VIDEO Ponta a prezentat bugetul în Parlament, în absenţa lui Antonescu: Băsescu şantajează Guvernul pentru că nu vrea anchetă în cazul Călăraşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a prezentat astăzi, în Parlament, bugetul pe 2014. Înainte de a începe şedinţa, Victor Ponta declarat că preşedintele Traian Băsescu a respins Memorandumul cu FMI pentru a şantaja Guvernul şi Parlamentul ca să renunţe la comisia de anchetă în cazul Călăraşi. Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, nu este prezent la dezbaterile privind bugetul pe 2014.


UPDATE: Preşedintele Senatului Crin Antonescu a absentat de la discursul premierului Victor Ponta din Parlament şi de la dezbaterile plenului renit privind bugetul pe 2014.

UPDATE: În timpul discursului premierului Victor Ponta, PPDD a afişat pancarte cu mesaje precum: „Faţă descentralizare, verso baronizare“, „USL nu guvernează, exploatează“, „Doctorand de Bucureşti, tot o coana Leana eşti“, „Roşia şi Pungeşti, Ponta clar o să plăteşti“. Preşedintele de şedinţă, Valeriu Zgonea, a comentat, la rândul său, de la tribuna Parlamentului: "Avem mai multe pancarte decât membri ai opoziţiei".

Majoritatea parlamentarilor PPDD erau absenţi din sala de plen a celor două Camere ale Parlamentului la momentul discursului susţinut de premierul Victor Ponta, pe pupitrele lor fiind însă puse pancarte.

FOTO Mediafax

image

Răspunsul premierului a fost: „Vreau să îi salut pe colegii care sunt după pancarte. Bănuiesc că v-aţi pus după pancarte ca să nu recunosc că veneaţi să negociaţi cu noi să veniţi la majoritate. E bine să rămâneţi acolo“.

Protest PPDD în Parlament, la dezbaterile privind bugetul pe 2014 

Principalele declaraţii ale premierului Victor Ponta:

Vreau să fim raţionali, să nu intrăm în panică, bugetul intră în dezbatere în condiţiile negociate cu FMI. Avem capacitatea de a ţine lucrurile, din punct de vedere financiar, în mână. Preşedintele nu a semnat doar scrisoarea, ci toate documentele.

Pentru mine, lucrurile sunt foarte clare: preşedintele vrea să şantajeze Guvernul şi Parlamentul pentru a nu mai face comisia privind terenurile de la Călăraşi. E un mod extrem de individualist şi egoist de a face politică", a declarat Ponta, la Palatul Parlamentului.Totodată, premierul a afirmat că încasările din acciză vor fi utilizate pentru proiectele de infrastructură şi autostrăzi.O să vedem dacă pentru prima dată în 24 de ani preşedintele nu va promulga bugetul, nu vreau să anticipez.

Eu sunt dispus să merg la preşedinte cu bugetul, dar preşedintele nu vrea anchetă. Niciodată nu s-a negociat un acord internaţional de către preşedinte, ci de guvern. Nici măcar umilul Boc nu-şi lua mandat. Bugetul întotdeauna a fost reflexia programului politic. Nu putem să facem bugetul cum vrea preşedintele, domnia sa pleacă.

Obiectivul principal este de a face ca fiecare cetăţean să vadă în propriile sale venituri o creştere. Din acest motiv, pentru ca fiecare cetăţean să vadă cum beneficiează de această creştere, indexarea tututor pensiilor, creşterea salariului minim, venitul minim garantat va creşte. Prin bugetul pe 2014 vom achita drepturile câştigate în instanţă aplicate de către Guvernul Boc. Investiţiile pentru proiecte locale, investiţii încă insuficiente, avem prevăzute circa 2 mld. de lei.

Vom păstra TVA redus la pâine şi avem posibilitatea să dedidem împreună ce domeniu agroalimentar trebuie să constituie următorul pas pentru reducerea TVA. Sunt prevăzute investiţii importante şi simbolice pentru cultură, demararea modernizării Operei Române. Avem prevăzute şi vă rog să fiţi de acord, spaţiul pentru demararea unor proiecte de infrastructură, proiectul Comarnic-Braşov şi putem continua proiectul Transilvania.

Obiectivul principal este acela de a face ca fiecare cetăţean să fie beneficiar al muncii din anul precedent pentru a da o speranţă optimistă pentru fiecare din cetăţenii României. Rog toţi parlamentarii României pentru că bugetul României este aşteptat de fiecare cetăţean al României. Puterea, Opoziţia este normal să se manifeste, dar să avem promulgată şi posibil aprăbată această lege care va face viaţa românilor mai bună.

Orice vrea dânsul numai să ne lase în pace, dar nu pot negocia în numele Parlamentului să nu se mai facă comisie. Nu este treaba preşedintelui politica Parlamentului şi a Guvernului privind bugetul de stat. Eu nu mă duc să-i spun preşedintelui pe cine să decoreze. Acum mă duc să-l sun.

În acest momet singurul este de a avea bugetul de la 1 ianuarie aprobat. Eu am aflat ieri de la TV ce face preşedintele cu Memorandumul. Sunt dispus să vorbesc cu preşedintele de buget. Nu s-a întâmplat niciodată în 20 de ani să rămânem dără acord. Este un nivel superior al iresponsabilităţii şi o lipsă de discernământ. Este evident un abuz. Toate politicile fiscale aparţin Guvernului, preşedintele nu are niciun fel de atribuţie. Atunci când te şantajează preşedintele ţării, nu cedăm.


Citeşte articole pe aceeaşi temă:

Băsescu: Poziţia mea e cunoscută la Washington. Negocierile dintre Guvern şi FMI, fără mandat de la Cotroceni

Ponta: „Bugetul nu a fost niciodată atacat la CCR, în 23 de ani. Preşedintele ştie că acciza la benzină e negociată cu FMI“
 

Bugetele ANI, SRI, SPP, STS, adoptate. Opriş (STS): Ar mai fi nevoie de 34 de milioane de lei pentru finalizarea unui sediu

Bugetul Administraţiei Prezidenţiale, adoptat, în absenţa unui reprezentant al instituţiei. Câţi bani va primi Preşedinţia

Comisiile de Buget-Finanţe au adoptat proiectul Legii bugetului de stat pe 2014


 







 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite