Pensii speciale şi pentru aleşii locali, pe baza aceleiaşi minciuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce parlamentarii şi-au votat pensii speciale invocând faptul că sunt discriminaţi la calculul pensiei normale, iar „Adevărul“ a demostrat că pretextul este mincinos, parlamentarii pregătesc un cadou identic şi pentru aleşii locali, plecând de la acelaşi argument fals.

Potrivit unor surse politice, Parlamentul urmează să voteze săptămâna viitoare - ultima din această sesiune legislativă - un proiect de lege prin care să le acorde pensii speciale şi primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene. Modul de calcul este identic cu cel al pensiilor speciale pentru parlamentari: numărul lunilor de mandat înmulţit cu 0,55% din salariul brut încasat lunar de un ales local. Proiectul de lege a fost semnat de parlamentari de la PSD, UNPR şi UDMR, exact partidele care au votat şi pentru adoptarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că PSD va vota proiectul de lege, care va ajunge săptămâna viitoare la Senat, în calitate de cameră decizională.

Persistenţă în fals

„Eu le-am spus colegilor mei să se gândească totuşi că primarii nu au salarii mari. Primarii au foarte multe constrângeri şi foarte puţine drepturi“, a spus Dragnea, adăugând că primarii şi restul aleşilor locali au responsabilităţi mari, însă nu au dreptul, potrivit legii, să primească sporuri, la fel ca ceilalţi funcţionari publici.

Acelaşi argument l-a invocat şi preşedintele executiv al PSD, Valeriu Zgonea: „La indemnizaţie nu primeşti niciun spor. Eu cred că un primar merită din partea statului român un anumit respect pe care trebuie să-l dăm. Nu ştiu dacă e cea mai bună soluţie, dar este o dezbatere pe care trebuie să o avem“. Dragnea şi Zgonea susţin exact argumentele pe care le-au invocat şi atunci când au votat legea pensiilor speciale pentru parlamentari, adică pentru ei înşişi. Pe scurt, liderii PSD spun că, din moment ce aleşii locali nu pot primi sporuri, pensia li se va calcula doar din salariul de bază, deci va fi mică. Argumentul este fals din două motive. În primul rând, legea nu le interzice aleşilor locali să primească sporuri. „Drepturile băneşti cuvenite aleşilor locali, potrivit legii, pot fi cumulate cu pensia sau cu alte venituri, în condiţiile legii“, arată articolul 36 din Statutul aleşilor locali.

Apoi, faptul că aleşii locali nu primesc sporuri nu poate fi considerată o condiţie discriminatorie, care necesită compensaţii financiare. În aparatul de stat există foarte mulţi angajaţi care nu primesc sporuri şi cărora li se calculează pensia doar din salariul de bază. Pentru ei, nu există o lege a pensiilor speciale.

Săracii de ei…

Pentru ca sfidarea să meargă şi mai departe, parlamentarii îi aşează pe aleşii locali deasupra poporului. „Mulţi dintre cei care au îndeplinit sau îndeplinesc funcţiile de primar, viceprimar , preşedinte sau vicepreşedinte de CJ au plecat din sfera de activitate privată, renunţând la beneficii financiare mult mai consistente pentru a se pune în slujba comunităţilor locale“, se arată în expunerea de motive a legii.

Însă aleşii locali nu au fost obligaţi să se pună în slujba comunităţii locale, nu i-a forţat nimeni să candideze, ci au optat de bună voie pentru o funcţie aleasă. De aceea, soluţia de a primi pensii speciale care să compenseze cumva faptul că au avut salarii mici este total injustă. O rezolvare mult mai echitabilă a ar fi ca Parlamentul, prin lege, să le mărească lefurile aleşilor locali. Un salariu mai mare înseamnă o contribuţie mai mare la bugetul asigurărilor sociale, deci, în final, o pensie sporită.

Speranţa e la CCR

Pe lângă carenţele grave de moralitate, legea pensiilor speciale pentru aleşii locali are şi un puternic potenţial de neconstituţionalitate. Pensie specială însemnă de fapt dublarea pensiei. Să explicăm mecanismul. Spre exemplu, să presupunem că un inginer a profesat timp de 10 ani în domeniul său. Apoi a fost ales primar pentru un mandat de patru ani. În total, a contribuit la sistemul de asigurări sociale timp de 14 ani, pentru că mandatul de ales local se consideră vechime în muncă, deci se adaugă implict şi la calculul punctului de pensie.

Exact asta spune statutul aleşilor locali, legea de căpătâi a primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene. „Durata exercitarii mandatului de primar şi de viceprimar, de preşedinte şi de vicepreşedinte al consiliului judetean constituie vechime în muncă şi în specialitate şi se ia în calcul la promovare şi la acordarea tuturor drepturilor băneşti rezultate din aceasta, inclusiv la calcularea si la recalcularea pensiei“, arată articolul 39 din lege. Astfel, orice ales local va primi o pensie pe baza contributivităţii sale la bugetul aisgurărilor sociale. O pensie specială, dedicată exclusiv perioadei în care a fost deputat înseamnă, practic, a doua pensie, fapt ce i-ar aduce pe aleşii locali deasupra Constituţiei. „ Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări“, spune articolul 16 din Constituţie. Or, prin pensia specială, alesul local beneficiază de un privilegiu, ceea ce face imposibilă ideeea de egalitate în faţa legii.

Acelaşi articol din Constituţie se aplică şi pentru parlamentari: pensiile lor speciale sunt discriminatorii. În plus, faţă de pensile speciale pentru aleşii locali, pensile speciale pentru parlamentari încalcă şi articolul 65 din Constituţie, care spune că Senatul şi Camera Deputaţilor îşi desfăşoară lucrările şi în şedinţe comune, „pentru stabilirea statutului deputaţilor şi al senatorilor, stabilirea indemnizaţiei şi a celorlalte drepturi ale acestora“. Deci indemnizaţia se stabileşte exclusiv pentru parlamentarii care se află în exercitarea mandatului, nu pentru foşti parlamentari. Or, legea pensiilor speciale se aplică retroactiv şi pentru foşti parlamentari, încălcând astfel Constituţia pentru a doua oară.

Ce urmează cu legile pensiilor speciale

Legea pensiilor speciale pentru parlamentari a fost adoptată de Parlamant şi trimisă la Cotroceni pentru promulgare, însă şeful statului a întors în Parlamant la reexaminare. Aleşii au ignorant însă dojana preşedintelui şi au adoptat-o din nou la începutul săptămânii. Legea va ajunge din nou pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Şeful statului are însă dreptul să o trimită la Curtea Constituţională (CCR) pentru a avea o concluzie clară dacă legea este discriminatorie sau nu. Dacă CCR spune că e neconstituţională, Parlamentul trebuie să o pună în acord cu decizia Curţii. Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali va fi adoptată săptămâna viitoare şi apoi va ajunge, la rândul său,la Cotroceni pentru promulgare. Şeful statului poate retrimite legea în Parlament sau poate sesiza direct la CCR.

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite