PSD recidivează: cum încearcă social-democraţii să amputeze ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi deputaţi PSD, în frunte cu vicepreşedintele Comisiei juridice Ciprian Nica vor modificarea articolului 25 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor, astfel încât, de pildă, un parlamentar declarat incompatibil de ANI ar putea oricând să devină primar, iar un preşedinte de Consiliu Judeţean aflat în aceeaşi situaţie ar putea intra în Parlament.

Articolul 25 din Legea ANI le-a dat bătăi de cap parlamentarilor încă de anul trecut, când cazul lui Mircea Diaconu, găsit incompatibil în funcţia de senator, a generat o dezbatere cu privire la funcţiile pe care le poate ocupa un ales găsit incompatibil.

Potrivit articolului 25, „dacă persoana ( n.r.- faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate) a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la încetarea mandatului“.

Sintagma „aceeaşi funcţie“ este, potrivit Deciziei CCR, orice funcţie eligibilă, aşadar unui parlamentar declarat incompatibil îi este interzis să ocupe funcţia de primar, de exemplu, timp de trei ani după încetarea mandatului.

PSD vrea însă modificarea legii şi profită de faptul că CCR a menţionat, în motivarea Deciziei din iulie 2014, că este nevoie de reglementare clară şi de interpretarea sintagmei „aceeaşi funcţie“. În proiectul lor, parlamentarii PSD preiau doar ce le convine din motivarea CCR, şi anume că „termenul aceeaşi nu poate fi sinonim cu toate“ funcţiile eligibile şi propun următoarea interpretare :

  • Dacă persoana declarată incompatibilă a ocupat funcţia de primar, viceprimar sau consilier local nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie
  • Dacă persoana declarată incompatibilă a fost preşedinte al Consiliului Judeţean, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean sau consilier judeţean nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie
  • Dacă persoana declarată incompatibilă a fost deputat, senator sau parlamentar european, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie.

Concret, un parlamentar declarat incompatibil ar putea, totuşi, să devină primar, în timp ce un preşedinte de Consiliu Judeţean ar putea ajunge în Parlament. CCR a avertizat, încă din vara anului trecut, asupra pericolului generat de această interpretare, în următorii termeni : „A accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb, ocupa orice altă funcţie eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea nr. 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii, aspect de neconceput într-un stat de drept“.

Totodată, magistraţii au vorbit despre o posibilă „sarabandă a rotirii funcţiilor“, adică exact ceea ce iniţiatorii de la PSD, UDMR şi minorităţi încearcă să facă.

Deşi propunerea lor contravine Deciziei CCR, asta nu înseamnă că PSD nu o poate promova în Parlament. Mai mult, cu o majoritate confortabilă în Senat şi la Camera Deputaţilor, pesediştii pot trece legea, iar singurul caz în care CCR ar putea avea un cuvânt de spus ar fi în urma unei sesizări.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite