Planuri secrete ale lui Liviu Dragnea sau inconştienţă crasă? Cum vrea Dragnea să fenteze cătuşele

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mă întreb adesea cât de inconştient poate fi Liviu Dragnea, acceptând posibilitatea să fie săltat cu cătuşe din Kiseleff sau de la guvern, în calitate de şef de partid, de premier sau de ministru. Nu realizează cât rău ar face propriului partid, în această ipostază? Ipoteza este cât se poate de verosimilă.

Un judecător de cameră preliminară a decis pe 22 noiembrie că faptele din dosarul DNA, în care Liviu Dragnea este acuzat alături de soţia sa, Bombonica, sunt corect şi complet evidenţiate.

În ce constau faptele?

Dragnea este acuzat că în calitatea sa oficială de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi de şef al PSD Teleorman i-ar fi determinat pe conducătorii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman (DGASPC) să  angajeze fictiv  două membre ale Partidului Social Democrat, care după angajare nu au dat niciodată pe la birou. Cele două, Anisa-Niculina Stoica (43 de ani) şi Adriana Botorogeanu (48 de ani), lucrau de fapt la sediul PSD Teleorman şi au încasat de la DGASPC, în anii în care au figurat acolo, suma de 108.612 lei.

Cele două angajate plus directoarea de la acea vreme a DGASPC, Floarea Alesu, au recunoscut faptele, documentele şi, în plus, alţi martori confirmă acuzele, aşa încât e o chestiune de câteva luni ca Liviu Dragnea să se aleagă cu o nouă condamnare, de până la 10 ani de închisoare.

Cum inculpatul Dragnea este recidivist, având la activ condamnarea cu suspendare din dosarul „Referendumul”, de data aceasta nu mai are cum să scape de cătuşe şi de închisoare cu executare.

De cât rău face PSD, oricât de orbiţi i-ar fi susţinătorii, nu e cazul să mai insist. Ditamai şeful celui mai mare partid, eventual şeful guvernului, să fie săltat de poliţişti, pentru a fi dus la închisoare cu cătuşe la mâini.

Am trăit scenele în care Adrian Năstase a suferit acelaşi şoc. Ştim ce s-a întâmplat şi nu dorim să se repete.

Să nu realizeze Liviu Dragnea şi mai marii partidului ce şoc şi recul formidabil ar suferi PSD în ziua săltării şefului lor şi transferării lui la puşcărie? Nici de scuza unui dosar politic nu mai poate fi vorba.

Ce planuri au Dragnea şi PSD?

Joacă totul pe o carte: câştigarea alegerilor. Aşa cum arată sondajele acum, e posibil ca speranţa lor să se realizeze. Dacă partidele mici nu intră în parlament, prin redistribuire PSD poate trece singur de 50%. Dacă nu face 50%, se bazează pe ALDE şi UDMR să scape de justiţie.

Probabil planul este deja făcut şi ţinut la mare secret, nu ca în 2012 când Voiculescu a avut aroganţa să-l comunice, convins fiind că este de neoprit.

Cu majoritate parlamentară şi guvern propriu, Dragnea va încerca să schimbe rapid legile din justiţie, eventual prin OUG-uri, pentru a bloca evoluţia procesului lui. Nu sunt jurist şi nu ştiu unde anume va umbla. Am văzut în 2012 acest film. 

Din istoricul OUG-urilor care au schimbat Codurile Penale şi alte legi, din încercarea din marţea neagră, deducem că  este posibil să-şi realizeze planurile.

De exemplu, se poate mări imunitatea şefilor de partid şi demnitarilor statului, să nu poată fi anchetaţi, judecaţi, condamnaţi, nici în timpul exercitării funcţiilor, nici după aceea. Sau alte variante de acest gen.

Tăriceanu, Ponta, Olguţa Vasilescu, Kelemen Hunor au declarat adesea că justiţia urmăreşte pe cine nu trebuie prin dosare politice, adică pe şefii politici, care ar trebui să  fie deasupra  legilor şi judecării faptelor lor.

După instalarea în fruntea statului, urmează o perioadă în care toţi şefii din procuratură şi justiţie vor putea fi înlocuiţi cu oameni obedienţi din siajul partidelor aliate la guvernare.

Cine se poate opune acestui scenariu, foarte probabil să se întâmple?

Avocatul Poporului, singurul care poate ataca OUG-urile la CCR. Dar Victor Ciorbea e un Avocat al Poporului falit, dator vândut, are datorii şi rate la bănci încât va mânca din palma mai marilor zilei, doar să nu fie executat silit.

Alt oponent, preşedintele Iohannis, riscă să fie suspendat şi înlocuit de Tăriceanu, viitor preşedinte al Senatului.

Proaspăt aflaţi pe cai mari, prin câştigarea en fanfare a alegerilor, viitorii aliaţi PSD+ALDE+UDMR se cred legitimaţi de popor şi  nu vor pregeta să-l suspende pe preşedinte şi să meargă chiar şi la referendum, mizând pe primarii şi pe şefii puşi de PSD, în deconcentrate, şcoli, direcţii judeţene, etc.

Victor Ponta şi-ar trăi visul de a candida din nou la prezidenţiale.

CCR ar putea fi un obstacol în calea planurilor PSD. Nu mă îndoiesc că au gândit şi găsit soluţii şi pentru această ultimă redută a legalităţii. Cu Valer Dorneanu şef, şi cu amputarea prin legi a atribuţiilor CCR, nici nu ar fi  prea greu. Am trăit în 2012 acelaşi spectacol, ştim cum se procedează.

Şefii PSD, ALDE, UDMR au făcut tot ce trebuie pentru a „fezanda” populaţia, prin declaraţii repetate, să accepte o astfel de împrejurare, din care, peste noapte, inculpaţi din procese sau anchete să devină curaţi ca lacrima.

Laszlo Borbely de la UDMR tocmai a scăpat de condamnarea primită de colegii de dosar penal, pentru că parlamentul  l-a protejat de urmărirea penală.

Ce vor zice UE, NATO şi aliaţii României?

Din acest punct de vedere, situaţia e mai „favorabilă”, comparativ cu 2012.

UE se confruntă cu probleme mari, generate de Brexit, de ascensiunea forţelor naţionaliste, de poziţiile Ungariei, Poloniei, Cehiei, Greciei, care nu mai vor o Uniune puternică,  să le dicteze ce să facă în propria ţară.

În America lui Trump se va produce, probabil, o decuplare de problemele politice din alte ţări, Trump fiind partizanul principiului „America first”. Ce se întâmplă prin alte ţări, mai vedem, susţine viitoarea administraţie americană.

Rezultatele recentelor alegeri din Bulgaria şi Republica Moldova fac şi mai grea situaţia României, actor important al NATO şi UE.

Victor Ponta şi-a luat deja drept modele politice pe Erdogan şi Putin, şi nu încetează să propovăduiască o cale politică erdoganistă pentru România.

Până la urmă, ce nu le iese din cap viitorilor, posibil, guvernanţi este principiul comunist:

În ţara mea, şi cu partidul meu la putere, facem ce vrem, nu ne împiedicăm de justiţie şi de legi. Statul suntem noi!

Dacă Dragnea va fi condamnat cu executare, atunci se poate spune că a dat dovadă de inconştienţă crasă.

Aşa se scrie istoria.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite