Soluţia deputatului Remus Cernea la problema câinilor maidanezi: „Să fie sterilizaţi şi duşi înapoi pe stradă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Cernea FOTO Arhiva Adevărul
Remus Cernea FOTO Arhiva Adevărul

Deputatul Remus Cernea a declarat vineri, la Constanţa, că problema câinilor fără stăpân se poate rezolva numai dacă măsurile se vor aplica la nivel naţional şi nu doar la nivel local. Mai exact, Cernea propune ca maidanezii să  fie ridicaţi, sterilizaţi şi duşi înapoi în zonele de unde au fost luaţi, iar în paralel să fie începute campanii de adopţie. Deputatul este de acord cu eutanasierea câinilor agresivi.

„Ce aduce nou acest proiect este o viziune unitară şi un set de măsuri la nivel naţional. Până acum tema a fost lăsată la nivelul autorităţilor locale. Unii primari s-au priceput mai bine să o gestioneze, alţii mai puţin“, a afirmat Cernea. El a dat ca exemple oraşele Braşov, Oradea şi Lugoj, unde problema câinilor comunitari a fost gestionată corect şi, implicit, numărul maidanezilor a scăzut foarte mult. 

Cernea mai propune obligarea posturilor publice de radio şi televiziune să aloce două ore lunar pentru campanii privind adopţiile. De asemenea, deputatul propune ca presa privată să fie obligată să aloce o oră lunar pe acelaşi subiect. 

Ca urmare a acestor măsuri, Cernea estimează că prin aceste campanii 10-15 la sută din câinii fără stăpân ar putea fi adoptaţi. 

Proiectul de lege mai prevede şi înfiinţarea unei autorităţi naţionale care să coordoneze, să monitorizeze şi să sancţioneze autorităţile locale care nu îşi asumă responsabilităţi în această privinţă.

Deputatul a mai spus că nu este de acord cu uciderea în masă a câinilor şi că doar cei bolnavi şi agresivi ar trebui eutanasiaţi. 

„Trebuie spus că eutanasierea câinilor, uneori în moduri care oripilează, s-a făcut în România de peste 200 de ani, însă nu aceasta reprezintă o soluţie. Rezultatul este că avem în continuare foarte mulţi câini pe străzi“, a explicat Remus Cernea. 

Proiectul de lege se va afla timp de două săptămâni în dezbatere publică, urmând ca observaţiile primite în această perioadă să fie incluse în text, iar apoi să fie prezentat Parlamentului. 


Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, va cere Comisiilor de administraţie şi juridică să ia în dezbatere, luni după-amiază, proiectul de lege privind gestionarea câinilor fără stăpân, astfel încât acesta să fie adoptat săptămâna viitoare de plen.

Primarul Sorin Oprescu a obţinut vineri girul din partea consilierilor locali pentru organizarea unui referendum privind eutanasierea câinilor fără stăpân din Capitală. Edilul a explicat necesitatea acestui costisitor referendum invocând ambiguitatea legilor în vigoare în ceea ce priveşte eutanasierea: legile 205/2004 şi 227/2002.

Alte ştiri despre scandalul maidanezilor

Primăria Sectorului 1, primele verficări în cazul adopţiilor maidanezilor. Andrei Chiliman, edilul sectorului, susţine eutanasierea animalelor

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 au luat primele măsuri după tragedia din apropierea Parcului Tei, din sectorul 2, acolo unde un copil de patru ani a murit sfâşiat de maidanezi. Edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a cerut verificarea şi sancţionarea celor care au adoptat câini dacă se dovedeşte că nu au respectat legea. Primarul a mai spus că susţine eutanasierea animalelor.

18,6 milioane de lei, bugetul aprobat pentru ASPA în 2013. Peste 850.000 de lei s-au cheltuit pentru adăpostul neterminat de la Mihăileşti

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a anunţat că Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a avut aprobat pentru anul 2013, 18,6 milioane de lei. Dintre aceştia, peste 850.000 de lei au fost plătiţi pentru lucrările de la Mihăileşti.

Primarul Capitalei face referendum local pentru eutanasierea maidanezilor. Oprescu, cu ochii în lacrimi: „Iertaţi-ne pe toţi!“

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a făcut primele declaraţii, în cadrul unei conferinţe de presă, despre tragedia de luni, atunci când un copil de patru ani a fost ucis de o haită de maidanezi. Primarul Sorin Oprescu a decis organizarea referendumului local privind eutanasierea maidanezilor pe 29 septembrie.

Moartea copilului ucis de maidanezi aduce primele sancţiuni în Primăria Sectorului 2. Doi directori ar putea rămâne fără loc de muncă

Primăria Sectorului 2 a anunţat că, miercuri, a hotărât să îi sancţioneze pe doi directori din primărie, după ce în urmă cu trei zile, un copil de patru ani a fost ucis de maidanezi în apropierea Parcului Tei.

INML dă verdictul în cazul morţii copilului sfâşiat de câini în Parcul Tei: doar tălpile nu aveau urme de muşcături

Copilul de patru ani muşcat de câini, luni, a murit din cauza hemoragiei externe, iar pe corpul acestuia au fost găsite sute de plăgi,potrivit medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML).

FOTO VIDEO Povestea şirului de adopţii formale care au lăsat în stradă câinele ucigaş din Parcul Tei. Cum se pasează vina

Unul dintre câinii care l-au ucis, luni, pe micuţul de patru ani în apropierea unui parc din Capitală a fost adoptat în 2008 de către un ONG. Cu toate acestea, animalul a ajuns din nou pe stradă. Vina se pasează din nou între autorităţi şi iubitorii de animale.

Câinele care a ucis un copil în parc este al unui ONG. Şefa asociaţiei: „Este greu de ţinut urma fiecărui câine”

Autoritatea pentru Protecţia şi Supravegherea Animalelor (ASPA) a anunţat că maidanezul murdar de sânge pe bot, cel mai agresiv dintre cei şase câini ridicaţi de ASPA, a fost identificat ca aparţinând unui ONG. În mod normal, câinele nu ar fi avut ce să caute acolo, după cum povesteşte coordonatorul ASPA, Răzvan Băncescu. Acesta a mai spus că animalul a fost dat spre adopţie Asociaţiei „Caleidoscop“.

Proprietarul terenului pe care a murit copilul sfâşiat de câini, chemat la Poliţie. Paznicul a fost amendat cu 300 de lei

Poliţiştii de la Secţia 7 l-au amendat pe paznicul care supraveghea terenul unde un copil de patru ani a murit după ce a fost sfâşâiat de câini, luni, lângă Parcul Tei. Proprietarul terenului a fost de asemenea chemat la sediu Poliţiei Capitalei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite