Reacţiile liderilor politici după ieşirea lui Antonescu din cursa pentru Cotroceni. Iohannis: Un gest unic. Ponta: Simt o mare tristeţe şi dezamăgire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizia lui Crin Antonescu de a se retrage din curs prezidenţială era singura variantă raţională, a scris, sâmbătă, pe Facebook, premierul Victor Ponta, spunând că simte „o mare tristeţe şi dezamăgire” pentru „prieten” FOTO Mediafax
Decizia lui Crin Antonescu de a se retrage din curs prezidenţială era singura variantă raţională, a scris, sâmbătă, pe Facebook, premierul Victor Ponta, spunând că simte „o mare tristeţe şi dezamăgire” pentru „prieten” FOTO Mediafax

Retragerea lui Crin Antonescu din cursa pentru prezidenţiale reprezintă un gest unic în ultimii 24 de ani, al unui mare om politic, el arătând că a renunţat la candidatură pentru a întări PNL, a declarat prim-vicepreşedintele demisionar al PNL, Klaus Iohannis. În timp ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a comentat ironic: „Cine să-l voteze, dacă proiectul USL l-a destrămat domnia-sa?“, premierul Victor Ponta se declară trist.

Preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a anunţat, sâmbătă, că nu va candida la Preşedinţia României şi că pune capăt şi interimatului pe care îl are la conducerea acestei formaţiuni politice.

„Astăzi am văzut un gest al unui mare om politic: Crin Antonescu. Am asistat la un gest unic, în ultimii 24 de ani, făcut de un om politic cu o poziţie foarte puternică, foarte bine plasat, care a renunţat la toate acestea pentru a întări partidul", a precizat Iohannis, într-un comunicat.

Iohannis a precizat că prin decizia luată, Crin Antonescu a dovedit că pune interesul partidului şi al României înaintea propriului interes şi a propriei cariere politice.

„Consider că, prin gestul făcut astăzi, Crin Antonescu rămâne cel mai valoros om al Partidului Naţional Liberal şi sper şi îmi doresc ca împreună să reuşim să întărim PNL şi să atingem împreună obiectivele politice pe care şi le propune Partidul Naţional Liberal“, a mai spus Iohannis.

Ponta, reacţie pe Facebook

Decizia lui Crin Antonescu de a se retrage din curs prezidenţială era singura variantă raţională, a scris, sâmbătă, pe Facebook, premierul Victor Ponta, susţinând că simte "o mare tristeţe şi dezamăgire" pentru un om care i-a fost "prieten şi partener", lăsând de înţeles că nu exclude o nouă colaborare cu acesta.

“Am aflat despre decizia lui Crin de a se retrage din cursa prezidenţială. Strict politic - era singura variantă raţională, orice altceva însemna doar accentuarea dezastrului său politic şi personal! Dar simt o mare tristeţe şi dezamăgire pentru un om care mi-a fost prieten şi partener în cel mai spectaculos proiect politic de după 89! Am crezut din toata inima că el putea sa fie un preşedinte foarte bun al României, cu condiţia să păstreze cu orice preţ USL şi principiile sale fondatoare", a scris Ponta.

El a mai spus că în 2013, "Sorin Roşca Stănescu, Cozmin Guşă şi Rareş Bogdan" l-au împins pe Antonescu spre drumul pe care îl dorea Traian Băsescu.

"In 2013, când principalii săi sfătuitori au devenit domnii Roşca Stănescu, Guşă si Rareş Bogdan, i-am spus de zeci de ori ca aceşti "consilieri" îl vor impinge încet şi sigur pe drumul pe care doar Traian Băsescu îl dorea pentru Crin şi pentru PNL - drumul distrugerii USL şi al eliberarii spaţiului pentru alte persoane care erau de mult pregătite şi "acoperite" în diverse laboratoare!", a comentat preşedintele PSD alegerile lui Antonescu. 

Portiţă deschisă, dacă ”va accepta că are şi el o vină pentru ce s-a întâmplat”


Liderul PSD a mai spus că nu are niciun resentiment faţă de "Crin" şi îi urează numai bine.

“Sunt supărat pe mine că nu am avut destulă energie, timp şi răbdare să-l conving de ceea ce acum este evident pentru toţi! Nu simt niciun fel de resentiment faţă de Crin, îi urez numai bine şi sper sincer să aibă puterea de a privi în urmă cu alţi ochi; şi dacă va accepta că are şi el o vină pentru ce s-a întâmplat înseamnă că ne vom reîntâlni cândva, din nou, pe drumul lung şi anevoios al politicii!", a mai scris Ponta pe Facebook.

REACŢIILE LIDERILOR DIN PNL:

De asemenea, senatorul Sebastian Grapă, vicepreşedinte PNL Braşov, consideră că decizia lui Crin Antonescu de a nu mai candida la Preşedinţie şi de a pune capăt interimatului la conducerea PNL este „un sacrificiu personal“ făcut de acesta, dar justificat ţinând cont de rezultatele partidului la europarlamentare.

„Trebuie să ţinem cont de faptul că domnul Antonescu este un om cu caracter, raţional şi că a făcut un sacrificiu personal prin această decizie. Analiza rezultatelor la alegerile europarlamentare a scos la iveală o lipsă a strategiei la campanie, care a fost una atipică pentru că acolo nu a contat foarte mult omul care candida, ci mai ales formaţiunea politică din care acesta venea. Şi aici am avut o problemă foarte serioasă“, a spus Grapă.

El a menţionat că Ludovic Orban a făcut o analiză a încrederii populaţiei în PNL, iar rezultatul a fost „un procent de 80% a nemulţumirii publicului“.

Mircea Cazan: L-a adus pe Klaus Iohannis, un neamţ care poate salva România

Liderul PNL Sibiu, Mircea Cazan, consideră că preşedintele demisionar Crin Antonescu, prin anunţul de a nu mai candida la Cotroceni, "l-a adus pe Klaus Iohannis, un neamţ care poate salva România".

"Crin Antonescu a făcut un gest onorabil, al unui adevărat bărbat”, a declarat Mircea Cazan, potrivit Mediafax..

Întrebat care dintre colegii liberali consideră că are cele mai bune şanse pentru a fi desemnat candidat pentru alegerile prezidenţiale, Mircea Cazan a răspuns: "Cea mai bună şansă o are Klaus Iohannis, iar acesta este un lucru bun pentru România. Este o şansă pentru România să aibă un preşedinte adevărat în persoana lui Klaus Iohannis”.

Mircea Cazan a afirmat că România trăieşte "un moment istoric”. "România trăieşte un moment istoric. Este ca aducerea Regelui Carol în România în 1866. Liberalii au adus atunci un neamţ pentru a salva România. Crin Antonescu l-a adus pe Klaus Iohannis, un alt neamţ care poate salva România”, a adăugat Cazan. 

Marius Obreja: Voi iniţia procedura de vot prin care Antonescu să preia demnitatea pe care o deţin eu, şi anume de vicepreşedinte al Senatului

Vicepreşedintele Senatului, liberalul Marius Obreja, declară că îi va propune lui Crin Antonescu să îi ia locul, decizia aparţinând, însă, liderului PNL.

"În Biroul Politic de luni o să fac public că în grupul senatorial al PNL voi iniţia procedura de vot prin care Crin Antonescu să preia demnitatea pe care o deţin eu, şi anume de vicepreşedinte al Senatului", a afirmat Obreja, potrivit Mediafax.

Vicepreşedintele PNL, Dan Motreanu, a declarat, sâmbătă că gestul lui Crin Antonescu este unul în interesul partidului şi al coagulării dreptei, întrucât este asociat USL, precizând că nu este ultimul cuvânt al lui Antonescu, ci că el rămâne cu un rol important pe scena politică.


"E un gest curajos, un gest pe care l-a făcut în interesul PNL, dar şi al României. Crin Antonescu este identificat cu proiectul USL, iar prin gestul său de astăzi a deschis calea spre o coagulare şi mai rapidă a forţelor de centru-dreapta pentru câştigarea preşedinţiei României. Sunt sigur că nu am asistat la ultimul cuvânt în politică a lui Crin Antonescu, sunt sigur că va avea un rol important în lupta pentru câştigarea preşedinţiei României şi un rol important şi în viitor scena a politică din România", a declarat Motreanu, citat de Mediafax.

Vicepreşedintele demisionar al PNL şi preşedintele PNL Mureş, Ciprian Dobre, a declarat că, prin decizia sa de azi, Antonescu le impune, practic, liberalilor "datoria" de a găsi un candidat care să câştige prezidenţialele, iar Iohannis ar avea "şanse reale”.

"Clar, e decizia domniei sale în primul rând, datoria noastră e să găsim un candidat care să câştige alegerile prezidenţiale, la toamnă. În opinia mea, Klaus Iohannis este unul dintre candidaţii cu şanse reale la Preşedinţie. Consider că anunţul făcut de domnul Crin Antonescu nu are legătură cu negocierile cu PDL, ci a fost o decizie legată de păstrarea şanselor PNL de a oferi un candidat la Preşedinţie”, a spus Dobre, citat de corespondentul Mediafax. 

Întrebat dacă, în afară de Iohannis, mai vede un alt liberal cu şanse la Preşedinţie, Dobre a răspuns: "Astăzi, nu”.

Norica Nicolai: ”Decizia lui Crin Antonescu este inexplicabilă”

Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai declară că decizia lui Crin Antonescu de a nu mai candida la prezidenţiale este "inexplicabilă” şi că nu ştie ce a determinat atitudinea acestuia, transmite corespondentul Mediafx.

Întrebată, sâmbătă, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, cum comentează decizia lui Crin Antonescu de a nu mai candida la prezidenţiale, Norica Nicolai a spus că va avea luni o discuţie cu acesta în Biroul Politic Naţional al PNL.


"Decizia lui Crin Antonescu este inexplicabilă şi nu vreau să fac niciun comentariu înainte de a avea o discuţie cu el, lucru care se va întâmpla, luni, în Biroul Politic Naţional. Fiecare are filosofia propriei atitudini. Nu ştiu ce a generat atitudinea lui Crin Antonescu şi, pentru binele PNL, mă feresc să fac comentarii în buna tradiţie românească. PNL va avea un Congres care va lua decizii legate de candidatul la Preşedinţie şi de funcţia de preşedinte al partidului”, a spus Nicolai.

Teodor Atanasiu: Johannis "vorbeşte puţin şi face mult"

Liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu, susţine că liberalii vor propune partenerilor de la PDL ca Iohannis să fie candidatul pentru alegerile prezidenţiale, declarându-se convins că acesta este cea mai bună variantă deoarece are un atu pe care ceilalţi politicieni nu-l au: "vorbeşte puţin şi face mult", potrivit Mediafax.


"Demisia pe care Crin Antonescu şi-a dat-o astăzi (n.r. - sâmbătă) atât din funcţia de preşedinte interimar, cât şi din candidat la Preşedinţia României din partea PNL permite partidului să ia o decizie mult mai rapidă decât cea pe care o va consfinţi la congresul de la sfârşitul lunii iunie, permite ca cel care probabil va câştiga preşedinţia congresului, Klaus Iohannis, în calitate de prim-vicepreşedinte, să preia frâiele partidului şi să continuăm cele două demersuri pe care le avem de făcut: crearea marelui partid de dreapta în jurul PNL şi în acelaşi timp întărirea partidului şi pregătirea lui pentru alegerile prezidenţiale”, a spus Atanasiu.

Acesta a adăugat că PNL va propune partenerilor de la PDL ca şi candidat pentru alegerile prezidenţiale pe Klaus Iohannis.

"Cu siguranţă Partidul Naţional Liberal va propune partenerilor de la Partidul Democrat Liberal ca şi candidat pentru alegerile prezidenţiale pe Klaus Iohannis (…). Organizaţia din Alba susţine această variantă fiindcă am făcut sondajele de opinie şi am văzut ce îşi doreşte electoratul din Alba care în proporţie covârşitoare de peste 64 de procente susţine candidatura lui Klaus Iohannis", a mai spus Atanasiu.


Întrebat dacă Iohannis va putea să îl învingă pe Victor Ponta în alegerile prezidenţiale, liderul PNL Alba a spus că viitorul preşedinte al României va fi candidatul dreptei româneşti. "Eu sunt convins că acela care va reprezenta dreapta românească în alegerile prezidenţiale va fi şi viitorul preşedinte al României. M-aş bucura ca el să fie Klaus Iohannis pentru că este un om care într-adevăr merită să fie în fruntea României” a mai spus Atanasiu.


Întrebat de ce Iohannis ar fi varianta cea mai bună în momentul de faţă pentru prezidenţiale, Teodsor Atanasiu a răspuns că primarul Sibiului este varianta cea mai bună atât pentru PNL, cât şi pentru români fiindcă are un atu pe care ceilalţi politicieni nu-l au: "vorbeşte puţin şi face mult", în timp ce politicienii de obicei vorbesc mult şi fac puţin.

Vicepreşedintele PNL, Mihai Stănişoară: “resetare“ a clasei politice, momentul zero pentru toţi liberalii


“Deciziile domnului Crin Antonescu de a renunţa la candidatura pentru alegerile prezidenţiale şi la conducerea interimară a Partidului Naţional Liberal dovedesc că suntem în plin proces de resetare a scenei politice cu implicaţii majore pentru viitorul României. În fapt, asistăm la un veritabil moment zero pentru toţi liberalii din ţara noastră”, a comentat vicepreşedintele PNL, Mihai Stănişoară, anunţul lui Antonescu, potrivit Mediafax.


În opinia vicepreşedintelui PNL, după decizia lui Crin Antonescu de a renunţa la candidatura la Preşedinţia României este nevoie de dezbateri interne în urma cărora liberalii să recâştige încrederea românilor.


“Este absolut necesar să avem o dezbatere eficientă, sinceră şi responsabilă cu privire la viitorul liberalismului românesc. Această dezbatere trebuie să ofere o soluţie limpede la problema care, să recunoaştem, ne frământă pe noi toţi: cum să recâştigăm încrederea românilor”, a conchis Stănişoară.

REACŢIILE LIDERILOR DIN PSD:

 

Zgonea: Ce trist! Cine să-l voteze, dacă proiectul USL l-a destrămat domnia-sa?

Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a comentat ironic, sâmbătă, renunţarea lui Crin Antonescu de a candida la preşedinţia României, întrebându-se: „Cine să-l voteze, dacă proiectul USL l-a destrămat domnia-sa?“

„Ce trist! Cine să-l voteze, dacă proiectul USL l-a destrămat domnia-sa? Era normal să nu mai candideze, din punctul meu de vedere nu e o mare pierdere pentru România, cred că este un câştig. E treaba domniilor-lor (nr-PNL-PDL) pe cine desemnează, să facă ce cred ca dreapta să se unească. (...) Cariera lui politică s-a încheiat în momentul în care a decis să rupă PNL din USL“, a comentat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Ivan, PSD: Era logic să se retragă, din moment ce nu a avut niciodată susţinerea lui Traian Băsescu

Purtătorul de cuvânt al PSD, europarlamentarul Cătălin Ivan, a declarat, la rândul său, că era logic ca preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, să anunţe că nu va mai candida la alegerile prezidenţiale, întrucât nu are susţinerea lui Traian Băsescu, care optează pentru alţi candidaţi.

„Era logic să se retragă, din moment ce nu a avut niciodată susţinerea lui Traian Băsescu. Probabil că în planurile lui Băsescu sunt alţi candidaţi pe care i-a tot vehiculat de-a lungul timpului. Niciodată nu a spus că ar fi şi Crin Antonescu un bun preşedinte“, a precizat Ivan.

El a spus că, în consecinţă, retragerea lui Antonescu din cursa pentru prezidenţiale este una logică.

„Pe partea dreaptă, fie că eşti în PNL, PDL, PMP sau alte formaţiuni politice, dacă nu te susţine Băsescu, nu ai nicio şansă. Deci retragerea lui Crin Antonescu este una logică“, a adăugat Ivan.

Sorin Grindeanu: ”Johannis i-a furat partidul”

Preşedintele PSD Timişoara, deputatul Sorin Grindeanu, afirmă că "persoana pentru care Crin Antonescu a rupt USL", respectiv Klaus Iohannis, "i-a furat acestuia partidul", în condiţiile în care nimeni nu se aştepta să demisioneze din funcţie şi peste puţin timp să îşi anunţe candidatura la şefia PNL.

”Era de aşteptat de când a rupt USL să ia această decizie. Nu am înţeles ce a încercat să facă. Dacă era acum păstrat USL, cine era candidat? Crin Antonescu. Chiar dacă mergeam la europarlamentare pe liste separate. Iată că persoana pentru care Crin Antonescu a rupt USL, Klaus Iohannis, i-a furat partidul. Nimeni nu s-a aşteptat ca acest Iohannis luni să demisioneze şi marţi să îşi anunţe candidatura. Iată că omul pentru care a rupt USL i-a administrat o lecţie incredibilă, i-a luat partidul şi probabil candidatura. Iată că probabil Iohannis are sprijinul lui Traian Băsescu, pentru că a făcut această figură în stilul lui Traian Băsescu”, a declarat Sorin Grindeanu, citat de Mediafax.

REACŢIILE DIN UDMR

Borbely: Un calcul pramatic

Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, spune că anunţul făcut de liderul liberal Antonescu are ca bază un „calcul pragmatic“, dar este, „probabil“, şi rezultatul discuţiilor avute cu PDL.

„E un calcul pragmatic. În primul rând, domnul Crin Antonescu, PNL de fapt, a cam pierdut alegerile, a obţinut un rezultat sub aşteptări. Au date, sondaje, că ar avea mai puţine şanse să câştige Preşedinţia. Deci e un calcul al PNL, care, împreună cu cei de la PDL, caută un alt candidat, care să îl bată pe candidatul PSD. Probabil că anunţul vine şi după discuţiile cu PDL“, a spus Borbely.

Acesta a adăugat că, în acest moment, scena politică românească înregistrează o situaţie unică după 1990, întrucât mai sunt doar câteva luni până la alegerile prezidenţiale şi nu sunt cunoscuţi candidaţii la Preşedinţie.

REACŢIILE DIN PDL

Cezar Preda: Este în concordanţă cu dorinţa sa şi cu dorinţa partidului de a duce acest proiect al dreptei unite până la capăt

Democrat-liberalul Cezar Preda a declarat că, prin acest demers, fostul lider liberal Antonescu arată că atât el, cât şi PNL îşi doresc ca proiectul dreptei unificate să continue, iar în noiembrie românii să aibă un preşedinte de dreapta.

”Decizia domnuluia Antonescu este în concordanţă cu dorinţa sa şi cu dorinţa partidului de a duce acest proiect al dreptei unite până la capăt. Demisia din funcţie, precum şi această poziţie de a face loc unui alt candidat arată că şi PNL, şi domnia sa doresc ca acest proiect să fie dus până la capăt şi în noiembrie românii să aibă un preşedinte de dreapta. PDL crede şi va susţine acest proiect, deşi sunt poziţii şi de o parte, şi de alta destul de puternice care nu doresc nici fuziune, şi nici alianţă, dar acest lucru se va întâmpla”, a declarat Cezar Preda, potrivit Mediafax.

Opaiţ, PDL:  Antonescu eliberează locul pentru Iohannis

Preşedintele PDL Covasna, Codruţ Opaiţ, consideră că decizia lui Crin Antonescu de a nu a mai candida la Preşedinţie a fost luată în urma unor consultări în cadrul PNL şi că liderul liberal eliberează, astfel, locul pentru Klaus Iohannis.

"Probabil că Iohannis este mai bine plasat în preferinţele electoratului şi va fi împins în faţă. Consider că acest lucru a stat la baza deciziei lui Antonescu”, a afirmat Codruţ Opaiţ, potrivit Mediafax.

Raluca Turcan, vicepreşedinte PDL: ”Alianţa PDL - PNL poate fi deasupra unor oameni politici”

Vicepreşedintele PDL, Raluca Turcan, a declarat, sâmbătă, că retragerea lui Crin Antonescu din cursa prezidenţială "confirmă faptul că alianţa PDL - PNL poate fi deasupra unor oameni politici”, candidatul unic pentru Preşedinţie trebuind să aibă "potenţialul de creştere a încrederii cel mai mare”, potrivit Mediafax.


Turcan a adăugat că "alianţa dintre cele două partide porneşte tocmai pentru ca toţi cei care vor alternativă la corupţia PSD să se poată regăsi”.

"Alianţa se poate face cu un proiect pentru România, cu un set de valori, cu criterii şi apoi cu oameni politici integri, profesionişti şi decenţi”, a spus Turcan.


În ceea ce priveşte candidatul unic la Preşedinţie, Turcan a afirmat că acesta trebuie să îndeplinească anumite condiţii şi să fie confirmat de "cercetări sociologice”.


"Candidatul unic la Preşedinţie trebuie să răspundă cerinţelor oamenilor şi să aibă potenţialul de creştere a încrederii cel mai mare. La noi, răspunde acestor criterii Cătălin Predoiu, la PNL, vor stabili liberalii, şi apoi cercetarea sociologică comună va stabili candidaatul unic”, a conchis Turcan.


„Construirea candidatului Crin Antonescu s-a bazat pe antibăsism, nu pe un proiect al lui Antonescu. Fără Băsescu, candidatul Crin nu ar fi crescut ca produs politic (ca şi Ponta, de altfel)”, comentează Sorin Bocancea, doctor în ştiinţe politice, pe blogul său de pe adevarul.ro. 


Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/crin-antonescu" target="_blank">View the story "Crin Antonescu" on Storify</a>]

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite