Rămăşiţele zilei. Cu Gabriel Oprea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea

Ia priviţi colea probă de cinism: după ce moartea poliţistului Bogdan Gigină, în care a jucat un rol principal, a fost copleşită mediatic de moartea altor 32 de tineri în clubul Colectiv, care credeţi că era grija cea mai mare a lui Gabriel Oprea? Să ia sub protecţia sa Antenele lui Dan Voiculescu, care i-au rămas fidele în aceste scandaluri cam tot atât cât a fost Goebbels faţă de Fűhrer.

Informaţia au publicat-o marţi pe Profit.ro doi ziarişti despre care ştiu că au surse-beton la Guvern – deci până la proba contrarie, merg pe mâna lor. Potrivit acestora, Gabriel Oprea a solicitat ca toate clădirile confiscate în urma condamnării lui Dan Voiculescu, aflate acum în proprietatea Ministerului de Finanţe, să treacă în administrarea Ministerului de Interne, iar în acest sens ar fi fost redactată deja o hotărâre de guvern care urmează să intre în circuitul de avizare.

Aşteptam această manevră de mai bine de şase luni, mai exact din momentul în care Guvernul Ponta a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 7 din 15 aprilie 2015, privind stabilirea destinaţiei unor bunuri imobile confiscate. O ordonanţă trecută şerpeşte prin Guvern, redactată neglijent şi cu mari carenţe juridice. Potrivit ordonanţei, imobilele confiscate de Justiţie şi intrate în proprietatea privată a statului, în loc să fie vândute prin licitaţie, pot fi trecute în proprietatea publică a statului şi date în administrarea altor instituţii sau regii autonome de interes naţional. Transferul se face prin hotărâre de guvern, la cererea instituţiilor interesate adresată Ministerului de Finanţe.

Ordonanţa crea terenul perfect pentru înţelegeri de tip mafiot: nu reglementa regimul de publicitate al acestor imobile, nu stabilea criterii de atribuire, nu impunea niciun niciun fel de restricţii şi niciun regim de exploatare de către instituţiile beneficiare. În mod suspect, ordonanţa dubla practic câteva prevederi dintr-un proiect de lege iniţiat tot de Guvern şi aflat în dezbatere parlamentară, cel privind înfiinţarea Agenţiei de Valorificare a Bunurilor Sechestrate. Centrul pentru Resurse Juridice a sintetizat toate aceste carenţe, dar şi multe altele, şi, prin intermediul Avocatului Poporului, le-a adus în faţa Curţii Constituţionale. Decizia este aşteptată pentru ziua de azi.

Despre această ordonanţă s-a bănuit de la bun început că este dată cu dedicaţie. Imobilele în care sălăşluiesc Antenele, Grivco şi Intact sunt, de departe, cea mai spectaculoasă captură a Justiţiei în materia confiscărilor. Iar cine ajunge să administreze aceste clădiri intră într-o relaţie privilegiată cu televiziunile lui Voiculescu, relaţie pe care o poate gestiona fie într-un mod contondent, fie într-un mod amiabil şi reciproc avantajos.

Din aprilie până azi, pândesc zilnic în Monitorul Oficial hotărârea de guvern care să valorifice prevederile ordonanţei. Bănuiam că momentul va veni, dar nu ştiam când anume şi cine va avea îndrăzneala s-o facă. Iată că îndrăzneţul capătă acum un chip: Gabriel Oprea. Acum putem înţelege mai bine de ce ”specialiştii în ştiri” se răsteau cu atâta înverşunare la groapa în care a căzut poliţistul Gigină şi îl căinau pe ministrul care birjărea 50 de poliţişti ca să-i netezească lui drumul de la ”o instituţie din domeniul securităţii naţionale” către salonul de coafură.

Demisia Guvernului Ponta, şi odată cu ea a lui Gabriel Oprea, nu închide însă această tenebroasă afacere. La ora la care scriu, Guvernul Ponta îşi ţine o ultimă şedinţă de Guvern şi nu ştiu dacă nu cumva aprobă sau nu hotărârea iniţiată de Oprea. Ne lămurim zilele următoare cu Monitorul Oficial. Dar chiar dacă nu face Ponta vreo ultimă nefăcută, tot trebuie să fim atenţi şi cu guvernul interimar, susţinut de aceeaşi majoritate. Ştim doar cu toţii că Gabriel Oprea e un om de onoare şi dacă a apucat să promită ceva, s-ar putea să facă tot posibilul ca să se ţină de cuvânt.

Aceasta nu este însă ultima rămăşiţă din gloriosul mandat de ministru al lui Gabriel Oprea. O alta este dosarul deschis ca urmare a morţii poliţistului Bogdan Gigină. Miercuri, Parchetul Capitalei şi-a declinat competenţa şi l-a transmis Parchetului General. Lucru absolut firesc: anchetarea unui ministru bănuit de abuz în funcţie e de competenţa acestui Parchet. Numai că, după părerea mea, Parchetul General ar trebui să transmită dosarul celei mai temute structuri ale sale: Direcţia Naţională Anticorupţie. Şi spun asta bazându-mă pe precedentul creat în cazul Marianei Rarinca, femeia care a şantajat-o pe şefa Înaltei Curţi.

Principalul instrument de lucru al DNA este legea 78 din 2000, privind combaterea corupţiei în rândul înalţilor demnitari. De-a lungul timpului, trei infracţiuni din Codul Penal au fost incluse ca agravante în legea 78, cu majorări corespunzătoare de pedepse: şantajul, abuzul în serviciu şi uzurparea funcţiei. În cazul Rarinca, exact pe această includere a şantajului în legea 78 şi-a justificat DNA competenţa de a prelua dosarul. Pe aceeaşi logică juridică, ar trebui ca şi abuzul în serviciu de care e bănuit Gabriel Oprea să fie anchetat tot de DNA. Să vedem dacă va fi aşa, căci despre consecinţele instrumentării unui aşa dosar de către procurori care nu au competenţă legală nici nu îndrăznesc să mă gândesc.

Gabriel Oprea: acum două săptămâni, părea cel mai puternic şi mai influent om din ţară. Nu-mi amintesc de o altă prăbuşire la fel de abruptă şi de spectaculoasă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite