Ponta: „Este o minciună că nu ne acceptă în Schengen din cauza romilor. Noi nu suntem în Schengen şi romii sunt acolo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Dumitru Goncear
Premierul Victor Ponta FOTO Dumitru Goncear

Premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă, la Bistriţa, că politicienii străini dau dovadă de ipocrizie şi demagogie când invocă problema romilor ca principal motiv pentru care se opun intrării României în Schengen.

UPDATE: Întrebat cum comentează afirmaţiile făcute de liderul PDL de la Cluj, Daniel Buda, care îi cerea prim- ministrului să îşi asume eşecul cu privire la aderarea la Schengen, Victor Ponta a precizat:

„Ce zice Buda sincer nu mă interesează, dar subiectul Schengen mă interesează şi cred c-ar trebui să-l tratăm serios, nu ca nişte fraieri. România a fost respinsă să intre în Schengen în 2011 când era prietenul lui Buda prim ministru. Lucrurile sunt foarte clare: România este pregătită nu doar tehnic, tehnic a fost pregătită de mai mult timp şi a cheltuit o grămadă de bani pentru securizarea frontierelor, este pregătită şi economic şi politic.”
 

„Există o mare ipocrizie şi o mare demagogie din partea unora dintre politicienii din aceste ţări care-i mint pe propriii lor cetăţeni şi le spun că dacă România şi Bulgaria nu intră în Schengen nu o să mai fie probleme cu romii. O să mai fie probleme cu romii pentru că romii sunt acolo, noi nu suntem acolo, iar ei vor fi acolo până când România şi Uniunea Europeană vor avea suficiente resurse de a aplica strategia de integrare a romilor, a declarat, sâmbătă, la Bistriţa, Victor Ponta.

Premierul a mai spus că Guvernul îşi asumă responsabilitatea de a implementa strategia de integrare a romilor şi că va face tot ce poate pentru ca romii să fie integraţi.

„Noi am făcut tot ce ţine de România. Avem frontiere sigure, avem inclusiv faimosul MCV care denotă clar sistemul judiciar, independenţă. Acum avem problema cu romii. Când rezolvăm problema cu romii, vor fi melcii şi tot aşa. Până la urmă eu sunt mulţumit că noi ne-am făcut datoria. Măcar să nu ne lăsăm folosiţi în bătăliile interne ale altor ţări pe care eu le consider prietene şi partenere”, a completat Victor Ponta.

Temerile germanilor

Oficialii germani au exprimat şi temeri referitoare la creşterea fluxului de imigraţie ilegală după ce va exista un coridor terestru Schengen direct între Grecia şi ţările Europei Centrale şi Vestice. Grecia, a cărei frontieră maritimă are un ridicat grad de permeabilitate, a fost asaltată anual de zeci de mii de imigranţi clandestini veniţi din ţările arabe, Turcia şi alte ţări asiatice.

Practic, după aderarea României şi Bulgariei la Schengen cu frontierele terestre, dispar controalele la graniţele terestre atât între Grecia şi Bulgaria, cât şi între România şi Bulgaria şi România şi Ungaria.

În data de 6 martie, cotidianul austriac „Osterreich“ scria, citând tot surse diplomatice de la Bruxelles, că şi Franţa se opune intrărării României şi Bulgariei în Schengen din cauza „angajamentului slab al celor două ţări în combaterea corupţiei“. Ulterior, odată cu vizita premierului francez, Jean-Marc Ayrault, problema aderării României la spaţiul Schengen a fost reaprinsă. Ayrault a declarat, deschis, că Franţa susţine „deschiderea  frontierelor aeriene“ pentru România, ca prim pas spre aderarea la Schengen. Cât de mult cântăreşte declaraţia oficialului francez.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite