MRU: UE trebuie să fie mai unită, mai atrăgătoare. Rusia va profita de instabilitatea de la graniţele UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Răzvan Ungureanu, directorul SIE
Mihai Răzvan Ungureanu, directorul SIE

Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, vineri, că UE trebuie să fie mai unită, puternică în interior şi mai atrăgătoare, el arătând că Bruxelles-ul se va confrunta pe termen lung şi mediu cu o serie de provocări politice şi strategice.

"UE trebuie să fie mai unită, să fie puternică în interior şi, conform cuvintelor preşedintelui Juncker, să fie mai sexy, mai atrăgătoare. Trebuie să investească în instituţii internaţionale eficiente", declarat directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, la Bucharest Forum 2015, adăugând că "UE este privită ca un grup fragmentat", chiar dacă resursele comunităţii europene creează premisele celei mai puternice economii din lume.

Directorul SIE a mai subliniat că, pe termen mediu şi lung, UE se va confrunta cu trei provocări majore.

"Pe termen mediu şi lung UE se va confrunta cu trei mari provocări politice şi strategice. Rusia va profita de instabilitatea de la graniţele UE. Majoritatea ţărilor din vecinătate sunt instabile politic, pe punctul de a se fragmenta. Există provocări legate de creşterea demografică şi disparităţile între sectele religioase. Apoi, declinul economic al Rusiei ar putea deveni una dintre principalele provocări pentru UE", a mai spus directorul SIE.

Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat că "SUA vor continua să fie cel mai important actor pe scena internaţională, dar a asigura stabilitatea întregii lumi, singură, este o provocare foarte mare pentru SUA", adăugând că "UE ar trebui să fie pregătită să intervină , indiferent de rolul pe care-l va juca SUA pe scena internaţională, pentru că securitatea UE depinde şi de intervenţia UE".

Ungureanu mai consideră că procesul de reformare trebuie dus la bun sfârşit în zona Balcanilor şi trebuie strânse relaţiile cu Turcia ca partener strategic şi ţară candidată. "În acelaşi timp individualizarea realţiilor cu fiecare stat în detrimentul abordării la pachet s-ar putea să fie mai folositoare pentru a ajuta acele state care se află într-un proces de tranziţie cum ar fi cazul Moldovei, Ucrainei, Tunisiei, Georgiei", a mai spus directorul SIE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite