România ar putea avea acelaşi regim precum celelalte ţări din spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European discută propunerea de modificare a Regulamentului Schengen. Europarlamentarul român Monica Macovei este raportor al Parlamentului European pentru acest proiect, care impune acelaşi regim pentru toţi cetăţenii europeni, indiferent dacă sunt sau nu în spaţiul Schengen.

,,Situaţiile de criză cer soluţii de criză. Se modifică Regulamentul Schengen pentru că, pe bună dreptate, europenii trăiesc în frică şi nesiguranţă. Uniunea nu poate gestiona numărul foarte mare de imigranţi, iar o parte din politicile şi deciziile luate până acum de Uniune şi unele state membre au fost greşite.”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei (ECR), cu ocazia primei discuţii a propunerilor de modificare în cadrul Comisiei pentru Justiţie şi Libertăţi Civile (LIBE).

Regulamentul Schengen se modifică astfel încât va exista acelaşi regim pentru cetăţenii din spaţiul Schengen, cât şi pentru cei care nu sunt încă în spaţiul Schengen (de ex. România, Bulgaria, Croaţia). Toţi cetăţenii vor fi controlaţi, la intrare şi la ieşire, prin:

(a) verificarea identităţii şi a naţionalităţii persoanei, verificarea valabilităţii şi autenticităţii documentului de călătorie;

(b) verificarea faptului că o persoană care intră sau iese din UE nu este considerată a fi o ameninţare pentru securitatea internă, ordinea publică, sănătatea publică, etc;

Aceste verificări se fac prin consultarea bazelor de date naţionale şi ale Uniunii, adică Sistemul de Informaţii Schengen, baza de date a Interpol privind documentele de călătorie furate şi pierdute; bazele de date naţionale care conţin informaţii privind documentele de călătorie furate, deţinute fără drept, pierdute şi anulate.

În cazul în care există îndoieli cu privire la autenticitatea documentului de călătorie sau la identitatea titularului său, controalele includ verificarea elementelor biometrice de identificare integrate în paşapoartele şi în documentele de călătorie.

Este prevăzută şi posibilitatea ca, dacă la frontierele externe terestre şi maritime controalele vor afecta major fluiditatea traficului, statele membre să poată să nu controleze pe toată lumea, ci numai persoanele cu risc. Fiecare stat membru transmite propria evaluare a riscurilor Agenţiei Frontex, care asigură cooperarea operativă la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite