Recidivă. Ponta îl invocă iar pe Hellvig, fără motiv, de această dată în „Dosarul Referendumul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, îngândurat Foto: Marian Iliescu
Victor Ponta, îngândurat Foto: Marian Iliescu

Premierul Victor Ponta a spus azi, în faţa instanţei, că şi Eduard Hellvig a coordonat campania pentru referendumul din 2012, nu numai Liviu Dragnea. Însă, în 2012, campania USL a fost coordonată de tandemul Liviu Dragnea- Relu Fenechiu. Ponta a mai spus, în urmă cu câteva zile, oarecum ironic, că Hellvig a fost „coautor la lovitura de stat din 2012“.

Premierul Victor Ponta s-a prezentat astăzi în faţa judecătorilor, ca martor în „Dosarul Referendumul“, dosar care în care vicepremierul Liviu Dragnea riscă închisoarea, fiind acuzat de procurori că „a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale“.

Astăzi, judecătorii i l-au întrebat pe premierul Victor Ponta cine a coordonat campania  pentru referendumul din 2012, iar Ponta a răspuns, senin, că cei doi secretari generali ai partidelor componente USL, respectiv Liviu Dragnea (PSD) şi Eduard Raul Hellvig (PNL). Ponta a spus numai jumătate de adevăr. În vara anului 2012, într-adevăr, Eduard Hellvig era secretarul-general al PNL, însă nu el s-a ocupat de coordonarea campaniei din partea PNL, ci Relu Fenechiu, la acea vreme vicepreşedinte al PNL,  aflat acum la închisoare.

„S-a stabilit echipa de campanie, condusă de Relu Fenechiu, în care sunt o serie de colegi cu experienţă în campanii, Mihai Voicu, Dan Motreanu, Rareş Mănescu, preşedintele TNL, Florin Alexe, care fac parte din echipa centrală de coordonare a campaniei“, spunea, în 2012, Daniel Chiţoiu, pe atunci şi el vicepreşedinte al PNL.

Aşadar, tandemul de campanie al USL a fost Liviu Dragnea -Relu Fenechiu. Primul cu atribuţii speciale pe zona de Sud-Vest, al doilea pe zona de Nord-Est.

Ponta a mai fost întrebat de judecători dacă şi Eduard Hellvig a trimis mesaje în care îndemna să fie scoşi oamenii la vot. „Nu cunosc dacă domnul Hellvig a trimis mesaje de îndemn la vot în teritoriu în ziua referendumului. Echipa de campanie a fost comună pentru partidele din alianţa USL. Nu cunosc cine anume coordona centrul de transmitere al mesajelor. Era vorba de un personal tehnic, inclusiv angajaţi ai PSD, PNL. Mesajele erau concepute de echipa de consultanţi politici care lucrează pe baza de contract în campaniile electorale“, a nuanţat Ponta.

A doua săgeată

Nu este pentru prima dată când premierul Ponta îl invocă gratuit pe Eduard Hellvig. Imediat după ce preşedintele Klaus Iohannis l-a propus pe Eduard Hellvig pentru şefia SRI, premierul Victor Ponta a încercat o ironie.  „Am fost informat de către preşedinte personal despre propunerea pe care o va face. Vă daţi seama că împotriva lui Edi Hellvig nu am absolut nimic, ba mai degrabă contrariul, am lucrat foarte bine împreună şi ca ministru în Guvern, şi ca secretar general al PNL. E unul dintre cei care cu am pus bazele USL şi am trecut prin momente foarte grele. Ca să citez, aşa, din propagandă, este alături de mine, de Crin Antonescu şi de Liviu Dragnea co-autor la lovitura de stat din 2012“, a spus Ponta, mai în glumă mai în serios.

Însă, spre deosebire de Crin Antonescu sau Liviu Dragnea, Eduard Hellvig a fost un personaj discret în vara anului 2012. A fost pe scenă alături de liderii USL, a fost ministru în Guvernul Ponta,  dar nu s-a remarcat prin declaraţii tăioase la adresa lui Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite