Scenariul lui Tăriceanu ne întoarce în 2009: Majoritatea PSD trânteşte Guvernul Cioloş, dar îl păstrează cu puteri limitate până după parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat marţi un scenariu de lucru ce ar urma să fie discutat de PSD şi ALDE după alegerile locale. Într-o primă etapă ar trebui să fie depusă o moţiune de cenzură care să treacă de Parlament, iar într-o a doua etapă ar urma să fie decisă menţinerea echipei proaspăt demisă, dar cu puteri limitate, până după alegerile din toamnă.

 „Din punct de vedere politic, discutăm şi despre oportunitate, am discutat acest lucru cu Liviu Dragnea şi decizia o vom luă după ce ne vom consulta după alegerile locale. Pentru că e o problemă pe care nu putem să nu observăm, că sunt de la alegerile locale 5 luni până la viitoarele alegeri şi trebuie să ne gândim dacă o moţiune de cenzură care poate să îl lase pe Ciolos în funcţie cu un guvern cu puteri limitate, numai cu gestiunea treburilor curente, nu ar fi o soluţie mai bună decât să dea ordonanţe doamnă Prună în dispreţul drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti", a declarat marţi preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, la Târgu Mureş.

Declaraţia lui Tăriceanu a venit în contextuil în care, tot luni, Liviu Dragnea spunea că e probabil că, în cazul demiterii guvernului Ciolos prin moţiune de cenzură în Parlament, Klaus Iohannis să propună un candidat la funcţia de premier care să nu convină PSD. „Noi putem introduce moţiune de cenzură şi guvernul să pice, dar de-abia de aici se complică lucrurile, pentru că va trebui să mergem tot la Cotroceni, la domnul preşedinte Iohannis, dar nu avem nicio garanţie că va desemna un premier din rândul celor pe care-i vom propune noi. Aşa că ne vom putea trezi tot cu Ciolos că propunere sau cu un alt tehnocrat şi să ajungem în 'guvernul meu 2', ceea ce ar putea să însemne să cădem din lac în put, cu o altă garnitură guvernamentală care să stea câteva luni de zile până înţelege ce se întâmplă acolo şi să nu generăm o instabilitate politică şi socială mai mare decât cea de acum. Decizia nu e luată nici pentru a depune, nici pentru a nu depune moţiune de cenzură", declarase Liviu Dragnea luni, la Timişoara.

Potrivit Hotnews, o situaţie similară s-a mai petrecut în toamnă anului 2009. Atunci, PSD şi PNL au demis prin moţiune de cenzură Guvernul Boc cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale. Traian Băsescu, preşedintele în funcţie, a înaintat Parlamentului două propuneri de premier care au fost respinse de Parlament (Lucian Croitoru şi Liviu Negoita), astfel că Guvernul Boc a rămas să se ocupe de gestionarea treburilor curente, dar având puteri limitate, aşa cum prevede legea pentru un guvern demis.

Potrivit alineatului 4 al articolului1 110 al Constituţiei,„Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern“.

Însă, tot Constituţia prevede că premierul demis şi miniştrii îşi pot exercita mandatul pentru maxim 45 de zile, ceea ce ar putea reprezenta o problemă pentru ALDE şi PSD în cazul în care moţiunea ar ajunge să fie în Parlament foarte repede. Pe scurt, există şanse să se ajungă până la urmă la nominalizarea unui potenţial prim-ministru, chiar dacă o parte a partidelor se vor opune.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite