O bombă la picioarele lui Crin Antonescu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câteva luni, Adevărul, alături de alte mijloace de informare, derulează o frumoasă campanie de presă denumită "Cine, Când şi Cum SCHIMBĂ ROMÂNIA". În acest context,  modificarea Constituţiei anunţată de USL va fi cel mai important subiect al anului 2013 şi un reper major al schimbării României.

Spun major pentru că adoptarea unei Constituţii reprezintă placa turnantă a noii republici care ar trebui să funcţioneze mai bine decât chinuitul regim democratic al primelor 2 decenii post-comuniste. 

Aşadar, unul dintre răspunsurile la întrebarea Cum schimbăm România? este legat tocmai de modificarea Constituţiei. Când se va întâmpla acest lucru? Ieri am primit un prim orizont temporal prin plasarea referendumului de aprobare în luna septembrie a acestui an.

Cine se va ocupa de acest pas major? Surse din USL ne-au dat deja un nume. Este Crin Antonescu în calitate de viitor preşedinte al Comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei. Sigur, Crin Antonescu, preşedinte al Senatului şi copreşedinte USL, are argumentul autorităţii politice şi instituţionale care poate pune în mişcare majoritatea USL. În plus, pentru un candidat prezidenţial care nu a prezentat încă un proiect politic serios, asumarea patronajului asupra noii Constituţii poate aduce substanţă unei identităţi politice acuzate de superficialitate.

Aşadar, la prima vedere, mişcarea lui Crin Antonescu pare a fi corectă. Dar, plasarea candidatului declarat al USL la alegerile prezidenţiale în fruntea comisiei de revizuire a Constituţiei mi se pare o decizie pripită care s-ar putea întoarce ca un bumerang împotriva domniei sale. Iată câteva argumente şi semne de întrebare:

  • Crin Antonescu, favorit la alegerile prezidenţiale din 2014, se va afla în poziţia celui care îşi face singur fişa postului. Situaţia relevă o contradicţie inevitabilă între vectorul electoral Crin Antonescu şi postura de echidistanţă şi echilibru pe care o reclamă coordonarea proiectului noii Constituţii.
  • Modificarea Constituţiei este un proces complex de negociere şi reglare politică şi instituţională. Este o mare necunoscută cum va reuşi Crin Antonescu să negocieze, de exemplu, cu UDMR, având în vedere conflictele recente. Pentru că va trebui să includă principala formaţiune politică minoritară din România în cadrul procesului de revizuire a Constituţiei noii republici.
  • Şi, riscul cel mai important. Ce se va întâmpla cu candidatul prezidenţial Crin Antonescu, dacă procesul de revizuire a Constituţiei se va bloca? Cu toată majoritatea pe care o are, USL nu va putea promova de una singură revizuirea Constituţiei. Crin Antonescu va trebui să medieze. Conform articolului 151 din Constituţia României, propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei camere. Dar, dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în sedinţă comună, adoptă textele revizuite cu votul a cel putin trei pătrimi din numarul deputaţilor şi senatorilor. Iar cele trei pătrimi ar putea fi arma letală a firavei opoziţii împotriva lui Crin Antonescu. Este foarte posibil ca nici PDL, nici PPDD şi nici UDMR să nu rateze şansa de a submina decisiv poziţia candidatului USL la prezidenţiale prin refuzul medierii şi forţarea eşecului procedurii de revizuire a Constituţiei. Mai ales că opoziţiei îi va fi uşor să-l acuze pe Crin Antonescu de interese personale în proiectarea atribuţiilor constituţionale ale puterii prezidenţiale. De aceea, asumarea coordonării revizuirii Constituţiei ar putea fi o mică bombă pe care şi-o leagă singur de picioare domnul Antonescu.  
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite