PNL îi cere demisia primarului interimar al Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL cere demisia primarului general interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, în contextul în care RADET a anunţat că furnizarea energiei termice ar putea fi sistată şi arată că decizia de a contracta un împrumut de 248 de milioane lei care va merge către RADET este doar o soluţie pe termen scurt.

Declaraţiile în acest sens au fost făcute, vineri, de consilierul municipal PNL Richard Valentin Radu, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul partidului.

"PNL îi solicită deschis, public şi asumat demisia din funcţia de primar general al municipiului Bucureşti pe care o deţine într-o perioadă de interimat", a declarat şi Richard Radu.

Consilierul municipal PNL a afirmat că actualul primar interimar s-a dezis de Acordul pentru Bucureşteni asumat în luna septembrie, prin care se angaja ca până la alegerile generale din anul 2016 să parcurgă o serie de paşi care să remedieze problemele care îi afectează pe bucureşteni.

"(...) alături de PNL, în 19 septembrie şi-a asumat Acordul pentru Bucureşteni, prin care întreg spectrul politic din Consiliul General s-a angajat că vom urma nişte paşi, astfel încât până la alegerile generale din 2016 totul să funcţioneze normal în Bucureşti. Primarul interimar Marin Ştefănel Dan s-a dezis de acest acord, tergiversează rezolvarea problemei RADET, măsurile pe care le ia împreună cu cabinetul său sunt insuficiente, întârziate şi păguboase atât pentru RADET, cât şi pentru Bucureşteni", a motivat Richard Radu decizia liberalilor de a-i cere demisia primarului general interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin.

Consilierul PNL Marius Vintilă a afirmat că soluţia pe termen scurt în contextul crizei furnizării energiei termice pentru bucureşteni este contractarea de către Primăria Municipiului Bucureşti a unui împrumut din Trezorerie, care să asigure RADET plata către ELCEN şi, implicit, către furnizorii de gaze naturale în lunile următoare.

"Împrumutul este în valoare de 248 de milioane de lei. RADET, în baza estimărilor făcute, a solicitat 308 milioane pentru lunile care urmează, 60 de milioane din această sumă fiind deja prevăzuţi în bugetul Primăriei pentru anul 2015", a declarat Marius Vintilă, adăugând că PNL va vota în şedinţa extraordinară de luni acest împrumut, pentru a nu "pune în pericol furnizarea apei calde şi a căldurii", în lunile următoare.

Marius Vintilă a mai spus că Guvernul are o datorie privind RADET de 715 milioane de lei, aferentă anilor 2007-2011. "Credem că, dincolo de orice discuţie purtată între Guvern şi Primărie, plata acestei datorii ar fi rezolvat o foarte mare parte din problemă atât pentru RADET, cât şi pentru ELCEN", a menţionat el.

Richard Radu a afirmat că PNL a susţinut că se impune punerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre care să rectifice bugetul.

"Se impune punerea pe ordinea de zi a unui alt proiect de hotărâre prin care să se rectifice bugetul, astfel încât suma de bani care urmează să fie împrumutată la rândul ei să fie utilizată. Va rămâne blocată în acel cont. Avem un cadrul legal, avem o Ordonanţă 26/2012 prin care regia de termoficare şi, în general, orice regie poate beneficia în primul trimestru de 1/12 din buget, urmând ca în trimestrul al doilea din bugetul pe anul trecut, începând cu 1 aprilie, să poată angaja cheltuieli până la un maxim de 90%", a declarat el.

Capitala ar mai putea avea asigurată căldura şi apa caldă aproximativ o săptămână dacă Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nu va aproba în şedinţa de luni bugetul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), a declarat vineri, preşedintele CA, Gabriel Dumitraşcu.

Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) al RADET a anunţat vineri că, din luna aprilie, se cere aprobarea bugetului regiei pentru că în acest buget sunt trecute inclusiv sumele care ar trebui alocate pentru subvenţii.

"Bugetele au fost tăiate mereu, astfel încât au fost tăiate şi 15% din subvenţii", a declarat Dumitraşcu, explicând că în acest moment RADET nu mai are dreptul să cheltuiască niciun leu conform legii, pentru că a cheltuit mai mult de 90% din buget.

El a explicat că, dacă primarul interimar al Capitalei, Ştefănel Dan Marin, nu va înţelege să introducă în prima şedinţă a CGMB proiectul pentru aprobarea bugetului RADET în procedură de urgenţă, căldura şi apa caldă pentru bucureşteni vor mai putea fi asigurate probabil o săptămână din inerţie.

Preşedintele CA al RADET a precizat că a discutat de mai multe ori cu primarul care i-a transmis că problema bugetului RADET va fi discutată într-o şedinţă ordinară la sfârşitul lunii noiembrie.

"În aceste condiţii sistemul va mai funcţiona câteva zile din inerţie. Nu cred că se opreşte căldura duminica aceasta, pentru că există o inerţie a sistemului care va duce mai departe la furnizarea căldurii, dar nu pentru mult timp, probabil cam o săptămână", a spus Dumitraşcu.

Acesta a mai precizat că CGMB se va întruni luni într-o şedinţă extraordinară, dar, în ciuda discuţiilor care au existat cu primarul Ştefănel Dan Marin, pe ordinea de zi nu este prevăzut proiectul de buget al RADET.

În schimb în şedinţa de luni consilierii generali ar urma să aprobe un proiect prin care PMB face un credit de 264 de milioane de lei, bani care teoretic ar fi împrumutaţi pentru a fi alocaţi RADET.

Gabriel Dumitraşcu a explicat însă că degeaba se va aloca această sumă dacă nu va fi aprobat şi bugetul, pentru că, în lipsa bugetului, ea nu va putea fi cheltuită.

"Fără buget aprobat orice sumă alocată nu poate fi cheltuită, banii se acumulează într-un cont, dar furnizorii de materiale ai RADET nu vor putea fi plătiţi", a mai spus reprezentantul RADET.

Gabriel Dumitraşcu a precizat că RADET are de făcut plăţi urgente către Enel şi Apa Nova care ar totaliza în jur de 10 milioane de lei.

El a mai spus că Enel a trimis deja somaţie că aşteaptă ca plata să se facă până în 16 noiembrie, solicitări similare existând şi din partea Apa Nova.

Datoria RADET către Enel este în jur de 25 de milioane de lei, iar datoria către Apa Nova, de aproximativ 12 milioane de lei.

"Trag un semnal de alarmă către primarul general interimar că degeaba aprobă îmrumutul dacă nu aprobă şi bugetul", a mai spus Dumitraşcu.

Preşedintele CA al RADET a mai spus că Regia ar trebui să recupereze o datorie de 715 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării care reprezintă o diferenţă la subvenţie neacordată în ultimii ani şi 236 de milioane de la Primăria Capitalei.

Acesta a explicat că, dacă aceste sume ar fi recuperate, RADET ar putea sta liniştit până în primăvară.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite