„Păcatele“ miniştrilor de Interne. Cum au plecat din funcţie predecesorii lui Petre Tobă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petre Tobă este doar ultimul ministru de Interne dintr-o listă lungă de miniştri care au ajuns să demisioneze în urma problemelor de corupţie sau a gafelor făcute în exerciţiul funcţiei.

Ministrul de Interne din Guvernul Cioloş, Petre Tobă, şi-a dat demisia, ieri, după ce procurorii DNA i-au cerut, joi, preşedintelui Klaus Iohannis aviz pentru punerea acestuia sub urmărire penală pentru favorizarea făptuitorului. Niciunul din predecesorii săi de după 2012 nu a scăpat fără ponoase trase de pe urma funcţiei deţinute.Din 2012 până în prezent, la Ministerul de Interne s-au perindat nu mai puţin de şase miniştri, toţi cu probleme penale sau de imagine.

Înaintea lui Tobă ministru de Interne a fost Gabriel Oprea, ultimul, dar şi cel mai influent ministru de Interne din Guvernul Ponta. Procurorii DNA au cerut joi senatorilor să avizeze începererea urmării penale faţă de fostul ministru de Interne pentru ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină. Potrivit probelor DNA, Oprea ar fi fost cel care a decis ca în seara de 20 octombrie 2015, să fie însoţit de un motociclist, pentru a se putea deplasa cu viteză sporită spre casă.  Gabriel Oprea este cercetat deja în acest caz pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, după ce s-a folosit de coloana oficială a Poliţiei Rutiere deşi nu avea niciun drept. 

 Predecesorul lui Oprea, Radu Stroe, a fost „uns“ în funcţia de ministru al Afacerilor Interne pe 6 august 2012 şi a demisionat pe 23 ianuarie 2014, în urma accidentului aviatic din Apuseni. Demisia ministrului de interne a fost cerută imediat după tragedia din Apuseni şi în urma operaţiunilor de căutare haotice. „Singurul reproş e că s-a întâmplat în mandatul meu această tragedie”, s-a mărginit Stroe să declare, a doua zi după accident. Cu o zi înainte, liderul PNL de atunci, Crin Antonescu, a spus că Stroe „a comunicat catastrofal“  în cazul accidentului aviatic, în urma căruia au murit Aura Ion şi pilotul Adrian Iovan. Stroe, ajuns în Guvern cu sprijinul PNL, şi-a prezentat demisia după o discuţie purtată de Crin Antonescu cu premierul de atunci, Victor Ponta.

„Trupurile neînsufleţite a cadavrelor celor decedaţi“

Înaintea lui Stroe, ministerul a fost condus de social-democratul Mircea Duşa, care, aflat la Baza Aeriană 90 de la Otopeni, pentru a întâmpina avioanele militare care se întorceau cu răniţii şi persoanele decedate în accidentul de autocar din Muntenegru, a rostit o frază în care pleonasmele s-au ţinut lanţ. „Pe măsură ce, aşa cum a comunicat deja ambasadorul, se finalizează formalităţile de partea din Muntenegru, vom efectua şi zborul cu trupurile neînsufleţite a cadavrelor celor decedaţi“, a spus ministrul Mircea Duşa.

Fost ministru de Interne în Guvernul Năstase şi fost ministru de Transporturi, Ioan Rus, a demisionat după ce le-a făcut „curve“ pe soţiile românilor plecaţi la muncă în străinătate, iar pe copiii rămaşi acasă i-a numit „golani“. Vorbele lui Ioan Rus, deşi n-ar avea ce căuta în niciun discurs ministerial, au trecut pe moment neobservate. Însă jurnalistul Liviu Iolu a publicat pe blogul său de pe adevarul.ro declaraţia ministrului Rus, iar ştirea a fost rostogolită imediat în media şi pe reţelele de socializare.Ulterior, Rus a fost chemat de Ponta la Palatul Victoria, iar în urma discuţiei a fost anunţată demisia sa din Guvern.

Trei ani cu executare

Gabriel Berca, cel care l-a înlocuit în funcţie pe Traian Igaş, a fost condamnat pe 26 mai 2016 la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în formă continuată, după ce ar fi primit 92.500 de euro, în mai multe tranşe de la un om de afaceri.

În schimbul banilor Berca trebuie să intervină pe lângă membrii Guvernului să aloce o sumă de bani către o primărie din judeţul Bacău cu care respectivul patron avea contracte pentru executarea unor lucrări în domeniul construcţiilor. Gabriel Berca a fost arestat preventiv pe 9 iulie 2015, iar după trei luni judecătorii au decis înlocuirea măsurii cu arestul la domiciliu. Pe 12 februarie 2016,  fostul ministru de Interne din Guvernul Ungureanu a fost pus sub control judiciar.

Cristian David, fost ministru de Interne în Guvernul Tăriceanu, a fost reţinut pe 21 ianuarie, fiind acuzat că în 2007 a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în prezent preşedinte suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite