REPORTAJ Scrutin cu analfabeţi în judeţul Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea a dominat autoritar panotajul 
electoral din Teleorman
Liviu Dragnea a dominat autoritar panotajul electoral din Teleorman

În Teleorman se practică votul „doi câte doi în cabină“, pe motiv că mulţi bătrâni nu ştiu sau au uitat să scrie şi să citească. Nu au lipsit nici ciomăgelile electorale: un primar USL a bătut un ţărănist

Nu a nins, duminică, în Teleorman, dar nu doar asta a făcut ca judeţul din sudul ţării să fie pe primul loc în clasamentul prezenţei la vot. La aproape fiecare scrutin, Teleormanul este judeţul cu cea mai mare prezenţă la vot. Vedetele acestor alegeri parlamentare, Crin Antonescu, preşedintele liberalilor, şi Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, au votat împreună la Liceul Agricol din Alexandria în jurul orei 10.00.

Dacă Dan Diaconescu şi-a sărbătorit ziua de naştere la urne, Antonescu şi Dragnea au sărbătorit doi ani de la formarea USL. Cei doi se consideră întemeietorii acestei coaliţii, Antonescu dezvăluind recent că prima discuţie în acest sens a fost purtată între el şi secretarul general al PSD.

„Mamă, eu nu ştiu carte. Ce fac?

În Teleorman se practică de multă vreme votul în tandem. Asta pentru că mulţi bătrâni nu ştiu să scrie şi să citească. Deşi votează de ani buni cu spor, unii nu ştiu nici acum cum se ţine ştampila. „Nu are tuş”, striga o babă, în secţia de votare din comuna Mârzăneşti. Ţinea ştampila invers. Cei mai mulţi bătrâni cer ajutorul celor mai tineri. „Mamă, eu nu ştiu carte. Ce fac?”. Şi atunci, membrii secţiei de votare alegeau câte un tânăr care să pună ştampila unde trebuie în locul vârstnicului.

Aşa s-a întâmplat în satul Teleormanul, dar şi în Buzescu, celebra comună care a ajuns în reportajele televiziunilor internaţionale pentru palatele sale ţigăneşti. „Sunt oameni bătrâni şi puţini la minte, îi lăsăm să intre câte doi, ce să le mai facem? Important e să ne iasă socoteala pe liste”, spunea preşedintele secţiei de votare din Buzescu. Tot aici, spiritele
s-au încins din pricina unui cetăţean care a intrat în cabină cu fiul său, spunând că acesta este handicapat şi nu ştie cum să voteze. În cele din urmă au votat împreună. În comuna Cervenia, o bătrână a băgat în sperieţi secţia de votare din localitate. A uitat să predea ştampila de vot la plecare şi a ieşit cu ea. După un moment de spaimă, oamenii au alergat după femeie şi au recuperat ştampila.

Legea pumnului în politica de judeţ

Scandal în toată regula a fost însă la Perii Broşteni, comuna Olteni, la 20 de kilometri de Alexandria. Aici, primarul comunei, PSD-istul Emilian Mărcuşanu, cunoscut în judeţ pentru atitudinea sa recalcitrantă, l-a bătut şi la voturi, şi la pumni pe Panaiotis Voiatzis, preşedintele PNŢCD Teleorman, în faţa secţiei de votare.

Panaiotis Voiatzis a fost agresat şi fizic, şi verbal în timp ce supraveghea procesul de votare. Acesta a povestit cum a „văzut stele verzi“: „Sesizat de observatorii noştri de la secţia de votare din Perii Broşteni că primarul şi oamenii lui încercau să dea mită electorală, m-am deplasat la faţa locului. Când am ajuns acolo, primarul m-a întrebat care-i problema. Eu am încercat să-i explic, iar el mi-a zis să vin mai aproape de el. Atunci mi-a spus: «Să plecaţi de aici că vă omorâm, vă tăvălim, vă facem». În timp ce îmi spunea asta, ajutorul dânsului a venit şi mi-a dat un pumn direct în gură. Eu am căzut, mi s-a rupt buza. Primarul mi-a mai zis: «Mai vreţi să plecaţi vii de aici? ». Erau şi doi agenţi de poliţie de faţă, dar n-au intervenit, s-au întors cu spatele şi s-au făcut că nu au văzut nimic”.

Acesta a făcut o plângere penală şi a mers la Spitalul Judeţean din Alexandria unde i s-a cusut buza şi a obţinut o adeverinţă medico-legală de agresiune.

De cealaltă parte, primarul comunei Olteni, Emilian Mărcuşanu, de la PSD, spune că nu s-a întâmplat mare lucru şi pomeneşte şi el de o mită electorală, dar din cealaltă tabără: „În faţa secţiei de votare din Perii Broşteni erau doi cetăţeni de etnie romă care veniseră de la Alexandria. M-au informat nişte cetăţeni din comună că încearcă să-i mituiască pentru a vota pentru un anume partid. Am vorbit cu ei, au spus că sunt reprezentanţii nu ştiu cui, dar nu aveau nicio hârtie la ei, după care s-au urcat într-o maşină şi au plecat. Oricum, eu nu am bătut pe nimeni, pot să vă spună cei din secţia de votare”, a declarat primarul Mărcuşanu.

Cei din secţia de votare în faţa căreia s-a petrecut incidentul s-au ferit să vorbească, la fel ca şi poliţistul care se afla la intrarea în secţie. „Aşa se sperie câte unii de primarul nostru. Avem primar tânăr şi frumos şi unii se mai sperie de el”, s-a mărginit să declare una dintre membrele comisiei de votare din Perii Broşteni. 

În comuna Orbeasca, lângă Olteni, primarul Gheorghe Budică şi poliţistul din localitate s-au ales cu plângere penală întrucât ofereau bani alegătorilor şi îi îndemnau să voteze candidaţii USL. ;

Votul văzut de un cioban



18.248.414 de români au fost aşteptaţi ieri la urne. Pe unul dintre ei îl cheamă Costel (foto), are 23 de ani şi e cioban la o stână dintre comunele teleormănene Mavrodin şi Orbeasca. Costel e din Voineşti, Iaşi, şi nu a putut vota. Dar chiar dacă ar fi putut, „nu avea rost”. Când eşti cioban venetic prin Teleorman şi câştigi patru milioane pe lună, nu îţi arde de politică. Nu are niciun mesaj pentru politicieni. Nu îl interesează. Lucrurile astea sunt de necuprins cu mintea pentru un om care stă în bătaia vântului pe câmpuri. Îl interesează că uneori vin nebunii noaptea cu jeep-urile pe câmp şi îi fură din oi. Din fericire, ieri plouase, oile s-au îmbibat cu apă, au devenit grele şi erau mai greu de furat. Pentru patru milioane pe lună şi un pachet de ţigări „Plugarul“ pe zi, Costel stă 12 ore pe lângă oi, într-o muţenie totală. Aproape că a uitat să vorbească. 9 decembrie, o zi istorică pentru România? Pentru unii, precum acest cioban, a fost doar o zi în care „stă să ningă”.

cioban teleorman

Alegeri parlamentare 2012: retrospectiva zilei de duminică

Ziua de duminică a fost decisivă pentru România următorilor patru ani. Din aproximativ 18,2 milioane de cetăţeni cu drept la vot, 41,72% s-au prezentat la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament. Prezenţa la vot de ieri a fost cu 2,46% mai mare decât la alegerile parlamentare din 2008.

Duminică seară, după închiderea urnelor, exit poll-urile prezentate de adevarul.ro, preluate de la cinci institute de sondare a opiniei publice, atribuiau victoria Uniunii Social Liberale cu cel puţin 54% din voturi.

Luni dimineaţă, la ora 10.00, Biroul Electoral Central (BEC) a confirmat victoria USL prin înaintarea rezultatelor parţiale. Potrivit acestora, la Camera Deputaţilor, USL a obţinut la parlamentare 58,63 %, iar ARD - 16,69 %. La Senat, social-liberalii au câştigat 60,03% din voturi, iar Alianţa România Dreaptă – 16,95%.

Cifrele atribuite USL reprezintă cel mai mare scor obţinut de o formaţiune după FSN care a avut 66% la alegerile din 1990.

Liderii USL speră la o majoritate cât mai largă, motiv pentru care premierul Victor Ponta a făcut o ofertă de alianţă către UDMR, în speranţa de a avea două treimi din fotoliile viitorului Legislativ. Victor Ponta a declarat că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi că de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale cu Uniunea.Iniţial, răspunsul lui Kelemen a fost precaut, dar nu a exclus o posibilă alianţă cu social liberalii. Pe de altă parte, copreşedintele USL, naţional-liberalul Crin Antonescu, şi-a contrazis partenerul politic, susţinând că nu au discutat încă despre o alianţă de guvernare şi că „toate posibilităţile sunt deschise”. La nici 24 de ore de la declaraţii, Kelemen Hunor a revenit, însă, cu o declaraţie prin care a confirmat că negocierile dintre UDMR şi USL pentru o eventuală alianţă vor fi demarate înainte de publicarea rezultatelor finale ale scrutinului din 9 decembrie.

În timp ce formaţiunile politice aşteaptă redistribuirea voturilor, care reprezintă o şansă de a prinde totuşi mai multe locuri în Parlament pentru democrat-liberali, prioritatea preşedintelui Traian Băsescu este desemnarea viitorului premier. După doar două zile înainte de alegeri, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful de stat a schiţat profilul următorului prim-ministru. În termeni plastici, Băsescu a afirmat că-şi doreşte un premier care „să rupă puţin filmul“ şi care „să nu aibă lucruri ascunse în CV”. Astfel, chiar dacă USL a depăşit 50% din voturi, Victor Ponta nu poate fi sigur de fotoliul de şef al Executivului. Pe piaţa politică s-au vehiculat şi alte nume, precum Mircea Geoană, George Maior, Ioan Rus sau Călin Popescu Tăriceanu. Băsescu i-a exclus pe ultimii doi, cel puţin la nivel declarativ.

Presa internaţională relatează despre mult-anunţata şi deloc surprinzătoarea victorie a USL, subliniind că alianţa lui Băsescu, ARD, a fost sancţionată de alegători din cauza măsurilor de austeritate aplicate. De asemenea,  publicaţiile internaţionale se concentrează asupra conflictului Băsescu-Ponta şi „coabitarea problematică” ce urmează.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite