Prognoze pesimiste pentru economia moldovenească de la BERD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BERD este îngrijorată de situaţia din sectorul bancar
BERD este îngrijorată de situaţia din sectorul bancar

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a Republicii Moldova pentru anul următor de la 4,0%, nivel anticipat în luna mai, la 3,5%, dar a avertizat că perspectivele pe termen scurt sunt limitate de evoluţia remitenţelor, exporturilor şi a investiţiilor

Pentru anul în curs, banca anticipează un avans al PIB de 3,5%, faţă de estimarea de 2,5% din mai, se arată într-un raport al BERD privind perspectivele economice ale ţărilor în care operează.

Prognoza BERD pentru evoluţia economiei ţării noastre în acest an este mai puţin optimistă decât cea a Guvernului şi a Fondului Monetar Internaţional care estimează o creştere de 5,5% a PIB. Aceeaşi situaţie se referă şi la prognoza pentru anul 2014, care este mai pesimistă, decât acum jumătate de an.

Experţii de la BERD susţin că în pofida evoluţiilor pozitive din acest an în comerţ şi în industria de prelucrare perspectivele economice de scurtă durată sunt limitate de incertitudinile privind evoluţia remitenţelor, exporturilor şi dispoziţia investitorilor.

În plus banca atrage atenţia la situaţia gravă din sectorul bancar, unde nivelul redus de management corporativ pune în pericol stabilitatea financiară şi macroeconomică a ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite