PDL, radiat din Registrul partidelor politice. PNL, omorât şi reînviat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copreşedinţii ACL, Klaus Iohannis şi Vasile Blaga FOTO Reuters
Copreşedinţii ACL, Klaus Iohannis şi Vasile Blaga FOTO Reuters

Tribunalul Bucureşti a aprobat astăzi cererea privind fuziunea prin comasare a PNL şi PDL şi a dispus radierea celor două partide din Registrul special. Astfel, PDL dispare din registrul partidelor politice, iar PNL îşi pierde istoria de 139 de ani prin înfiinţarea unui partid nou, numit PNL, care va lua naştere din fuziunea PNL şi PDL.

PDL şi PNL au depus în 5 august, la Tribunalul Bucureşti, documentele pentru fuziunea prin contopire. Astăzi a venit şi decizia instanţei. „Dispune înregistrarea în Registrul special a noii formaţiuni politice rezultate din fuziunea prin contopire, purtând denumirea de Partidul Naţional Liberal“, se arată în decizia Tribunalului Capitalei.

După fuziunea celor două părţi, cele două partide dispar, conform articolului 40 din legea partidelor politice: „noul partid  va fi înscris în Registrul partidelor politice, iar partidele care au procedat la comasare vor fi radiate“.

Adică, în situaţia convenită de liderii PNL şi PDL, în care noul partid va fi denumit tot PNL, vechiul partid va dispărea pe moment şi va fi înregistrat din nou, cu anul naşterii - 2014. Astfel, liberalii îşi vor pierde, teoretic, istoria de 139 de ani legată de numele Brătienilor, dar vor rămâne în continuare cu numele de PNL, care, în acte, va fi unul nou. Cei mai dezavantajaţi din această fuziune sunt democrat-liberalii care trebuie să se conformeze cu faptul că PDL va pieri din registrul partidelor politice. Aici apare, însă, o mică problemă. Oricând ar putea apărea o persoană care să fondeze un nou PDL.

„În urma fuziunii rezultă un partid politic nou, iar denumirea integrală, denumirea prescurtată, semnul permanent, semnul electoral si programul politic ale acestuia pot fi noi sau pot proveni de la unul sau mai multe dintre partidele care participă la fuziune“, se mai arată în lege. Pe lângă păstrarea numelui de PNL, liberalii s-au impus în sondaje şi cu prezidenţiabilul lor, Klaus Iohannis câştigând în faţa lui Cătălin Predoiu, candidatul PDL.

Ce câştigă PDL

În urma negocierilor cu PNL, PDL a obţinut sediul partidului, care va fi în Modrogan 1, vechiul sediu al PDL, şi imnul Verde-nrourat. Dacă democrat-liberalii au cedat în favoarea liberalilor denumirea viitoarei construcţii PNL va trebui să respecte regulde dreapta, ile impuse în Codul de etică al PDL de către europarlamentarul Monica Macovei, cel mai dur critic al PNL la momentul suspendării preşedintelui.

„Codul etic al PDL trebuie să devină Codul etic al noii construcţii pentru că acesta conţine proceduri clare şi sancţiuni disciplinare pentru cazurile în care membrii partidului sunt în diverse stadii ale unor proceduri penale sau au fost condamnaţi definitiv, au probleme de incompatibilitate şi conflicte de interese. De pildă, în Codul etic al PDL pentru condamnaţii definitiv şi colaboratorii Securităţii sancţiunea este excluderea“, suna una dintre cerinţele lui Macovei.

În aceeaşi literă, noul statut a preluat exacat articolele cerute cu insistenţă de europarlamentarul PDL.  „Calitatea de membru al PDL/PNL se pierde prin retragere, radiere sau excludere. Radierea se face de drept, de către BPJ, la propunerea BPL al organizaţiei pe teritoriul căreia era membru cel în cauză, în următoarele cazuri: condamnarea penală  pentru infracţiune săvârşită cu intenţie“, se arată la litera f a articolului 22, din statutul PDL/PNL.

Chiuariu, Ţurcanu şi Stavarache, pe lista neagră

De pe urma acestei condiţii, mai mulţi liberali vor fi excluşi, prin Regulament, din această construcţie. Este cazul senatorului PNL Tudor Chiuariu, care a primit o condamnare la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, în dosarul „Poşta Română“.

Chiuariu nu a fost sancţionat în niciun fel de către conducerea PNL, fiind în continuare membru al PNL şi senator în Parlamentul României. După fuziunea partidului său cu PDL, Tudor Chiuariu îşi pierde calitatea de membru al acestei formaţiuni. Acelaşi pericol îl pândeşte şi pe baronul de Botoşani, Florin Ţurcanu,  condamnat la sase luni de închisoare cu suspendare pentru că a semnat excluderea din PNL a doi foşti consilieri judeţeni, pe baza unor documente fictive.

Chiar dacă nu a primit deocamdată o condamnare, nici primarul Bacăului, Romeo Stavarache, nu scapă de filtrul lui Macovei. Un alt articol din statut prevede ca „membrii PDL/PNL să fie suspendaţi pe anumite termene în cazul arestării preventive“.

„Suspendarea se aplică de drept. BPN ia act de suspendare în prima sa şedinţă“, se statuează în articolul 26, intitulat „Sancţiuni“. Acuzat de luare de mită, edilul Bacăului, Romeo Stavarache, se află în arest preventiv pentru 30 de zile. Astfel, potrivit statutului noului partid, lui Stavarache i se suspendă calitatea de membru până la rezolvarea problemelor cu Justiţia. Astfel, paradoxal, Monica Macovei şi-a eliminat unii adversari din vara anului 2012 chiar prin propriul cod de etică, acum, când cele două partide s-au înfrăţit.

Citeşte şi:

Alegeri prezidenţiale 2014. Start anost de campanie electorală

Adevărul“ vă prezintă o radiografie a primelor zile de campanie pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, care au trecut aproape nebăgate în seamă de electorat. Candidaţii au început să ia ţara la pas, în căutarea voturilor

Alegeri prezidenţiale 2014. Prima zi de campanie, pe stradă: „Nu primim şi noi ceva? În alţi ani ne dădeau şepci şi tricouri“

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale a debutat oficial vineri, 3 octombrie, la miezul nopţii, însă primele semne au devenit vizibile la lumina zilei. Reporterii "Adevărul" au luat la pas oraşul, pentru a afla cum privesc cetăţenii noul decor al Capitalei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite