pentru eliberarea corupţilor. Dedicaţie pentru Năstase

Parlamentarii pregătesc să voteze o scandaloasă lege de amnistiere şi de graţiere, în urma căreia poate fi distrusă toată lupta împotriva corupţiei din ultimii opt ani. O cohortă de demnitari judecaţi sau condamnaţi pentru corupţie scapă de puşcărie, iar unii dintre ei rămân şi cu cazierul curat. „Adevărul” vă arată cum ar urma să „lucreze” această lege în folosul infractorilor cu gulere albe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite