Victor Ponta: Domnul Antonescu nu ştie cum funcţionează un Guvern. Nu e ca la hochei - bagi pe unul, scoţi pe altul
0Premierul Victor Ponta a vorbit, în această seară, la RTV, alături de Daniel Constantin şi Gabriel Oprea, despre noua alianţă dintre PSD, PC şi UDMR (USD), dar şi despre numirea lui Klaus Iohannis în funcţia de vicepremier.
La emisiune au participat premierul Victor Ponta, alături de Daniel Constantin, preşedintele PC, şi Gabriel Oprea, preşedintele UNPR. Altfel spus, liderii unei noi alianţe: USD.
Victor Ponta: Suntem doar trei din cele patru partide din USL, dar obiectivele noastre politice sunt 100% ale USL. Schimbarea regimului Băsescu rămâne un obiectiv fundamental.
E o schimbare de regim politic. Aţi văzut că Băsescu a făcut din PDL două PDL-uri mai mici. Noi, din trei partide, am făcut unul mare. Au fost discuţii despre participarea la europarlamentare ca USL, dar din motive tehnice şi ideologice, PNL a dorit să candideze singur. În USD, adică PSD-UNPR-PC, avem alianţă pentru europarlamentare, dar colaborăm în Guvern, în Parlament şi în structurile locale.
Gabriel Oprea: Proiectul nostru este foarte simplu. Poate suntem mai disciplinaţi şi obiectivul nostru strategic este să aducem stabilitate în România. Noi suntem întotdeauna parteneri care ne respectăm angajamentul.Suntem în USL şi avem obiectivul strategic să câştigăm aceste alegeri europarlamentare şi le vom câştiga!
Daniel Constantin: Cred că ieri Traian Băsescu a dat startul campaniei electorale, dar cred că bătălia lui Băsescu este undeva pe zona de dreapta. Răul era identificat pe iniţialele BUBA: Băsescu, Udrea, Boc, Anastase.
Vizavi de Crin Antonescu, azi a fost o dispută şi în ACD. ACD e doar o formalitate, nu a funcţionat. Important e că azi am înfiinţat o Uniune care are şi o componentă de centru. E o alianţă electorală, nu politică, aşa cum este USL.
Victor Ponta: Domnul Antonescu are listă de candidaţi liberali, nu putea să vină să spună că le susţine pe Corina Creţu şi Cati Andronescu. Sigur, putea veni din politeţe, dar nu putea să spună: votaţi candidaţii USD! În 2012, Sorin Oprescu a fost candidat sprijinit de noi, el ne-a susţinut în alegeri, deci avem aceleaşi valori şi ne sprijinim de fiecare dată.
Daniel Constantin: Sorin Oprescu poate fi un candidat cu şanse mari la Preşedinţie, poate cele mai mari. Cred că în momentul de faţă există anumite lucruri în Protocolul USL. Dacă lucrurile vor degenera, se va analiza. Oprescu e un candidat cu şanse foarte mari.
Despre demisiile din Guvern:
Victor Ponta: Au fost miniştri foarte buni. Unora cum e domnul Gerea nici nu am apucat să le reproşez ceva. E o decizie politică, strict politică a PNL. Eu văd lucrurile un pic altfel. Un ministru PSD pleacă din Guvern dacă face ceva rău.
A fost azi o ştire neexplicată, că nu am aprobat încă demisiile celor trei. Fac documentele în momentul în care am şi noile propuneri. I-am propus azi domnului Iohannis să vină deja ministru de Interne, dar decizia politică a colegilor liberali a fost de a mai aştepta.
Nu las un minister fără şef. PNL a solicitat ca ministrul de Interne să fie vicepremier. Acest lucru solicită vot în Parlament. Or, asta nu se poate întâmpla de pe o zi pe alta.
Parlamentarii nu au nicio obligaţie să voteze cum au dormit eu noaptea să schimb Guvernul. Probabil domnul Iohannis va coordona zona economică. Ordinea publică, apărarea şi securitatea naţională sunt coordonate de vicepremierul Oprea. Avem un grup de acţiune cu toate instituţiile cu atribuţii în domeniu, lucruri pe care Iohannis doar după un timp de activitate la nivel central probabil că le va cunoaşte.
Domnul Antonescu nu ştie cum funcţionează un Guvern. Vicepremierii primesc însărcinări din partea premierului. Eu deleg funcţionarea ministerelor către vicepremieri.Conform legii, eu desemnez domeniile pe care le coordonează fiecare vicepremier. Evident, decizia finală se ia în cadrul Guvernului.
Oprea: Cred că pot să colaborez foarte bine cu domnul Iohannis
Gabriel Oprea: Domnul Iohannis aduce un plus de valoare. Îl cunosc foarte bine, am lucrat cu el. Pe de altă parte, locul şi rolul meu în Guvern este foarte clar. Mai mult, de câteva zile sunt preşedintele Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Avem acum pârghiile necesare să putem coopera mai bine. Erau două comitete, unul care după ce s-a întâmplat în ultimul timp, pentru a-i creşte performanţa, s-a împărţit în două comitete. Cred că pot să colaborez foarte bine cu domnul Iohannis.
Victor Ponta: Iohannis a fost nominalizat pentru funcţia de ministru de Interne pentru care puteam să-l propunem şi astăzi, după care a spus că e normal să aibă şi funcţia din Guvern cea mai mare. Din acest motiv, funcţia de ministru de Interne trebuie asociată şi celei de vicepremier pentru a respecta ierarhia PNL. Când vorbim de funcţionarea Guvernului, avem aşa: un vicepremier care coordonează Transporturile, Internele şi Apărarea.
E vorba de un vicepremier care poate coordona instituţii din mai multe ministere şi departamentul condus de Arafat, care face munca tehnică. Am dat nişte responsabilităţi clare vicepremierilor în funcţie de evenimentele care au loc.
Despre alte schimbări în Guvern:
Am decis că era anormal să cerem vot în Parlament pentru o chestiune formală. Am spus să folosim acest lucru, pentru că facem aproape doi ani de când avem Guvernul, să vedem ce n-a funcţionat şi dacă tot mergem în Parlament să îndreptăm şi alte lucruri de care ne-am lovit în aceşti doi ani.
E vorba de o reaşezare a relaţiilor care au creat blocaje. Până acum, toată negocierea cu instituţiile financiare internaţionale o coordona Chiţoiu, care era şi ministru de Finanţe. Nemaifiind ministrul de Finanţe vicepremier, trebuie să vedem cine o va coordona acum. Inevitabil, se face schimbarea structurii Guvernului.
Le rearanjăm în cadrul Guvernului.
Domnul Atanasiu, la Economie, trebuie să-mi spună care e poziţia sa faţă de Legea minelor. La Finanţe, ce facem cu Acordul cu FMI? Activitatea de zi cu zi a Guvernului e complexă, nu e ca la hochei.
Preşedintele Băsescu mi-a spus că nu vrea să semneze scrisoarea de intenţie cu FMI. Am vorbit la telefon. Nu mi-a dat detalii. Operaţional, nu avem Acord în vigoare, dar noi ne ţinem de toate obligaţiile pe care ni le-am asumat legate de deficitul bugetar, de arierate. Deci noi aplicăm Acordul, dar nu se poate intra în board fără semnătura preşedintelui.Singurul efect e legat de cofinanţarea la programele europene.
Despre posibilitatea ca PSD să preia Internele:
Azi nu s-a discutat preluarea funcţiei de ministru de Interne de către USD. Nu am cerut, nu se punea problema. Dacă vor liberalii să ne dea funcţia de ministru de Interne, acceptăm. Mie domnul Iohannis mi s-a părut serios şi la conferinţa de presă a spus clar că merge la Interne. Suntem trei oameni întregi la minte şi cu memorie bună. Dacă dau ministerul, îl primim cu plăcere. Vrea PNL să ne dea Ministerul de Interne, îl luăm.
Gabriel Oprea: Sunt interimar la Interne, cunosc bine acest minister. Sunt militar, m-am bătut pentru drepturile lor, sunt respectat, dar cred că mâine vom avea o discuţie şi nu are rost să discutăm despre lucruri care nu sunt stabilite.
Ponta: Mai e mult până trece Legea privind STS. Azi, colegii liberali au zis că se mai gândesc.
Despre modificarea Legii pensiilor:
Anul acesta am crescut pensiile, le-am indexat cu 3,76 şi au fost crescute veniturile pentru medici rezidenţi, profesori debutanţi. Soluţiile, vorbesc tehnice, sunt clare: să ai mai mulţi contributori, să ai creştere economică şi să poţi obţine venituri ca să acoperi creşterea bugetului de pensii.