Adevărul Live, Gabriel Berca: „Va exista întotdeaua un loc pentru Elena Udrea în PMP“. Ce spune despre implicarea lui Traian Băsescu în PMP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Berca, vicepreşedinte PMP FOTO Arhiva Adevărul
Gabriel Berca, vicepreşedinte PMP FOTO Arhiva Adevărul

Vicepreşedintele PMP Gabriel Berca a discutat, la Adevărul Live, despre arestarea Elenei Udrea, despre rolul lui Traian Băsescu în PMP, dar şi despre cererile DNA de arestare, reţinere, urmărire penală, venite pe bandă rulantă în Parlament.

Principalele declaraţii:

Despre cererile DNA privind arestarea lui Dan Şova şi a lui Darius Vâlcov

Avem un scandal al cătuşelor de ceva timp. De fapt, este un efort de a întări instituţiile statului. Sunt bucuros că este un moment al decontului. Suntem egali în faţa legii. Ceea ce se va întâmpla în Parlament, mi-este greu să vă spun pentru că este cu dublă măsură. În cazul Elenei Udrea, s-au votat opt cereri, Comisia Juridică a muncit duminica. Mi-este teamă de dublă măsură. În privinţa domnului Nicolescu, liberalii au spus că vor vota pentru. Parlamentarii PMP vor vota întotdeauna pentru cererile venite din partea procurorilor.

România avea nevoie în acest moment de alegeri anticipate. Acest Parlament nu mai are credibilitate. Din ce în ce există o ruptură între ce vor oamenii şi ce se întâmplă de fapt. Românii au mai dat un semnal de faliment al partidelor vechi. Modernizarea partidelor este necesară. Mi-este teamă că va fi scut mâine în Senat. România trebuie să acceadă în Schengen, iar MCV va fi, din nou, foarte puternic afectat de o astfel de decizie. În cazul domnuluii Vosganian, a fost o horă.

Presiunea baronilor locali şi a celor care au probleme a început să aibă efect asupra conducerii centrală. Când văd investitorii că politicienii sunt corupţi, când văd că nue ste stabilitate financiară, se lochează investiţiile. De la o decizie de a bloca un vot în Parlament la un loc de muncă este o distanţă scurtă. Nimeni nu a avut curajul să bată cu pumnul în masă când am fost ministru pentru că nu aş fi acceptat.

Alegerea unui preşedinte de CJ dintr-un singur tur nu a făcut altceva decăt să întărească puterea. Adevărata reprezentativitate este la primar, el este cel mai apropiat. Am avut un eşec şi la descentralizare şi la regionalizare. Aceste mecanisme electorale aud eterminat să apară astfel de oameni, care au trei, patru, mandate şi se comportă ca vătafi.

Domnul Dragnea nu mai are credibilitate să discute despre regionalizare. Au avut o şansă în 2012 şi nu au fost capabili. Aveau majoritate politică, erau la început de mandat. A fost o comisie care a eşuat. Interesele politice au primat. Prin votul uninominal, calitatea umană a avut de suferit în Parlament.

Despre arestarea Elenei Udrea

A fost o chestiune de imagine care a afectat PMP. Îmi doresc ca momentele prin care trece Elena Udrea să nu însemne altceva decât că este nevinovată şi că va avea parte de o Justiţie corectă. Întotdeuna va exista un loc şi pentru Elena Udrea în PMP. Îmi doresc să treacă cu bine peste ceea ce i se întâmplă acum. Am fost la câteva conferinţe judeţene şi am simţit oameni entuziaşti şi dornici să-şi facă treaba.

Am simţit acel sentiment pe care l-am mai simţit la un moment dat în politică: că se poate. Am văzut un Traian Băsescu care a făcut o radiografie a lipsei de guvernare a lui Victor Ponta. Avem o responsabilitate să facem un altfel de a face politică. Există riscul ca aceşti oamni să nu se regăsească în PMP. Avem sprijinul lui Traian Băsescu, dar răspudnerea este la noi, trebuie să fie pe picioarele lui.

Despre rolul lui Traian Băsescu

Un model politic este Traian Băsescu pentru noi. Este un model de forţă politică şi experienţă. Avem ce învăţa. Experienţa domniei sale este necesară celor care nu au mai făcut politică. Văd foarte mulţi părelologi care spun că acum s-a început lupta anticorupţie. Este o minciună! Traian Băsescu are bazinul său electoral. Poate ajuta foarte mult, dar şi noi trebuie să ne ajutăm. Nu vreau să creez sentimntul că suntem independenţi. Organizarea este la noi.

Traian Băsescu vien şis e interesează cum se mai descurcă partidul în teritoriu, cum stăm cu organizarea, care sunt deciziile pe care le luăm. Se informează, nu le impune. Întotdeauna o recomandare este binevenită. Suntem oameni normali, care trăim în viaţa de zi cu zi şi avem discuţii relaxate când vine preşedintele. Preşedintele Traian Băsescu are o percepţie extrem de clară a realităţii.

Despre criticile lui Traian Băsescu aduse lui Klaus Iohannis

Preşedintele Traian Băsescu a spus că nu ar fi acceptat aşa ceva dacă ar fi fost la Consiliul European. România cumpără gazul rusesc la preţ mult mai mare decât cumpără alte ţări europene. Aceste efecte vor fi plătite tot de români. Intrăm într-o competiţie europeană, dar suntem defavorizaţi.  Mi-este greu să vorbesc despre un om (n.r Klaus Iohannis) care nu comunică, dar aşteptările sunt foarte mari.

Despre o posibilă moţiune de cenzură

Nu-mi fac iluzii. PMP va sprijini orice moţiune de cenzură, dar nu cred că sunt capabili să facă acest lucru. Soluţia erau alegerile anticipate pentru a da credibilitate Parlamentului. Românii au spus că vor Parlament cu 300 de membri. Nu au ţinut cont. Nu au înţeles nimic nici din 16 noiembrie.Noi suntem un partid de centru-dreapta şi vom colabora pentru a amenda guvernarea Victor Ponta, care este proastă pentru România. Nu poţi să conduci România de la televizor.

Despre un eventual Guvern cu PNL

Este posibil orice, dar să trecem de locale, să ne validăm. Nu ne gândim acum la guvernare. Trebuie să construim. Când ai piloni în fiecare judeţ, abia atunci ai cu adevărat un partid.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite