Politicienii, despre campania împotriva imigranţilor: de la „revenirea în Evul Mediu“ la asemănările dintre naţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania negativă dusă de tabloidele britanice împotriva imigranţilor români în Regat a atras, în cele din urmă, şi atenţia politicienilor noştri, care au comentat fenomenul.În timp ce unii au subliniat că atacul lansat la adresa imigranţilor este sinonim cu o revenire în Evul Mediu, alţii au opinat că, între români şi britanici de exemplu, există destule similarităţi.

Printre primii politicieni care au reacţionat în faţa campaniei lansate de tabloidele britanice s-a numărat şi europarlamentarul PSD Corina Creţu, care a anunţat că doreşte ca, în următoarea perioadă, să organizeze o dezbatere în Parlamentul European pe tema integrării imigranţilor români în Marea Britanie.

“Dacă ei (n.r.: imigranţii) sunt totuşi o povară, nu cred că ar fi o aşa mare problemă ca, la nivelul Uniunii Europene, să înfiinţăm un fond special de asigurări sociale, care să comenteze eventualele pierderi ale ţărilor care au astfel de probleme din cauza altor cetăţeni europeni. Sunt decisă ca, în următoarea perioadă, să deschid o dezbatere în PE pe această temă, care are o mai largă arie de cuprindere, pentru că se referă, de fapt, la generalizarea unor beneficii sociale la nivelul UE”, precizează Creţu.

Şi europarlamentarul PSD Viorica Dăncilă a atacat problema care, crede ea, ţine de competenţa Comisiei Europene.

Într-un comunicat remis presei, Dăncilă informează că a interpelat Comisia Europeană cu privire la măsurile menite să susţină cooperarea cu statele membre, pentru îmbunătăţirea accesului la meseriile reglementate pentru cetăţenii UE.

La rândul lui, europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a comentat propunerea eurodeputatului PPE Elmar Brok, care a propus amprentarea imigranţilor, pentru a fi identificaţi cei care ajung în Germania doar pentru a beneficia de ajutoarele sociale.

“Este îngrijorător faptul că, în Europa anului 2014, un membru al Parlamentului European poate scorni asemenea iniţiative. Cei care cer amprentarea românilor ar trebui să se întoarcă în Evul Mediu, acolo unde aparţin ca mentalitate”, susţine Ivan.

În acelaşi timp, el le cere europarlamentarilor PDL “să nu închidă ochii la aceste provocări şi să ia cât mai repede atitudine faţă de colegul lor din PPE, Elmar Brok”.

Ivan nu a ratat nici ocazia de a-l ataca pe preşedintele Traian Băsescu.

“În faţa unor asemenea iniţiative deplasate, mă întreb la ce îi ajută pe români faptul că Băsescu nu ratează nicio ocazie de a participa la întâlnirile PPE”, consideră Ivan.

Preda: Demagogia pesedistă, insuportabilă

Europarlamentarul Cristian Preda a reacţionat, la rândul lui, la declaraţiile făcute de Ivan şi, pentru a calma spiritele, a precizat că grupul PPE nu aderă la propunerea iniţiată de Brok.

 “Declaraţia lui Elmar Brok despre amprentarea românilor e o enormitate. Asta dovedeşte că uneori şi oamenii foarte influenţi spun lucruri trăsnite. Dar nu pesediştii sunt cei care pot să-i dea lecţii de europenism neamţului. Când îl văd pe Cătălin Ivan – cel care îi reproşa doamnei Reding că e pedelistă fiindcă avea un taior portocaliu – cum îl trimite pe Brok în Evul Mediu, realizez că demagogia atinge cote foarte înalte în România uselizată”, comentează Preda.

Tot el adaugă că grupul PPE din Parlamentul European a discutat propunerea lui Brok înaintea Sărbătorilor, iar “grupul nu-l urmează pe neamţ”.

Andreea Paul: Aparent, ne potrivim

Si deputatul PDL Andreea Paul Vass a reacţionat în faţa campaniei negative lansate de britanici, într-o postare publicată pe blogul personal.

Ea susţine că diferenţele dintre mentalităţile celor două popoare nu sunt unele substanţiale, dimpotrivă.

“Şi noi ne temem în continuare de străini, populismul şi naţionalismul fac ravagii, iar imaturitatea este cea care continuă să ne conducă ţara. Dramatic este că, aparent cel puţin, ne potrivim. Deloc ciudată această privire în oglindă între două societăţi de rang diferit economic şi cu tradiţie deosebită a democraţiei. Criza economică face hidos orice gest normal, precum liberalizarea pieţei muncii”, crede ea.

Tot ea revine, însă, şi opinează că deosebirea fundamental dintre români şi britanici este că “britanicii au un Acasă al lor care nu-i respinge atât de tragic”.

“Acasă al lor este de mai multă încredere pentru ei decât Acasă al nostru pentru noi. Noi ne tratăm tinerii ca pe nişte străini”, conchide Andreea Paul.

Materiale pe aceeaşi temă:

Cum a decurs prima zi de muncă a singurului român care „a invadat” Marea Britanie. „Daily Mail” i-a făcut o vizită

Jurnaliştii tabloidului britanic „The Daily Mail” i-au făcut o vizită lui Victor Spirescu, în prima sa zi de muncă. Tânărul nu a stat însă prea mult timp la discuţii şi le-a menţionat ziariştilor că este foarte ocupat.

„The Independent” reacţionează la isteria din Marea Britanie: „Ghid retoric împotriva imigranţilor”

Jurnaliştii de la “The Independent” au publicat, drept răspuns la isteria declanşată împotriva imigranţilor români şi bulgari, un articol în care ironizează plângerile compatrioţilor. „Aţi verificat recent ce se ascunde sub canapea? Nu o faceţi – ar putea fi un român care se ascunde acolo”, scriu ziariştii.

Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, râde pe seama parlamentarilor şi presei care au aşteptat imigranţii români: „Aşteptându-l pe Godot”

Ambasadorul român la Londra a glumit pe seama parlamentarilor şi jurnaliştilor care s-au adunat pe aeroporturi în ziua de Anul Nou pentru o întâmpina un "aflux" de români, comparându-i cu personaje tragicomice din piesa "Aşteptându-l pe Godot" de Samuel Beckett, relatează „The Guardian” online.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite