„Scântei“ în PNL. Demisii şi contre aspre între lideri, înainte de Congres
0După alegerile din 9 decembrie, PNL s-a transformat într-un adevărat butoi cu pulbere. Partidul pare divizat în două tabere. Una dintre tabere îl susţine pe liderul Crin Antonescu, în timp ce opoziţia pare condusă de aripa Orban-Chiliman-Tăriceanu. Aripa „disidenţilor" vorbeşte despre multe voci din rândul liberalilor care îl contestă pe Antonescu, dar care stau în expectativă. Motivul ar fi că în PNL nu s-au distribuit toate funcţiile.
Echipei „disidenţilor" i s-a alăturat şi vicepreşedintele Vlad Moisescu. Acesta a precizat că în şedinţa Biroului Permanent de luni îşi va depune demisia, din forurile de conducere, şi va rămâne simplu membru.
Pe masa Biroului Permanent va fi demisia mea (Vlad Moisescu)
„Din luna mai 2012 s-a intrat într-un conflict, iniţiat de Chiliman, pe care îl susţineam, cu domnul Antonescu. Destituirile au fost făcute mereu înaintea alegerilor. Înainte de parlamentare, a apărut un alt conflict. Tăriceanu a decis să candideze în Sectorul 1, chiar în colegiul lăsat liber de Antonescu, ceea ce pe noi ne-a onorat şi l-am susţinut, lucru care l-a înfuriat şi mai tare. Nu noi am generat conflictul, vina aparţine domnului Antonescu. Săptămâna asta, dupa două evenimente foarte grave. Toate astea mă fac să-mi dau demisia. Luni, pe masa Biroului Permanent va fi demisia mea. Rămân simplu membru, ca în '90. Sunt mulţi, dar nu au curajul să vorbească. Baza tradiţiei liberale este vorbitul liber, dar în niciun caz teama", a spus Moisescu.
Contre dure între Becali şi Chiliman
Liberalii cu ştate vechi contestă vehement venirea lui Gigi Becali în PNL. Cel mai tranşant în acest sens a fost Andrei Chiliman, care a spus că „Becali este un accident al istoriei PNL, indus de Crin Antonescu".
Aceste afirmaţii au condus la o serie de atacuri virulente din partea lui Gigi Becali. „Păi, dacă el, moşulică, îşi permite să spună că mă arunca pe geam când el m-a primit acolo cu apă, cu cafea, cu secretare... Cum poate să mintă în halul ăsta? Acum stăm şi vorbim de Chiliman... Chiliman e ultima spiţă la roată în România, la ora asta", a spus Becali, amintind astfel de conflictul mai vechi pe care îl are cu Andrei Chiliman.
Chiliman e ultima spiţă la roată în România (Gigi Becali)
A venit să ceară la primărie nişte terenuri, în decursul timpului - 2005, 2006. A cumpărat nişte drepturi de la nişte persoane şi a spus vreau să iau terenurile respective. Am constatat că terenurile alea nu fuseseră niciodată în sectorul 1. A cerut în mod incorect nişte terenuri care niciodată nu fuseseră în sectorul 1. Oricum îşi închipuia că o să îi dau eu lui terenuri pentru că a venit el şi îl cheamă Becali. Am probe destule şi ştie lucrul ăsta. Ori eu l-am deranjat pe dl Becali în afacerile lui necurate şi nu am acceptat nici un fel de asemenea afaceri. Nu mi-a propus altceva pentru că îl aruncam de la fereastră, aşa l-am aruncat numai pe scări", au fost declaraţiile lui Chiliman, care au alimentat furia lui Gigi Becali.
„Disidenţii" cer schimbări în fruntea partidului
Aripa care constituie opoziţia faţă de actuala conducere a partidului cere schimbări majore în rândurile PNL. Cea mai grea mişcare a făcut-o fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a cerut alegeri interne în partid, în anul 2014, pentru a desemna candidatul la prezidenţiale.
Propunerea lui Tăriceanu a avut darul de a pune paie pe foc. Radu Stroe şi Dan Radu Ruşanu au cerut excluderea fostului premier. Solicitările de excludere a lui Tăriceanu, formulate de vicepreşedinţii Dan Radu Ruşanu şi de ministrul de Interne, Radu Stroe, nu au fost supuse la vot. Antonescu a încercat în acest fel să arate că nu vrea să îl sancţioneze pe fostul preşedinte pentru propunerea făcută.
Crin Antonescu a preferat să se ţină departe de acest scandal, dar în interior a lucrat la consolidarea forţei sale în partid. Crin Antonescu a fost mandatat să îi numească pe membrii comisiei pentru statut. Deşi este, aparent, o decizie de natură tehnică, votul consolidează poziţia lui Antonescu în perspectiva Congresului.
Membrii comisiei vor analiza amendamentele la statut, inclusiv cele prin care Tăriceanu va propune desemnarea candidatului la prezidenţiale prin alegeri interne. Statutul în vigoare prevede desemnarea candidatului de către congres şi păstrarea acestui articol echivalează cu închiderea subiectului, din moment ce Antonescu are deja votul Congresului PNL.
„Domnul Tăriceanu dacă se referă la alegerile prezidenţiale din România ia decizia de a candida când vrea, cum vrea, în ce moment vrea. Dar asta îl priveşte pe domnul Tăriceanu, nu priveşte USL sau PNL. Domnia sa poate candida independent, poate găsi ştiu şi eu...o formaţiune sau alta care să sprijine. Noi vorbim de candidatura USL, dreptul domnului Tăriceanu este de a candida, dar asta nu are treabă cu USL“, s-a mărginit să comenteze liderul Crin Antonescu.
Război între liberalii vechi şi noi la Congres
Congresul PNL va fi la finalul acestei luni, pe 22-23 februarie. În cadrul acestei întruniri se aşteaptă ca disputele să fie clarificate şi am putea asista chiar şi la o serie de excluderi.
Congresul PNL a fost convocat pe 22-23 februarie (Crin Antonescu)
Între cele două aripi din PNL va avea loc o încleştare virulentă, dar avantajată pare tabăra condusă de Crin Antonescu. Marea masă a partidului îl sprijină pe Antonescu şi consideră că acesta a dus PNL la un alt nivel. De cealaltă parte, „disidenţii" susţin că ar exista tot mai multe voci în PNL care cer mazilirea lui Antonescu, dar care nu au curaj să iasă în faţă.