Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Premierul consideră că nu e cazul să se plimbe cu barca prin zonele inundate pentru a-şi arăta implicarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Liviu Dragnea, transportaţi cu barca pe vremeacând conduceau Guvernul FOTO Arhiva Adevărul
Victor Ponta şi Liviu Dragnea, transportaţi cu barca pe vremeacând conduceau Guvernul FOTO Arhiva Adevărul

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, miercuri, referitor la inundaţii, că premierul consideră că, atâta vreme cât activitatea Ministerului de Interne se desfăşoară în bune condiţii, ”nu este cazul să se plimbe cu barca prin zonele inundate pentru a-şi arăta implicarea într-un proces complicat şi tragic”.

”S-a comentat foarte mult în ultima perioadă de ce nu există acţiune la nivelul Guvernului. A existat o acţiune de supraveghere şi coordonare şi de implicare directă prin mii de angajaţi ai MAI la nivelul Minsterului Afacerilor Interne. Premierul consideră că nu e cazul să se plimbe cu barca prin zonele inundate pentru a-şi arăta implicarea într-un proces complicat şi tragic, atâta vreme cât la nivelul MAI activitatea se desfăşoară în bune condiţii şi aceasta este aprecierea după evaluarea pe care ministerul a făcut-o legat de situaţia pe inundaţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

El a subliniat că, în prezent, situaţia în zonele inundate s-a normalizat, s-au depăşit perioadele de vârf şi nu sunt localităţi izolate, adăugând că toate aceste acţiuni pe care Minsterul Afacerilor Interne le-a susţinut în această perioadă au fost apreciate la nivelul Guvernului, inclusiv de către prim-ministru.

Totodată, Suciu a precizat că, după informarea făcută de ministrul de Interne, Petre Tobă, în şedinţa Executivului de miercuri, premierul Dacian Cioloş a cerut ministerelor Dezvoltării Regionale, Agriculturii, Mediului şi Afacerilor Interne să se implice în evaluarea pagubelor în perioada imediat următoare, aşa încât, în cel mai scurt timp, să poată fi făcute ”eventuale corecţii financiare sau susţineri de plată, eventual chiar din fonduri europene, dacă situaţia poate fi clasificată ca atare şi se pot utiliza fondurile europene pentru situaţii de urgenţă”.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a prezentat, miercuri, Guvernului o informare privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţiile şi viiturile din perioada 24 mai - 6 iunie şi efectele acestor fenomene hidrometeorologice.

Conform unui comunicat al Guvernului, la nivel naţional au fost afectate 374 de localităţi din 31 de judeţe, cele mai dificile situaţii fiind înregistrate în Bacău, Harghita, Neamţ şi Vrancea. Peste 4.850 de pompieri, poliţişti şi jandarmi au intervenit zilnic pentru limitarea efectelor inundaţiilor şi viiturilor. În cadrul misiunilor, au fost evacuate preventiv 133 de persoane din zonele inundate, iar 76 de persoane au fost salvate din situaţii de risc. Cu toate eforturile depuse, două persoane în vârstă de 49 de ani, respectiv 73 de ani, şi-au pierdut viaţa în viituri produse pe raza judeţelor Bacău şi Vrancea.

Din evaluările realizate la nivelul prefecturilor, fenomenele hidrometeorologice periculoase au afectat: 692 de locuinţe din 13 judeţe, 1673 de anexe gospodăreşti din 15 judeţe, 32 de şcoli, cămine culturale, săli de sport din opt judeţe, 658 de poduri şi podeţe, 18.753 hectare şi terenuri agricole. Totodată, au fost temporar blocate, închise sau s-a dispus restricţionarea circulaţiei pe patru tronsoane de cale ferată şi pe 11 kilometri de drumuri naţionale, se arată în comunicat.

Pentru limitarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase, Centrul Naţional de Conducere Integrată al MAI a fost în permanentă legătură cu celelalte instituţii din Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. La nivel teritorial, au fost activate Comitete judeţene pentru Situaţii de Urgenţă în şapte judeţe în care a fost instituit Codul Roşu (Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Galaţi, Suceava şi Harghita). La momentul primelor atenţionări de Cod Roşu hidrologic au fost dislocaţi 272 de angajaţi din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din alte judeţe neafectate de inundaţii, pentru a interveni în judeţele în care s-a instituit Cod Roşu.

Pentru evaluarea pagubelor produse de inundaţii şi de viituri, precum şi pentru stabilirea modalităţilor de sprijin pentru persoanele ale căror locuinţe au fost afectate şi sunt acum imposibil de utilizat, au fost constituite comisii mixte în 20 de judeţe, respectiv: Alba, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea. Activitatea acestor comisii este în derulare, urmând să se încheie cât mai repede cu un raport de sinteză care va fi înaintat Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul instituţiei care gestionează bunurile afectate şi care va dispune măsuri pentru alocarea fondurilor necesare, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite