Nicuşor Dan: „Eu sunt potrivit să fiu candidatul USR-PNL-PLUS pentru Primăria Capitalei. Au existat discuţii între mine şi Ludovic Orban“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan. FOTO Eduard Enea
Nicuşor Dan. FOTO Eduard Enea

Întors temporar în USR pentru a ajuta Alianţa 2020 să se înscrie în cursa pentru alegerile europarlamentare, Nicuşor Dan a vorbit, la Adevărul Live, despre planurile sale politice şi despre culisele înregistrării Alianţei USR-PLUS. „Singura şansă a dreptei - USR, PLUS, PNL- e să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei şi eu cred că sunt potrivit să fiu candidatul comun“, a susţinut Nicuşor Dan.

AdevărulAţi semnat protocolul care a dus la înregistrarea Alianţei USR-PLUS la europarlamentare. A fost mai degrabă un gest de reparaţie morală, având în vedere că Dan Barna nu a putut fi înregistrat ca preşedinte al USR, în urma unor contestaţii făcute de apropiaţii dumneavoastră? 

Nicuşor Dan: În momentul în care s-a depus protocolul alianţei la BEC nu exista semnătura ema. BEC a considerat că trebuie să existe semnătura persoanei din Registrul partidelor. Există două terorii juridice, una care spune că o decizie a membrilor contează din momentul în care ea s-a pronunţat, a doua spune că contează doar ceea ce scrie în Registru. Legat de motivaţia mea. Există o alianţă, sunt oameni care vor să voteze alianţa, atunci eu semnez. Contestarea Congresului au făcut-o vreo 20 şic eva de oameni după Congres. Imediat după Congres au fost vreo 15 parlamentari şi preşedinţi de organizaţii judeţene care au contestat ei înşişi public. Aceşti oameni care au contestat şi-au manifestat un dept constituţional. Au considerat că e important ca legalitatea să fie verificată. De asemenea, ei au cerut şi o mediere externă. 

De ce nu s-a ajuns aici?

Această mediere s-a respins. Erau în momentul acela trei grupări care îşi disputau supremaţia. Nu mai ştiu care din cei trei: Seidler, Alexandrescu şi barna. Seridler a propus-o şi nu mai ştiu dacă a respins-o Alexandrescu sau Barna. S-a ajuns la Comisia de arbitraj. Comisia de arbitraj a respins contestaţia. A judecat cazul şi a spus că totul a fost în regulă. Legea spune că te poţi adresa la instanţă după ce te adresezi la Comisia de arbitraj. Sunt oameni care au gândit de capul lor, nu i-am împins de la spate. Eu nu am o datorie morală. 

Cine v-a cerut să semnaţi protocolul?

Am fost la un medic, imediat în ziua înc are s-a dat decizia BEC. Eram la un medic în acea zi. Aşteptând am citit ştirile. Apoi, m-am văzut cu nişte jurnalişti. O doamnă jurnalistă m-a luat la întrebări, după care a început să sune toată lumea: ziarişti şi USR-işti. Am avut nevoie de nişte momente de reflecţie şi să văd cum să fac pentru a nu comite în fals. După mai multe discuţii am ajuns la soluţia de a cere admiterea ca membru S-a constituit un birou local de la 6, iar din această calitate am cosemnat protocolul. Apoi a fost trimis protocolul la BEC şi la Înalta Curte.

V-a sunat şi Dan Barna?

Dan Barna a fost printre cei care m-a sunat şi mi-a dat sms. 

V-a rugat să semnaţi protocolul?

Era implicit în SMS. 

Aţi demisionat din USR?

Nu! Din nou sunt mai multe interpretări. E posibil să fie nevoie să semnez şi listele cu candidaţi. Eu sunt la dispoziţia USR până în momentul în care vor trebui să depună acele liste de semnături şi alte acte. 

După depunerea listelor mai sunteţi?

Eu rămân la dispoziţia USR. 

Veţi demisiona după înregistrarea listelor?

Da, aşa cum am spus. 

Sunteţi în continuare interesat de o candidatură la Primăria Capitalei?

Sunt în continuare interesat. În 2012 a fost un miracol la care a contribuit multă lume, adică o campanie să ducă în Bucureşti să ducă la un rezultat de 9%. În 2016 a fost un uriaş succes ca demersul din 2012, continuat cu mai mulţi oameni să ia 25% în Bucureşti şi şase luni mai târziu 10% la parlamentare. Dacă erau alegeri în două tururi, aveam mari şanse să fiu primar, 

În 2020 suntem în altă paradigmă. Avem o experienţă din 2016 şi singura şansă a dreptei, adică USR, PLUS, PNL, să aibă candidat comun şi eu cred că sunt potrivit să fiu candidatul comun. Rămâne ca reprezentanţii acestor partide să agreeze ce cred eu. Cumva am parcurs două etape în care noi ne raportăm la publicul nostru. În prezent suntem la faza în care oamenii vor soluţii. Cred că alegerile din 2020 sunt despre ce colectiv de oameni pot să prezinte un colectiv de oameni, nu doar „oameni noi“. 

De ce PNL, USR şi PLUS ar susţine un candidat din afară, nu din interior?

Cumva am răspuns. Cred că trebuie să ne uităm la ce doreşte publicul căruia noi ne adresăm. Cred că publicul vrea mai degrabă soluţii. Opoziţia actuală e obligată să aibă un singur candidat. Eu spun că principala competiţie pe dreapta trebuie să fie o competiţie de proiect. 

Cum ar trebui să fie ales candidatul de dreapta?

Eu consider că trebuie să existe maturitate şi la candidaţi, şi la partide, pentru a fi ales candidatul care are cele mai mari şanse să câştige. 

Dacă staţi mai prost în sondaje, vă retrageţi din cursă?

Aşa cum am spus: dreapta trebuie să aibă un singur candidat. Când o să fie un candidat consimţit, o să iau decizia.

Cereţi suportul USR pentru candidatura la Primăria Capitalei?

Evident, cum voi cere şi suportul PLUS şi suportul PNL. Pentru moment, sunt alegeri europarlamentare. După, stăm cu toţi la masă şi discutăm. 

Cine va decide cel mai bun proiect pentru Bucureşti?

Toţi actorii implicaţi. E prematur să spun ce vor face alţi 3-4 actori. de la mine e o maximă deschidere. 

Cum vedeţi competiţia cu Ciucu şi Voiculescu?

Nu vreau să personalizez dezbaterea. 

Când ar trebui anunţat candidatul unic?

E o chestiune de strategie. Vreau să spun că alegerile prezidenţiale sunt importante, foarte importante. Strategia trebuie să ţină cont de desfăşurare. 

Ce faceţi dacă PNL vine cu Ciucu, PLUS cu Voiculescu şi USR cu un alt candidat?

Eu cred că dreapta trebuie să vină cu un candidat unic. Şi mai ştim cu toţii că în acest deziderat nu a fost respectat şi eu am fost principalul afectat. Am greşit cu toţii atunci. Cel mai mult a greşit atunci PNL. 

Între timp v-a curtat PNL?

Au existat discuţii între mine şi multă lume, inclusiv PNL, inclusiv Ludovic Orban. Nu vă pot spune ce am discutat privat cu oricare dintre actori. Suntem oameni politici şi avem obligaţia să scăpăm în 2020 de PSD. Sper să avem maturitatea să o facem. 

Cine credeţi că va fi contracandidat din PSD?

Cel mai plauzibil scenariu e să fie Gabriela Firea independent şi Gabriel Mutu din partea PSD. 

Au fost oameni din USR care v-au propus să fiţi candidatul USR pentru locale?

Desigur!

Vă bazaţi aici pe organizaţia USR Bucureşti?

Nu vreau să intru în chestiunea internă a USR. Ţine de maturitatea actorilor. 

V-au cerut oamenii să rămâneţi în USR?

Da! Mulţi. Şi din ţară şi din Bucureşti.

Era alianţa necesară USR-PLUS?

Ţine de cele două partide. E o alianţă pe care înţeleg că au votat-o cu majoritate ambele partide. În ieşirile mele am evitat să mă pronunţ pe chestiunile de politică internă. 

Nu regretaţi că aţi demisionat din partid? 

Nu! Am demisionat pentru că am considerat că nu respectăm ce am spus în campania electorală. 

Ce scor credeţi că scoate Alianţa USR-PLUS?

Nu ştiu.

Alianţa ar trebui să aibă candidat sau să-l susţină pe Iohannis?

Spun doar ce spuneam când eram în USR. Adică USR să aibă candidatul propriu. Cred că Dacian Cioloş e o posibilă opţiune. 

Puteţi să mai ajungeţi preşedinte al USR vreodată?

Mai întâi trebuie să fii membru. 

Ce le-aţi răspuns membrilor USR care v-au cerut să rămâneţi în partid?

Le-am spus că eu sunt un om care uneori vorbeşţte mai lent, dar atunci care când spune nişte lucruri înseamnă că le-a cumpnit şi că alea sunt. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite