UPDATE Guvernul a aprobat proiectul privind acordarea gratuităţii pentru transportul refugiaţilor din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiati FOTO ALBA/ Arhivă
Refugiati FOTO ALBA/ Arhivă

Cabinetul Ciucă a aprobat în şedinţa de sâmbătă, 12 martie, proiectul de Hotărâre pentru asigurarea gratuităţii persoanelor venite din zona afectată de conflictul izbucnit în urma invaziei ruse din Ucraina. Potrivit proiectului, persoanele care provin din zona afectată de războiul din Ucraina beneficiază de gratuitate pe tren, în cadrul transportului rutier, cel fluvial, precum şi scutirea de la anumite tarife de trecere cu bacul.

Potrivit proiectului, cetăţenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi care nu solicită o formă de protecţie privind azilul în România, beneficiază de gratuitate la toate călătoriile cu operatorii de transport feroviar, la tren de rang Regio şi Interregio. 

Documentul mai arată că valabilitatea se aplică pentru locurile la clasa a II-a a trenurilor, pe perioada staţionării temporare sau a tranzitării teritoriului României, în baza actelor de identitate, a documentelor temporare de identitate, de rezidenţă sau a permiselor eliberate de autorităţile române. 

De asemenea, sunt precizate şi prevederi cu privire la gratuitate în cadrul transportului fluvial, scutiri de la plata tarifelor de trecere cu bacul prin punctul internaţional de trecere a frontierei de stat dintre România şi Ucraina, din localităţile Isaccea şi Orlivka, dar şi gratuitate pe ruta Isaccea Galaţi. 

Tot aici este inclusă şi acordarea de gratuitate la transportul rutier naţional sau internaţional pe perioada staţionării temporare sau a tranzitării teritoriului României. 

În cazul transportului rutier, purtătorul de cuvânt al României, Dan Cărbunaru, a precizat: „Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau cel al Municipilui Bucureşti, după caz, vor stabili capacităţile de transport disponibile pentru a rezolva problema transportului rutier, în măsura disponibilităţii emise de operatorii de transport rutier de persoane, către Consiliile Judeteţene sau Primăria Municipiului Bucureşti”. 

De asemenea, în situaţii excepţionale, la solicitarea MAI, se vor putea organiza transporturi gratuite prin curse aeriene de tip charter, a mai precizat Cărbunaru. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite