Politico. Liderii partidului de guvernământ din România, tot mai eurosceptici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Viorica Dăncilă, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi şeful PSD, Liviu Dragnea
Premierul Viorica Dăncilă, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor şi şeful PSD, Liviu Dragnea

În timp ce se proclamau europenii angajaţi, liderii  partidului de guvernământ (PSD) au atacat, în ultima vreme, Bruxelles-ul mai rău ca niciodată, înainte de europarlamentarele din mai, scrie politico.eu.

Retorica eurosceptică arată o schismă printre membrii PSD, unii dintre ei veterani, care au părăsit formaţiunea şi s-au dus la un nou partid fondat de fostul prim-ministru, tot social-democrat, Victor Ponta, care se prezintă ca fiind fără echivoc pro-UE.

Orientarea PSD, sub conducerea lui Liviu Dragnea, este importantă nu doar pentru România. Formaţiunea  ar putea schimba, de asemenea, echilibrul politic în cadrul UE, dacă Bucureştiul va intra în rândurile criticilor ai instituţiilor UE, cum ar fi Budapesta şi Varşovia.

Respingerea brutală din partea PSD a criticilor venite de la Bruxelles privind statul de drept şi corupţia a creat, de asemenea, tensiuni în cadrul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), alianţa partidelor de centru stânga de pe întreg continentul. PSD ar putea deveni a treia delegaţie naţională ca număr din blocul de centru-stânga, în următorul Parlament European.

Semnele unei rupturi în PSD au fost tot mai evidente în ultimele luni. Acestea au culminat cu hotărârea, din ianuarie, a comisarului european pentru politică regională, Corina Creţu, de a părăsi PSD după aproape 30 de ani şi de a candida pentru un loc în Parlamentul European pe lista partidului  Pro România a fostului premier  Victor Ponta.

„Desigur, nu este uşor pentru mine“, a declarat Creţu pentru POLITICO. „PSD-ul  de astăzi nu este ceea ce am visat şi nu corespunde valorilor mele europene“, a subliniat aceasta.

Membrii PSD au atacat-o în ultimii ani în mod repetat pe comisarul Corina Creţu,  acuzându-o că a lucrat împotriva intereselor ţării sale, când a vorbit despre slabă accesare a fondurilor UE de către România. Creţu a spus că este obosită de "toate aceste atacuri personale".

„Din păcate, PSD s-a transformat într-un partid foarte populist, foarte naţionalist, demagogic", spune Victor Ponta.

România, care deţine preşedinţia rotativă a UE, s-a confruntat cu critici din ce în ce mai mari din partea Comisiei Europene şi a Parlamentului European în ultimele luni.

Criticii, de acasă şi din străinătate, acuză PSD că încearcă să schimbe legile pentru a slăbi independenţa sistemului judiciar şi pentru a-i ajuta pe politicienii acuzaţi de corupţie, inclusiv pe înalţii oficiali ai PSD, precum Dragnea.

Mai recent, guvernul PSD s-a angajat într-o campanie internaţională de lobby împotriva unuia dintre proprii săi cetăţeni, fostul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kövesi, pentru a o împiedica să obţină funcţia de procuror şef al UE.

Problemele PSD reflectă o luptă mai profundă între Dragnea, care nu poate deveni prim-ministru din cauza unei condamnări la închisoare cu suspendare, dar este considerat liderul de facto al guvernului, şi o serie de membri PSD îngrijoraţi că acesta conduce ţara pe o traiectorie anti-UE, menită să-i servească propriilor interese, notează Politico.eu.

Ponta spune că PSD „a fost confiscat de lideri care consideră politica ca o modalitate de a deveni mai bogaţi fără a fi pedepsiţi de lege“.

Liderii socialişti europeni l-au atenţionat pe Dragnea la congresul socialiştilor europeni de la Madrid, de la sfârşitul lunii februarie, inclusiv în privinţa informaţiilor  potrivit cărora autorităţile române au lansat o investigaţie asupra vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, care este candidatul socialiştilor pentru şefia Comisiei Europene , şi care este, de asemenea, un critic al atingerilor aduse de guvernanţii de la Bucureşti statului de drept.

„Poziţia noastră a fost foarte clară : cei care doresc să facă parte din familia noastră trebuie să respecte statul de drept“, a declarat Udo Bullmann, liderul grupului de centru-stânga din Parlamentul European.

În ultimele zile, declaraţiile liderului PSD, Liviu Dragnea sunt tot mai antieuropene: „Am vrut să aderăm la UE pentru o viaţă mai bună, pentru mai multă libertate, nu pentru a reveni la frică şi teroare“. El a spus că „nu este posibil ca tot ceea ce spunem, tot ceea ce facem, să fie criticat, şi blocat şi ceea ce spun alţii, ceea ce înseamnă un întreg set de minciuni, este luat în considerare“.

Premierul PSD, Viorica Dăncilă, este în ton cu şeful său de partid. Într-un interviu acordat POLITICO luna trecută, ea a acuzat liderii occidentali de standarde duble în privinţa raportării la corupţie .

Alţi politicieni ai PSD l-au atacat pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. În luna februarie, deputatul PSD, Liviu Pleşoianu, a declarat că Juncker este "un impostor" şi este jenant pentru UE că acesta se află în fruntea Comisiei Euroepene. Retorica naţionalistă vine adesea şi din partea secretarului general al partidului, Codrin Ştefănescu, un apropiat al lui Dragnea care a fost membru al Partidului România Mare de extremă dreapta înainte de a se alătura PSD în 2011.

Indiferent dacă diviziunile sunt în primul rând personale sau politice, acestea ar putea să dăuneze PSD la alegerile pentru Parlamentul European. Partidul ar putea câştiga aproximativ 26% din voturile românilor în alegeri, conform previziunilor POLITICO. Ultima dată, PSD a obţinut mai mult de 37%.

Criticii lui Ponta spun că liderul Pro România nu este mai bun decât foştii săi colegi, subliniind că a făcut obiectul unor acuzaţii de corupţie acum câţiva ani şi a fost, de asemenea, acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat. Dragnea a declarat în această lună că PSD „va avea grijă de“ foştii membri care au aderat la Pro România şi a sugerat că noul partid este plin de masoni şi foşti membri ai poliţiei secrete comuniste.

Declaraţiile lui Dragnea i-au determinat pe unii să spună că PSD ar putea adera la un bloc Eurosceptic în următorul Legislativ european. Presa din România a informat luna trecută că vicepremierul italian Matteo Salvini, liderul formaţiunii populiste de dreapta, Liga, a trimis recent o scrisoare de laudă conducerii PSD.

Cu toate acestea, ar fi un mare risc ca PSD să se alăture unei astfel de alianţe, deoarece electoratul PSD este în mare parte pro-UE. În România, 52% din populaţie are o viziune pozitivă asupra UE - una dintre cele mai mari scoruri din Uniune, potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat în decembrie. Dar cu toate că  liderii socialiştilor europeni l-au criticat pe Dragnea şi PSD, ei nu au făcut nici o mişcare pentru a exclude partidul din rândurile lor, subliniază Politico.eu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite