Se complică teribil ecuaţia politică în România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentele din plan internaţional, apărute în ultimele zile,  agravează dramatic situaţia politică de la noi. Aventura alegerilor anticipate, care ne pune în situaţia de a avea guvern interimar până în toamnă, îşi arată acum „colţii” daţi de improvizaţia care nu a ţinut cont de consecinţe, ştiute şi neştiute. Cum spuneam în articole anterioare, guvernul Cîţu nu are şanse să treacă, pentru că PNL şi preşedintele nici nu şi-au propus să treacă.

Termenele foarte scurte, respingerea OUG-ului care reglementa alegerile anticipate, fie la parlament, fie la CCR,  conduc la 5 luni intervalul de timp pentru alegeri anticipate.

Bomboana pe coliva instalării guvernului Cîţu: Orban anunţă ca noul guvern va da OUG pentru alegeri locale in două tururi. Pentru ca să nu fie votat de PSD şi de UDMR!

Evenimente recente importante pe scena internaţională

Coronavirusul. Deşi autorităţile române încearcă să bagatelizeze situaţia creată de acest virus, întâmplările din alte state le contrazic. Resursele importante, umane şi materiale, de care dispune China şi Italia, nu le-au scutit de evenimente dramatice, provocate de răspândirea aproape incontrolabilă a virusului. Declaraţiile şefului OMS, a ministrului sănătăţii din Germania, a presedintelui Trump care a alocat 2,5 miliarde dolari pentru combaterea virusului, a multor lideri mondiali, nu aduc linişte. Ce va face România când şi dacă  se va confrunta cu sute, poate mii de îmbolnăviri cu coronavirusul? Fără medicaţie de stăpânire a bolii? Şi nu vorbim aici de rata de deces, într-adevăr mai mică comparativ cu alte boli, ci de panica şi isteria care se instalează şi paralizează activitatea administrativă şi economică.

Prăbuşirea burselor mondiale. Dacă totul ar fi aşa de simplu, cum este în cazul altor viroze, de ce se prăbuşesc bursele mondiale? De ce s-au volatilizat 6.000 de miliarde de dolari într-o singură săptămână? Contribuţia Chinei la economia mondială este importantă, în materie de produse şi piese de schimb. Dar  China paralizată de carantina impusă de coronavirus iese parţial din jocul economiei mondiale. Cu consecinţe dramatice, care se văd acum pe bursele mondiale.Vor afecta aceste crize economice şi România? Bineînţeles că da. România este parte a comerţului european, şi tulburările aduse de Brexit şi de prăbuşirea economică mondială nu au cum să nu o afecteze.

Criza migranţilor. Preşedintele  Erdogan a anunţat că Turcia nu mai ţine în lagărele sale 3,6 milioane de refugiaţi, şi le-a deschis porţile spre Europa. Parte dintre ei au ajuns deja la graniţele Greciei şi Bulgariei, deocamdată ţinuţi în frâu,  pentru că sunt doar circa 15000. Alta va fi situaţia când vor fi ajuns la graniţele Europei 1-2 milioane de migranţi. Cine-i mai poate opri? Conform unor informaţii din lumea arabă, migranţii şi-au propus un drum spre Europa de vest care trece prin România. Şi sunt migranţi sirieni, care sunt refugiaţi de război, nu economici. Şi pentru care tratatele internaţionale sunt mai blânde, ne spun că trebuie să-I primim. Îşi imaginează cineva 2 milioane de migranţi traversând România? Eu nu reuşesc!

Parteneriatul cu UE şi NATO. Partenerii noştri din UE şi NATO nu iau un serios guverne interimare, cum este al nostru. Aşa că participarea României la atenuarea consecinţelor Brexit-ului, la împărţirea banilor europeni pentru viitorul exerciţiu financiar, rămâne sub semnul improvizaţiei. Dumnezeu cu mila! Şi asta pentru că nu suntem în stare să avem un guvern valid, înarmat cu toate prerogativele de decizie şi negociere.

Situaţia din PSD. PSD tocmai ce şi-a amânat Congresul pentru că se află în degringoladă. Nu are o conducere credibilă şi fermă, care să preia conducerea la Congres. Există diferite tabere în PSD, care se suspectează una pe alta de trădare. Este consecinţa firească a perioadei în care Dragnea a condus cu mână de fier partidul şi a eliminat orice posibil lider care ar fi reuşit să-i ia locul. Asaltul procurorilor asupra membrilor importanţi ai PSD agravează şi mai mult situaţia partidului. Este de presupus că miniştrii PNL au dat peste actele din ministere care incriminează grave fapte de corupţie şi le-au predat la DNA. Este posibil să ne aşteptăm la lovituri peste lovituri, în frunte cu „agăţarea” senatorului Liviu Pop în afacerea Sorina Pintea. În aceste condiţii, ce interese politice are PSD? Să menţină guvernul interimar Orban până la toamnă, guvern care nu poate proroga termenele de intrare în plată prevăzute în legea pensiilor, salarizării, alocaţiilor, şi care să-şi frângă gâtul în deficitele bugetare şi imposibilitatea de a accesa împrumuturile necesare plăţii acestor obligaţii legale. În plus, ce parlamentar din PSD şi alte partide ar accepta de bunăvoie  pierderea a circa 45.000 euro, pe care i-ar încasa de la parlament până la terminarea mandatului în decembrie? PSD are doar şansa păstrării guvernului interimar Orban, pentru a arăta cu degetul neputinţa puterii nou instalate de a duce mai departe legile date de ei.

Toate aceste evenimente apărute în ultimele zile  arată şi mai clar lipsa de logică a alegerilor anticipate. Care ar aduce un nou parlament cu 3 luni mai devreme, faţă de alegerile la termen. Merita acest câştig, comparativ cu riscul de a sta cu guvern interimar 9 luni? În condiţiile în care evenimente interne şi internaţionale grave asaltează România, dar şi alte state ale lumii? România avea nevoie acum de un guvern stabil, valid, cu toate prerogativele intacte. Capabil să dea OUG-uri în situaţii care sunt chiar de urgenţă: coronavirusul, asaltul migranţilor, prăbuşirea burselor.

Nu ştiu dacă mai poate fi reparată acum această eroare politică. Doar propunând un guvern care să adune voturile altor partide, USR, UDMR, PMP, ALDE, şi care să treacă prin parlament pentru a deveni guvern cu puteri depline. Exact ce nu s-a întâmplat la desemnarea guvernului Cîţu.


 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite