DOCUMENT Proiectul Guvernului pentru exploatarea de la Roşia Montană, respins de Comisie din a treia încercare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darius Vâlcov
Darius Vâlcov

Membrii Comisiei speciale care au analizat proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană au respins ieri, cu 17 voturi „pentru“ şi două abţineri, proiectul venit de la Guvern. Până la votul de astăzi, Comisia şi-a prelungit mandatul de trei ori, în decurs de două luni.

Preşedintele forului, senatorul PSD Darius Vâlcov (foto), i-a felicitat pe cei prezenţi pentru activitatea desfăşurată de-a lungul a peste două luni şi a conchis, uşurat, că rolul său s-a încheiat. Cu toate acestea, Vâlcov a subliniat că drumul proiectului în Parlament nu se opreşte la votul de respingere, ci va intra, de marţi, pe ordinea de zi a Senatului.  

"Cred că trebuie să fim mândri de acest Raport. În niciun caz nu suntem dezamăgiţi, mai ales că, o să vedeţi, toate problemele ridicate în Raport sunt prezentate foarte amplu şi aştepătm răspunsuri de la ministere. Dezbaterea a fost necesară. Mulţumesc Guvernului, dacă nu-şi asuma scoaterea acestui cartof fierbinte şi să-l pună în dezbatere, nu ştiu dacă altcineva ar fi avut curajul", a menţionat Vâlcov.

El a arătat că marţi dimineaţă Comisia va înainta Raportul către Biroul Permanent al Senatului, care îl va pune pe ordinea de zi a plenului ca să fe dezbătut, Potrivit lui Vâlcov, BP al Senatului decide dacă Raportul intră sau nu şi în dezbaterea comisiilor parlamentare permanente. De asemenea, proiectul va intra apoi în dezbaterea Camerei.

"Noi punem Raportul la dispoziţia Guvernului şi a ministerului Justiţiei, care sperăm să analizeze foarte bine şi să-l pună la dispoziţia Parchetului. Dacă dumnealor vor sesiza că sunt aspecte care trebuie cercetate, să le cerceteze. Raportul este o sesizare în sine, nu facem noi sesizări separate", a mai spus Vâlcov.

Concluziile raportului sunt:

  • Comisia consideră că este nevoie de un cadru legislativ cât mai larg care să fie supus dezbaterii parlamentare, referitor la proiectele miniere auro-argentifere, care să permită dezvoltarea industriei miniere în România şi atragerea de investitori
  • Comisia recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificare aferente prezentului proiect minier (mai puţin a hărţilor şi a documentelor referitoare la zăcământ)
  • Comisia solicită ministerelor de resort şi instituţiilor implicate în evaluarea proiectului de la Roşia Montană analizarea tuturor aspectelor semnalate în urma audierilor desfăşurate în cadrul Comisiei şi cuprinse în prezentul raport şi demararea procedurilor în consecinţă.

Preşedintele Comisiei Roşia Montană, Darius Vâlcov, a declarat la finalul şedinţei că raportul forului reprezintă, printre altele, o sesizare în scopul demarării unei anchete. 

De altfel, constatarea ilegalităţilor de către membrii Comisiei este prezentă şi în raportul dat publicităţii astăzi. 

“Comisia atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul derulării proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană. De aceea, Comisia va înainta prezentul raport autorităţilor competente cu scopul asigurării legalităţii integrale a proiectului Roşia Montană şi investigării, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale”. 

De asemenea, raportul recomandă organizarea, de către Ministerul Culturii, a unei dezbateri publice privind patrimoniul de la Roşia Montană, dar şi "analizarea unor scenarii alternative de stabilire a redevenţelor şi a participaţiei statului în cazul exploatărilor miniere". 

În ce priveşte problemele de mediu legate de utilizarea cianurilor în exploatare, Comisia recomandă Ministerelor Economiei, Mediului şi Schimbărilor Climatice, respectiv Învăţământului Superior, Cercetării Ştiinţifice şi Dezvoltării Tehnologice să încurajeze şi să susţină cercetarea şi testarea la scară industrială a unor tehnologii alternative mai puţin poluante pentru separarea minereului”. 

Senatorul UDMR Attila Korodi a declarat, la finalul şedinţei că ar fi trebuit totuşi să fie mai clar exprimată mandatarea Guvernului în ce priveşte problemele economice şi juridice.

 “Am propus respingerea integrală a proiectului de lege. Din punctul nostru de vedere, puteau fi elemente mult mai solide pentru a mandata Guvernul ca, pe probleme juridice şi economice, să facă o analiză mult mai serioasă şi să meargă mai departe numai dacă aceste probleme vor fi clarificate. Sper ca votul nostru negativ să aibă parcursul corect în Parlament şi proiectul de lege să fie respins. Votul nostru a fost şi a rămas ferm, dar sperăm că recomandările formulate în raport să fie nu doar ascultate de Guvern, ci rând pe rând clarificate şi răspunsurile să fie aduse opiniei publice”, a arătat Korodi.

Din partea grupului PNL a vorbit senatorul liberal Petru Ehegartner, care a ţinut să sublinieze că “modul în care s-a lucrat” în comisia specială a fost exemplar.

Gabriela Firea a vorbit pentru grupul PSD şi a arătat că a votat împotriva proiectului pentru că “este loc de mai bine”.

“Am votat împotriva proiectului de lege transmis Parlamentului, pentru că opinia noastră este că e loc de mult mai bine faţă de proiectul transmis, dar ţin să subliniez că în urma dezbaterilor s-a putut observa că Guvernul USL a negociat în interesul naţional, pentru ţară. Ceea ce s-a negociat acum 16 ani a fost în defavoarea noastră, a cetăţenilor. Raportul nu trebuie să se oprească la căderea legii în Parlament. Rezultatul acestei comisii, concluziile sale deschid dialogul şi negocierea pentru o lege-cadru, o lege generală necesară unor investiţii de asemenea anvergură. Nu m-am opus să dăm un vot negativ doar din principiu sau pentru că sunt presiuni. Am vrut o dezbatere profesionistă, intensă, să îi ascultăm cu mare răbdare pe toţi. Am citit atent stenograma şi chiar dacă au fost de multe ori disensiuni, deschidem cadrul general pentru o lege în interesul României”, a conchis Firea.  

Liderul PNL Crin Antonescu a anunţat, luni, după şedinţa USL, că se va da raport de respingere la proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Crin Antonescu a precizat că, în şedinţa USL, s-a ajuns la consens în acest sens. "Pentru Comisia Roşia Montană, care azi îşi va da obştescul sfârşit, principiul este următorul: raport de respingere pentru actualul proiect guvernamental şi câteva recomandări care exprimă intenţia comună nu de a bloca exploatarea, ci de a construi o legislaţie care să dea şansa exploatării nu doar la Roşia Montană, ci ca un cadru general în condiţii convenabile pentru statul român“, a spus Antonescu.

Liderul PNL Crin Antonescu a anunţat că proiectul va fi respins de către comisie, dar se va încerca, totodată, crearea unui cadru legislativ mai larg în ce priveşte exploatările miniere. „Cu alte cuvinte, cum spuneam de la început, acest proiect va fi respins şi mai departe se deschid posibilităţile pentru ca o legislaţie sănătoasă, transparentă, bazată pe criterii universal acceptate, la vedere, să fie reglementate. Acestea sunt cele trei chestiuni despre care am discutat", a explicat Antonescu.

La rândul său, premierul Victor Ponta a subliniat că proiectul de lege va fi respins de către comisie, dar Guvernul doreşte crearea unui proiect de lege "mult mai bun".

"Comisia va respinge proiectul de lege, dar va da un mesaj clar că România, Guvernul şi USL susţin proiectele economice de anvergură. E un mesaj clar şi apropo de gazele de şist, de a stimula un cadru legislativ larg pentru toate aceste proiecte şi de a solicita tuturor instituţiilor care au expertiză în domeniu de a participa. Mare parte din obiectivele pe care le-am avut au fost atinse. Veţi găsi în raportul Comisiei toate datele corecte. Minciunile transmise prin mediul virtual vor avea un răspuns clar. Dacă proiectul de lege nu a fost destul de bun, următorul va fi mult mai bun. Se duce la Senat, de la Senat la Cameră", a declarat premierul.

Raport Rosia Montana

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite