O treime dintre fumători de acord cu interzicerea fumatului!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săptămâna trecută, Inscop Research a publicat un pachet de indicatori referitor la percepţia „legii antifumat“. O serie de întrebări şi comentarii din partea cititorilor ne-au determinat să revenim asupra subiectului şi prin filtrul unei analize mai detaliate.

În primul rînd se remarcă un procent foarte mic de nonrăspunsuri (1%) comparativ cu alte subiecte, de unde reiese că există o opinie publică destul de bine configurată pe această problemă.


 

image

După cum ştim de săptămâna trecută, aprox. 30% din populaţie se declară fumătoare, aprox. 70% nefumătoare. Acordul / dezacordul cu mult discutata lege antifumat urmează extrem de bine aceste graniţe comportamentale, 29-30% nefiind de acord cu interzicerea fumatului în orice fel de spaţiu public şi 70-71% de acord, la un procent de asemenea extrem de mic de nonrăspunsuri. Desigur, marea întrebare este în ce măsură segmentele de populaţie la care cele două seturi de cifre fac referire se suprapun. Altfel spus, la o suprapunere atât de buna de cifre, există loc şi pentru fumători care sunt de acord cu interzicerea fumatului în spaţiul public sau pentru nefumători care ar avea o oarecare toleranţă faţă de viciul în cauză?

Precum la ţară, aşa şi în oraş...

De ce este importantă distincţia rural-urban? Pentru că viaţa de club, de restaurant, de cafenea... până la urmă cea mai „schimbată” ca urmare a intrării în vigoare a legii, este mai degrabă specifică urbanului decât ruralului. Ne aşteptăm pe undeva ca ruralul să aibă altă percepţie asupra fumatului şi, în orice caz, să prezinte alte efecte ale aplicării legii. Fumătorii sunt însă egal distribuiţi în rural şi urban – tot în jurul cifrei de 29-30%. În ambele medii, dezacordul cu legea antifumat este tot în jur de 29%. Deci nici vorbă de vreo intoleranţă mai mare la ţară faţă de „iarba dracului”, nici de vreo sensibilitate urbană sporită pentru drama cafenelelor, barurilor şi restaurantelor.

Munca şi ţigara

Persoanele active în economie sunt uşor mai nemulţumite de legea antifumat decât cele inactive (sub rezerva faptului că în această categorie am inclus elevi, studenti, pensionari, şomeri etc., în timp ce în prima categorie am pus salariaţi, patroni, liber profesionişti). 35,8% din categoria persoane active sunt în dezacord cu legea antifumat. Dacă adăugam aici şi studenţii, procentul nemulţumiţilor creştea.

image

Nefumătorii sunt „mai intoleranţi” decât fumătorii. Cu ghilimelele de rigoare, desigur

Şi ajungem în final la marea întrebare. Se divide naţiunea în jurul acestei legi după cei care fumează şi cei care nu fumează?

32% din fumători, deci cam o treime, sunt de acord cu interzicerea fumatulu în spaţiile publice.  În acelaşi timp, doar în jur de 12% dintre nefumători sunt împotriva interzicerii fumatului în toate spaţiile publice. Explicaţia, desigur, nu e neapărat aceea că viciul creşte toleranţa. Nefumătorii sunt o categorie mai omogenă decât fumătorii. Dacă eşti nefumător eşti nefumător. Fumătorii se împart după „gradualitatea” participării la obicei. Probabil fumătorii ocazionali sunt mai puţin afectaţi de interzicerea fumatului în spaţiile publice, de unde şi mai slaba solidaritate în interiorul categoriei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite