Preşedintele Iohannis trebuie să intervină să oprească „pokerul“ electoral cu sănătatea românilor!
0Apropierea alegerilor le întunecă mintea politicienilor, deşi revenirea în forţă a epidemiei de coronavirus ne dă fiori. Mai nou, mărul discordiei electorale este legea carantinării pe care, având în vedere urgenţa situaţiei, Parlamentul o poate rezolva în două zile. Miza este excepţională, păstrarea, sau nu, sub control a epidemiei ucigaşe.
Mă aşteptam ca toate forţele politice să se reunească la Cotroceni, sub arbitrajul preşedintelui Iohannis, şi în jumătate de zi să dea forma finală legii. Dacă nu procedează aşa, vor fi autorii morali ai consecinţelor extrem de grave care se conturează, în primul rând a morţii a sute, poate mii de români. Va suporta conştiinţa lor un astfel de preţ?
Legea carantinarii este dificilă, dar nu imposibil de realizat
O lege este bună dacă este clară, predictibilă şi precisă. În plus, această lege cuprinde importante restricţii ale drepturilor şi libertăţilor fundamentale, se aplică nu doar prezentului episod generat de coronavirus, ci şi altor situaţii asemănătoare din viitor. Ea trebuie să conţină şi „anticorpii” aplicării ei abuzive în viitor. Nu cred că juriştii dublaţi de specialişti în epidemiologie n-ar putea rezolva toate cerinţele unei astfel de legi în decurs de 2 zile.
„Nu se va vota legea în Senat până când premierul şi ministrul Sănătăţii nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuţie”, a spus Ciolacu. O poziţie electorală, care presupune „circ” în parlament, sub ochii camerelor tv, din care să se acumuleze puncte electorale. Soluţia este alta, cum spuneam. O întâlnire la Cotroceni a şefilor de partide însoţiţi de 1-2 specialişti, inclusiv jurişti, care să tranşeze problema.
Alte argumente ale dlui Ciolacu sunt valide. O lege de asemenea importanţă nu poate fi promovată fără avizul ministerului Jusitiei, aşa cum se cere pentru orice lege promovată de guvern. Urgenţa legii nu justifică eliminarea avizului obligatoriu dat de ministrul Justiţiei. De ce nu a avizat ministrul Justitiei această lege extrem de importantă? Nu avem un răspuns la aceasta întrebare!
La dezbaterile din Comisiile juridice ale Parlamentului n-a fost prezent nimeni de la guvern, cu excepţia dlui Arafat, care nu este om politic, să-şi asume legea din partea PNL. Cum spuneam şi altă dată, acesta sunt rezultatul politizării, şi mai abitir acum când vin alegerile. Bine, bine, acesta-i obiceiul în politica românească. Dar şi când în joc este sănătatea românilor, viaţa şi moartea cetăţenilor noştri? Nu există alte valori, care să oblige partidele politice să ajungă rapid la o înţelegere, în joc fiind viaţa şi moartea conaţionalilor noştri?
Acum trebuie să intervină preşedintele Iohannis
Să nu-şi imagineze actualele partide că nu vor plăti electoral decesele care se vor produce în urma acestor indecizii. În plus, blocarea economiei, dacă proporţiile epidemiei ne va obliga să revenim la starea de urgenţă, blocarea anului şcolar viitor, interdicţia aplicată românilor de a intra în alte ţări europene. Toate acestea sunt dramatic de importante, nu se pot opri în calcule electoraliste.
Preşedintele Iohannis, cu autoritatea funcţiei şi a milioanelor de voturi obţinute la ultimele alegeri prezidenţiale, este persoana cea mai indicată să rezolve impasul la care s-a ajuns. Este ocazia perfectă să-şi demonstreze abilităţile de mediator, să aducă la aceeaşi masă toate forţele politice, să deblocheze într-o singură zi tot impasul la care s-a ajuns pe scena politică. Dacă nu vrea să aibă şi domnia pe conştiinţă sute, poate mii de vieţi omeneşti pierdute din calcule electoraliste.
LE. Premierul Orban declară ca proiectul legii carantinării a avut avizul ministerului Justiţiei, contrar celor afirmate de Marcel Ciolacu, prşedintele Camerei Deputaţilor. Avizul a fost însoţit de observaţii.