Ponta: Băsescu vorbeşte fără bază constituţională, eu schimb compoziţia politică, nu programul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind redesemnarea premierului sunt pur politice şi fără nicoio bază constituională, deoarece în Parlament va fi schimbată compoziţia politică, nu şi programul, a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul a precizat că schimbarea compoziiei politice se va realiza conform articolului 85 din Constituţie, în timp ce mandatul premierului încetează în condiţiile articolului 110, transmite România TV.

Articolul 85 prevede că preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului, iar dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele va putea exercita această atribuţie numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea premierului.

Articolul 110 stipulează că Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale şi că Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă premierul se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106 (respectiv demisie, pierderii drepturilor electorale, stare de incompatibilitate, deces şi în alte cazuri prevăzute de lege) ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile.

În aceste cazuri sunt aplicabile prevederile articolului 103, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în emisiunea „După 20 de ani“ de la ProTV, că modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, menţionând: „Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la CC“.

Preşedintele a spus că „din discuţii“ ştie că UDMR face, pentru a intra la Guvernare, solicitări care ar însemna modificarea programului de guvernare.

Preşedintele a mai declarat că la schimbarea programului de guvernare, este nevoie de desemnarea unui premier. De asemenea, potrivit şefului statului, Parlamentul trebuie să se pronunţe legat de componenţa Guvernului şi de programul de guvernare schimbat.

Răspunzând unei întrebări, preşedintele a spus că dacă Ponta nu vine la Cotroceni pentru „redesemnare“, atunci încalcă Legea fundamentală.

Băsescu a mai spus că va ataca la Curtea Constituţională decizia Parlamentului legată de noul Guvern dacă în prealabil nu este desemnat un nou premier.

Citeşte şi:

Băsescu: Nu îl mai desemnez pe Ponta premier

Traian Băsescu a declarat, duminică, la emisiunea „După 20 de ani“ de la ProTV, că nu îl va mai desemna pe Victor Ponta premier dacă acesta vine la Cotroceni, aşa cum ar trebui, pentru desemnarea şefului viitorului Guvern, în condiţiile cooptării UDMR la guvernare.

Hunor a primit mandat din partea UDMR pentru a negocia intrarea la guvernare: „Vrem prefecţi în toată ţara“

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a primit mandat pentru a purta negocieri cu premierul Victor Ponta privind intrarea la guvernare. Reprezentanţii maghiarilor pretind o serie de condiţii în schimbul susţinerii Guvernului Ponta III.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite