PSD joacă dublu cu Eduard Hellvig

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Hellvig va afla luni dacă preia funcţia de director al SRI FOTO Mediafax
Eduard Hellvig va afla luni dacă preia funcţia de director al SRI FOTO Mediafax

Social-democraţii au decis ca votul din plenul Parlamentului, care i-ar fi permis lui Eduard Hellvig să preia şefia SRI, să aibă loc abia lunea viitoare, deşi atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat s-a lucrat miercuri în plen. Liberalii sunt revoltaţi şi acuză PSD de tergiversare.

Deşi liderul PSD Victor Ponta a reiterat că social-democraţii vor vota favorabil propunerea preşedintelui Klaus Iohannis privind nominalizarea lui Eduard Hellvig în fruntea Serviciului Român de Informaţii (SRI), acţiunile din Parlament ale PSD sunt pe dos. Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului, în care social-democraţii deţin majoritate, au decis ca votul în plen pentru europarlamentarul Eduard Hellvig să aibă loc abia luni, la ora 16.00. Practic, preluarea funcţiei de către liberal este blocată de votul din Parlament. Social-democraţii nu văd nimic anormal în această amânare.

„Raportul (n.r. de la Comisia de Control a SRI, care l-a audiat pe Hellvig şi care a dat aviz favorabil) a venit azi. Aceasta este decizia luată cu 14 voturi pentru în Biroul Permanent reunit. Nu mă întrebaţi argumentele, nu scrie nicăieri în Regulament să-i întreb pe colegii mei care sunt argumentele pentru vot. Liberalii au cerut astăzi. Eu vă comunic decizia sec, fără alte comentarii. ", a anunţat, după şedinţă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Iordache: „Care este graba?“

Deputatul Florin Iordache, vicepreşedintele Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, a fost mai tranşant decât colegul său. „Astăzi  avem vot final pe mai multe proiecte de lege importante. Doar nu era să le amânăm. Ce importanţă are că votăm în cazul Hellvig este săptămâna asta ori cea viitoare. Care e graba?“, a declarat, pentru „Adevărul“, deputatul Florin Iordache. 

Liberalii sunt foc şi pară pe social-democraţi pentru tergiversarea votului, dar îi atenţionează că de data aceasta timpul nu mai lucrează în favoarea lor. 

„Nu inteleg comportamentul PSD-ului. Nu au oferit niciun argument sau motiv pentru care amână o decizie a plenului. Indiferent care le sunt interesele sau aşteptarile, le amintim că suntem în plină procedură constituţională. Prin urmare, un vot tot va trebui dat de Parlament pentru propunerea preşedintelui“, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe. La rândul său, deputatul PNL Ludovic Orban susţine că PSD nu are niciun argument plauzibil pentru amânarea votului, deşi luni, în Birourile Permanente, aceştia au spus clar că votul va fi miercuri.  „Eu nu am înţeles nimic din şedinţa Birourilor Permanente reunite. În discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele PSD şi premierul Victor Ponta, domnul Ponta şi-a dat acordul pentru data de astăzi, la ora 13.30-14.00. Astăzi a venit PSD fără niciun fel de motivaţie şi a spus că propun ca şedinţa să aibă loc luni”, a afirmat Orban.

„Întârzierea votului e o şicană“

Dan Ionescu, analist politic şi blogger adevarul.ro susţine că, prin această atitudine duplicitară, PSD încearcă să-l atace, indirect, pe preşedintele Klaus Iohannis. 

„De data aceasta, jocul este în zona de psihologie inversă. Dacă PSD l-ar fi criticat pe Eduard Hellvig, atunci l-ar fi confirmat pur şi simplu, aşa că au preferat să îl laude, să îl asocieze cu evenimentele din 2012 şi să lase aceste lucruri să îi submineze autoritatea celui preferat de preşedinte pentru conducerea SRI. Întârzierea votului e o şicană şi o dovadă a faptului că PSD încă mai controlează Parlamentul. E posibil să fie şi o testare a PNL pentru a vedea dacă aceştia ar fi dispuşi la vreo negociere în perioada care va trece până la votul propriu-zis“, ne-a declarat Dan Ionescu.

Citeşte şi:

5 motive pentru care cred că Eduard Hellvig ar putea fi un bun director SRI

Hellvig, susţinut cu jumătate de gură de PSD

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite