VIDEO Comisia Juridică a Senatului a amânat proiectul lui Şerban Nicolae de graţiere a corupţiei. Nicolae: Nu cred că partidul îmi va cere să-l retrag

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Nicolae conduce Comisia Juridică din Senat. FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Şerban Nicolae conduce Comisia Juridică din Senat. FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Comisia Juridică a Senatului a amânat discutarea amendamentelor scandaloase propuse de liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, la legea graţierii, prin care corupţii ar scăpa din puşcărie. Precizarea a fost făcută chiar de Şerban Nicolae, la aproape patru ore de la începerea şedinţei.

UPDATE Şerban Nicolae, la finalul şedinţei: N-a fost nimic spectaculos, nimic ascuns. N-am aşteptat să plece nimeni din ţară. Nu cred că partidul îmi va cere să retrag  amendamentele, poate cel mult să nu le susţină. Dacă PSD va decide ca amendamentele mele să nu fie votate, aceasta va fi decizia. 

UPDATE După dezbaterea proiectului de lege referitor la condiţiile din penitenciare, Şerban Nicolae a solicitat amânarea discutării Legii graţierii pentru 21 martie, zi în care vor fi din nou chemaţi reprezentaţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, Administraţia Naţională a Penitenciarelor sau Ministerul Public

UPDATE Dezbaterea a început cu proiectul de lege de completare a Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Fiecare amendament depus se dezbate parte, apoi se votează. Şerban Nicolae a declarat că, cel mai probabil, nu se va încheia discuţia pe acestea în sedinţa de marţi, fiind depuse aproape 40 de pagini de amendamete. Aşadar, despre amendamentele pe care le-a propus la legea graţierii, Şerban Nicolae a spus că va fi dezbătut ”dacă mai rămâne timp”.

UPDATE Preşedintele Comisie juridice a propus ca începerea lucrărilor şedinţei să aibă loc prin discutarea unui act normativ, nu cu Legea graţierii.


Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a propus câteva amendamente care graţiază integral faptele de corupţie prevăzute de Codul Penal, dar şi de alte legi anticorupţie. Liviu Dragnea, Nicuşor Constantinescu şi Adrian Severin sunt doar câţiva dintre beneficiarii legii.

Dar cea mai scandaloasă propunere cu care a venit Şerban Nicolae se regăseşte în finalul textului care rescrie din temelii legea graţierii. Senatorul PSD susţine că „dispoziţiile prezentei legi se aplică faptelor săvârşite până la intrarea acesteia în vigoare“, iar legea intră în vigoare după 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Deci, dacă acest amendament ar fi adoptat, s-ar deschide o portiţă ideală pentru săvârşirea faptelor penale cu bună-ştiinţă. Practic, amendamentul lui Şerban Nicolae le oferă şansa infractorilor să afle din lege ce infracţiuni se graţiază şi să le poată comite în intervalul de o lună, ştiind că oricum vor fi graţiaţi.

Întrebat care e logica acestor amendamente, Şerban Nicolae a spus: "Eu nu cred că cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat, în condiţii de igrasie, de igiena precară si asa mai departe..."

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, marţi dimineaţă, că nu susţine amendamentele depuse de liderul senatorilor PSD Şerban Nicolae . „Eu nu suţin o lege a graţierii pentru fapte de corupţie. Categoric, nu.“, a spus liderul PSD. 

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis se împotriveşte graţierii corupţilor. „Dacă s-ar graţia corupţii, s-ar da un semnal total greşit în sociatete. Mizez pe realismul parlamnetarilor. Dacă s-ar continua cu astfel de iniţiative, cu siguranţă am avea reacţii foarte puternice din partea societăţii“, a spus Klaus Iohannis. 

Pedepse reduse drastic
Potrivit amendamentelor lui Şerban Nicolae, pedepsele se graţiază astfel:

  • în întregime, pedepsele de până la trei ani inclusiv.
  • în întregime, pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror executare  a început, iar restul  rămas  de executat este  mai mic de trei ani. Deci cei care au fost condamnaţi la 7 ani de închisoare şi au ispăşit deja patru ani şi o zi sunt liberaţi.
  • parţial, cu trei ani, pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat  este mai mare  de patru ani. Deci celor care au fost condamnaţi la 7 ani de închisoare şi au executat o singură zi din pedeapsă li se scad automat trei ani din cei 7.
  • parţial, trei pătrimi din restul rămas neexecutat din pedepsele de până la 10 ani  inclusiv, a căror executare a început,  iar restul rămas de executat este mai mic de patru ani. Deci dacă ai executat 6 ani şi o zi, din cei patru ani rămaşi mai execuţi doar un an.
  • parţial, jumătate din restul rămas de executat din pedepsele de până la  10 ani inclusiv, a căror executare  a început, iar restul  rămas de  executat  este mai mare de patru ani.  Deci celor condamnaţi la 10 ani, dar au executat o singură zi, li se scad din pedeapsă cinci ani.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite