PRM a ajuns un balamuc perfect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 770 de delegaţi ai filialelor PRM din toată ţara au votat, sâmbătă, la Alba Iulia, schimbarea din funcţie şi excluderea din formaţiune a lui Corneliu Vadim Tudor, cel care conduce partidul de mai bine de 20 de ani. Noul lider al PRM este Gheorghe Funar, fostul primar al Clujului, pe care CV Tudor l-a făcut secretar general al partidului în 2004.

Clujeanul a fost votat cu 530 de voturi, în lipsa tribunului, despre care Funar a spus: „E un laş, n-a vrut să vină la Congres”. Au mai candidat, de formă, Corneliu Ciontu, un peremist clujean apropiat de-al lui Funar, şi Ştefan Valentin Varga. De frică să nu se repete încă o „dictatură” ca cea a lui Vadim, delegaţii au votat limitarea la cel mult două mandate consecutive pentru funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte şi secretar general. 

CONGRES CU SCANDAL

Congresul a fost precedat şi s-a încheiat cu un scandal marca CV Tudor. Cu câteva zile înainte, acesta îl excludea pe Funar din partid, „având în vedere că Gh. Funar unelteşte acum, pe faţă, la preluarea, prin fraudă, a preşedinţiei PRM, punându-se în fruntea unor găşti răzleţe de fripturişti şi securişti pensionari”, se arată în comunicatul PRM. De cealaltă parte, Funar a spus că decizia nu a fost statutară şi a obţinut excluderea lui Vadim la congres. După congres, CV Tudor a început atacul declarând la un post de televiziune: „Ăştia mă dau pe mine afară din partidul înfiinţat de mine? Am făcut plângeri penale. Nu poate să vină o şleahtă de pe stradă să voteze debarcarea Papei de la Roma. Şmecherii vor să vândă partidul, îşi caută un stăpân. Au negociat cu Voiculescu pentru două milioane de euro”.

PRM, ÎN PRAGUL SCINDĂRII

În condiţiile în care CV Tudor a susţinut că nu recunoaşte rezultatele congresului, ce se va întâmpla cu PRM? Gheorghe Funar a declarat pentru „Adevărul”: „Partidul nu se va destrăma, probabil Vadim îşi va înfiinţa o aripă a PRM, în care să facă ce vrea. Eu vreau să resuscitez partidul, să-l readuc pe scena politică”. CV Tudor a susţinut în mai multe rânduri că Funar vrea să vândă partidul pentru 2 milioane de euro lui Dan Voiculescu. Clujeanul a replicat că un partid nu se poate vinde, însă nu a negat că un apropiat, Corneliu Ciontu, s-a întâlnit cu Dan Voiculescu. „S-au întâlnit la un ceai sau la un tenis de câmp, asta nu înseamnă că negociază vânzarea partidului”.  ;

Cine este Gheorghe Funar

Gheorghe Funar a devenit cunoscut pentru retorica naţionalistă care a luat forme hilare pe timpul în care a condus 12 ani, între 1992 şi 2004, Clujul din postura de primar. El a candidat de două ori, în 1992 şi 1996, la preşedinţie din partea PUNR. Funar a dezvoltat o obsesie pentru tricolor, vopsind în aceste culori de la bănci şi stâlpi, până la trotuarele din oraş. El a fost şi preşedintele Partidului Unităţii Naţionale Române, în perioada octombrie 1992 – martie 1997, formaţiune care a dispărut de pe scena politică. După eşecul la alegerile locale din 2004, Funar a fost adus în PRM şi a primit funcţia de secretar general, pe care a păstrat-o până de curând. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite