UPDATE Parlamentarii grăbesc adoptarea pensiilor de lux: propunerea va fi discutată mâine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul pensiilor speciale ar putea fi votat mâine în Parlament Desen de Vali Ivan
Proiectul pensiilor speciale ar putea fi votat mâine în Parlament Desen de Vali Ivan

Propunerea legislativă care prevede acordarea unei indemnizaţii suplimentare pentru parlamentari va ajunge mâine la vot, în plenul Parlamentului. Proiectul a fost discutat astăzi în şedinţa conducerii Legislativului.

Proiectul pensiilor speciale a fost discutat astăzi de conducerea Parlamentului, iar mâine ar putea intra direct la vot, după ce Comisia pentru Statut a celor două Camere s-a reunit, în urmă cu trei săptămâni, într-o şedinţă secretă şi a adoptat un raport favorabil, fără să aştepte avizul Comisiilor juridice ale Parlamentului şi fără dezbatere publică.

„Am solicitat neintroducerea pe ordinea de zi a proiectul de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor care prevede înfiinţarea unei pensii speciale pentru parlamentari. Mi s-a răspuns că, având în vedere că raportul este gata, trebuie introdus pe ordinea de zi şi evetual, dacă plenul nu este de acord, o să o scoată de pe ordinea de zi“, a spus Ludovic Orban, după şedinţa Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului.

În propunerea legislativă se prevede că un ales poate primi o pensie specială, care se cumulează aşadar tuturor celorlalte tipuri de indemnizaţie, de la 1.500 de lei pentru un mandat până la peste 4.000 de lei pentru trei mandate.

Comisia pentru Statut a avizat pozitiv proiectul şi a introdus un nou amendament: deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv nu vor mai avea dreptul la pensia specială.

În expunerea de motive a proiectului, parlamentarii susţin că introducerea acestei pensii speciale va contribui la „creşterea calităţii şi performanţei Parlamentului“.

Parlamentarii prezintă, în termeni elogioşi, rolul Legislativului şi arată că „din perspectiva rolului ce îl are Parlamentul, se desprinde gradul sporit de responsabilitate în respectarea şi îndeplinirea intereselor cetăţenilor, prin interzicerea deputaţilor şi senatorilor de a exercita orice altă funcţie de autoritate publică sau activitate comercială incompatibilă cu statutul de parlamentar“.

Astfel, pentru că nu pot ocupa alte funcţii, aleşii spun că pensiile speciale se justifică. „Interdicţiile şi incompatibilităţile impuse parlamentarilor, similare cu cele ale magistraţilor, fac imposibilă suplimentarea contribuţiilor la asigurările sociale de stat pe durata exercitării mandatului, astfel că, acordarea indemnizaţiei pentru limita de vârstă se impune şi ca o măsură compensatorie“, se arată în textul expunerii de motive.

Ce spune Guvernul

Executivul a transmis, săptămâna trecută, un punct de vedere asupra propunerii legislative prin care se urmăreşte acordarea unei indemnizaţii suplimentare pentru senatori şi deputaţi. În document, reprezentanţii Guvernului arată că nu susţin această propunere legislativă, dar lasă, totuşi, adoptarea legii la latitudinea Parlamentului.

„Având în vedere condiţiile impuse prin acordurile cu organismele financiare internaţionale, Guvernul nu poate susţine propunere legislativă, urmând ca, în final, Parlamentul să decidă“, se arată în punctul de vedere transmis de Guvern.

„Învederăm că promovarea propunerii legislative ar determina cheltuieli suplimentare asupra bugetului general consolidat, fiind necesară respectarea prevederilor art. 138, alin. (5) din Constituţia României, potrivit cărora nici o cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanţare“, se arată în acelaşi text.

Raportul Comisiei pentru Statut asupra propunerii privind pensiile de lux

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite