Parlamentari de la toate partidele, mai puţin USR, propun de patru ori mai mulţi bani pentru Schitul românesc „Prodromu“ de la Muntele Athos
0Un grup de 90 de parlamentari PSD, PNL, ALDE, PMP, UDMR propun majorarea considerabilă a sprijinului financiar acordat de statul român Schitului românesc "Prodromu", de la Muntele Athos.
Iniţiatorii solicită modificarea Legii 114/2007 privind sprijinul financiar acordat de statul român Schitului românesc "Prodromu", de la Muntele Athos, care prevede alocarea a 250.000 de euro anual, astfel încât, din 2020, această sumă să crească la 960.000 de euro anual.
Printre argumentele lor se numărâ acela că schitul adăposteşte piese artistice de valoare, inclusiv icoane făcătoare de minuni, moaşte, dar şi manuscrise şi hrisoave, dar şi faptul că lucrările de restaurare începute în urmă cu 30 de ani au fost realizate doar în proporţie de 40%.
Cei 90 de parlamentari dau ca exemplu Catedrala Notre Dame, pentru a cărei întreţinere statul francez alocă anual 4 milioane de euro, iar donaţiile strânse după incendiul din 15 aprilie au depăşit în două zile 800 de milioane de euro.
Suma ar urma să fie prevăzută în bugetul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Secretariatului de Stat pentru Culte.
Conform proiectului, suma alocată "se prevede distinct în bugetul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Secretariatului de Stat pentru Culte, şi se acordă ca sprijin financiar Schitului românesc "Prodromu", de la Muntele Athos, Grecia, cu respectarea dispoziţiilor corespunzătoare din legislaţia care reglementează sprijinul financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase".
Parlamentarii propun şi ca legea să fie dezbătută în procedură de urgenţă.
Printre iniţiatori se numără Nicolae Bădălău, Tit Liviu Brăiloiu, Florian Bodog, Tánczos Barna, Ana Birchall, Lucian Bode, Florin Iordache, Iulian Iancu, Cătălin Zamfir, Cătălin Rădulescu, Cezar Preda, Cătălin Predoiu, Liviu Pleşoianu, Eugen Tomac.
În 2009, o propunere similară, care prevedea creşterea sumei alocate schitului Prodromu la 500.000 de euro, a fost respinsă de Parlament.