UPDATE Preşedinţie: Iohannis i-a transmis lui Junker că România e solidară cu UE, dar fără cote obligatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Klaus Iohannis. FOTO Mediafax
Preşedintele României, Klaus Iohannis. FOTO Mediafax

Administraţia Prezidenţială spune că preşedintele Klaus Iohannis l-a asigurat pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discuţia telefonică avută duminică, de faptul că România este solidară cu Uniunea Europeană în criza imigranţilor

.Într-un răspuns oficial transmis agenţiei MEDIAFAX, Adiministraţia Prezidenţială spune că preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au avut o convorbire telefonică, duminică, în care şeful statului român şi-a exprimat solidaritatea în privinţa crizei imigranţilor, arătând că România participă la programe europene pentru sprijinul refugiaţilor, cum este de exemplu programul Frontex.

Pe de altă parte, Iohannis a reiterat poziţia în privinţa refugiaţilor potrivit căreia România respinge cota obligatorie, a mai precizat sursa citată.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a scris, duminică, pe Twitter, că în cursul zilei a discutat prin telefon cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu lideri ai altor state europene, înaintea reuniunii Consiliului UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne pe tema imigraţiei, programată luni.

"Tocmai am avut o conversaţie cu Klaus Iohannis, preşedintele României, pentru pregătirea Consiliului extraordinar de luni al miniştrilor de Interne", a transmis Juncker prin Twitter.

Preşedintele Comisiei Europene a precizat că a discutat şi cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. "Am fost amândoi de acord să menţinem deschise frontierele între statele membre UE; avem nevoie de aprofundarea integrării europene şi de mai multă solidaritate în gestionarea crizei refugiaţilor", a spus Juncker.

Juncker a discutat şi cu premierul Ungariei, Viktor Orban, cu şeful Guvernului Cehiei, Bohuslav Sobotka, cu primul-ministru slovac, Robert Fico, şi cu şeful Executivului leton, Laimdota Straujuma.

Reprezentanţii statelor membre UE vor dezbate luni în Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne propunerile Comisiei Europene privind imigraţia. România va fi reprezentată de vicepremierul Gabriel Oprea, care va anunţa că ţara noastră poate primi 1.785 de refugiaţi şi va respinge cotele obligatorii.

”În contextul în care România este o ţară sigură, care îşi face datoria cu mult profesionalism, merg mâine la acest JAI. Am un mandat foarte clar dat din partea preşedintelui Klaus Iohannis şi a premierului Victor Ponta, pe care îl voi spune acolo cu modestie, dar şi cu demnitate, România îşi respectă angajamentele iniţiale de a primi 1.785 de imigranţi. Atât este capacitatea în momentul de faţă a statului român. Bineînţeles, vom vota împotriva cotelor obligatorii”, a declarat, duminică, vicepremierul Oprea.

El a adăugat că România este un stat care îşi arată solidaritatea în cadrul Uniunii Europene într-un context complicat de securitate, menţionând că UE se poate baza pe ţara noastră.

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, o propunere de repartizare între statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranţi sosiţi în Italia (15.600), Grecia (50.400) şi Ungaria (54.000). Conform acestei propuneri, România ar urma să primească 4.646 de imigranţi, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia şi 2.091 din Ungaria. Aceasta se adaugă propunerii formulate de CE în luna mai, care prevedea repartizarea a 40.000 de imigranţi din Grecia şi Italia. CE a propus în mai ca România să primească 1.705 imigranţi, dintre care 682 din Grecia şi 1.023 din Italia.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au susţinut că România nu poate primi mai mulţi migranţi decât îi permite capacitatea de 1.785 de locuri, iar săptămâna viitoare, joi, va avea loc şedinţa CSAT în care se va discuta situaţia privind cotele de refugiaţi.

Şeful statului declara că a luat act cu nemulţumire de proiectul prezentat în PE şi că mandatul României la conferinţa JAI va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiaţi, adăugând că nu este oportun şi nu este o soluţie să fie stablite astfel de cote.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite