Pandemia de coronavirus, episod dramatic al selecţiei naturale. Scapă cine poate!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Selecţia naturală se produce în fiecare zi. Totuşi, la intervale mari de timp, există episoade dramatice ale selecţiei naturale, cum au fost ciuma bubonică, gripa spaniolă, iar acum COVID-19. Astfel de episoade pot lăsa în urmă şi zeci de milioane de morţi, persoane mai puţin pregătite şi echipate să le facă faţă: rezistenţa organismului la factorii agresivi, resursele materiale şi intelectuale, capacitatea sistemului sanitar să le facă faţă.

Amploarea actualului episod de selecţie naturală

Numărul total de decese, raportat de OMS a ajuns la 1,05 milioane. Decese provocate direct de COVID-19, în special la persoane vulnerabile, care aveau şi comorbiditati.

Numărul total al celor infectaţi în întreaga lume a trecut de 35 de milioane, doar în America s-au înregistrat 6,36 milioane de infectări. Urmează India cu 4,46 milioane, Brazilia cu 4,2 milioane, Rusia cu un milion de infectări. Este adevărat că s-au înregistrat şi peste 20 de milioane de vindecări, ceea ce demonstrează afirmaţia că asistăm la un episod dramatic al selecţiei naturale. Oameni rezistenţi, mai bine înzestraţi cu sisteme imunitare, mai echipaţi intelectual şi material, mai „promiţători” în procesul de perpetuare a speciei. Aceasta este metalogica speciilor de vieţuitoare.

În România, numărul celor infectaţi a crescut dramatic în ultimele zile, la 3130 de noi cazuri în 24 de ore. Numărul morţilor a ajuns la 5247, numărul celor infectaţi la 146.000. O comparaţie cu alte ţări ar trebui să ţină cont şi de starea sistemelor sanitare, de disciplina populaţiei, şi încă multe alte date.

Cert este că în întreaga lume s-a trecut, mai devreme sau mai târziu, la o transmitere intracomunitara. Ultimele date ne arată o explozie a numărului de infectări, în toate ţările, imposibil de stăpânit şi controlat prin anchete epidemiologice.

Starea de urgenţă blochează economia

Starea de urgenţă a dus la blocarea economiei, aşa că puţine sunt ţările dispuse la o astfel de măsură radicală. Blocarea economiilor ar duce la pierderi şi mai mari, în comparaţie cu actualele pierderi provocate de COVID-19. Aşa că guvernele şi conducătorii de state au decis să lase episodul de selecţie naturală să meargă mai departe, după principiul „scapă cine poate”!

În România, fragilitatea organizării sociale poate duce la evenimente dramatice

Sistemul sanitar nu era şi nu este pregătit să facă faţa unul astfel de episod de amploare al selecţiei naturale. S-au făcut eforturi din mers, s-a ajuns la o capacitate de testare de 30-35 de mii de teste pe zi. Dar secţiile de ATI deja sunt pline, şi este doar o chestiune de timp până când sistemul sanitar va fi copleşit, sufocat, de numărul mare de infectaţi cu coronavirus. Şi atunci, ca în Italia începutului de pandemie, medicii vor decide cine moare şi cine trăieşte.

Sistemul şcolar se apropie şi el de colaps. Nu există experienţa, pregătirea cadrelor didactice, resursele tehnice necesare învăţământului online. Trecând peste faptul că la primar şi gimnazial învăţământul online are eficienţă mică, tinzând către zero. 5800 de şcoli nu au acces la internet, iar 850.000 de elevi nu au echipamentele necesare învăţământului online. Când dna ministru spune că marea majoritate a elevilor participă la învăţământul online se amăgeşte şi ne amăgeşte. Cu bună ştiinţă sau din naivitate. La examenele de final de an, elevii vor plăti toată această amăgire, furatul căciulii cu bună ştiinţă. Este posibil, în caz de evoluţie explozivă a numărului de infectări, tot învăţământul să treacă în scenariul roşu, care înseamnă îngheţarea anului şcolar.

Traversăm o perioadă dificilă, şi noi şi mai toate ţările lumii. Speranţa este ca specialiştii să găsească cât mai repede soluţiile combaterii coronavirusului, eventual vaccinul eficient. Dacă nu-l vom avea în timp util, este posibil să se instaleze haosul, la noi şi în toată lumea. Cu ce efecte asupra vieţii oamenilor, greu de precizat acum.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite