Cristian Diaconescu, la Adevărul Live: Rusia priveşte scutul de la Deveselu ca pe o limitare a dreptului să ne lovească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean-Claude Juncker şi Vladimir Putin FOTO AP
Jean-Claude Juncker şi Vladimir Putin FOTO AP

Rusia îşi afirmă dorinţa de a fi jucător la nivel mondial prin implicarea militară în Siria, în timp ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, face declaraţii şocante privind scoaterea SUA din relaţia Uniunea Europeană-Rusia şi necesitatea unei reapropieri a Europei de Moscova.

Ce se întâmplă la nivelul conducerii UE? Ce înseamnă resetarea relaţiei UE-Rusia pentru România? Ce trebuie să facă România la Bruxelles pentru apărarea propriilor interese strategice? Câştigă Putin partida la nivel geopolitic? Care este răspunsul SUA?

Sunt temele de actualitate pe care le discutăm la dezbaterile Foreign Policy România, la Adevărul Live de la ora 11.00, împreună cu Oana Popescu, expert relaţii internaţionale, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, autorul unei scrisori foarte critice către preşedintele Junker şi gen (r) Alexandru Grumaz, analist de politică internaţională şi strategie militară. O emisiune moderată de Ion M. Ioniţă, redactor-şef Foreign Policy România.

Principalele declaraţii:

Cristian Diaconescu. L-am luat pe preşedintele Comisiei Europene în serios. Este o persoană respectată şi ascultată în toate cancelariile. E exclusă varianta unei erori de adresare. Dânsul crede ce spune şi nu numai el, ci şi alţi politicieni din state europene. Mulţi parteneri ai României consideră azi că SUA sunt mult prea determinate în a solicita Europei să continue regimul de sancţiuni contra Rusiei.

Am scris scrisoarea pentru că, dacă Juncker s-ar fi oprit în retorică în ceea ce priveşte un pragmatism în relaţia cu Federaţia Rusă, cerând un dialog structurat cu Federaţia Rusă, lucrurile n-ar fi fost atât de gravă. Dar dânsul a pus Federaţia Rusă în antinomie cu Statele Unite. În acel moment, simţind că Juncker s-a consultat cu prieteni din nucleul dur al UE, şi nu cu noi, mi s-a paărut un gest arbitrar, cu conotaţii care nu sunt normale între parteneri. Dar eu sper că noi nu am aflat înă demersurile autorităţilor române şi modul în care au reacţnat pe fond în legătură cu acest semnal de atitudine. 

Alexandru Grumaz si Cristian Diaconescu la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Alexandru Grumaz şi Cristian Diaconescu la Adevărul Live FOTO Eduard Enea 

Alexandru Grumaz, despre şansa creării unei armate europene:

Asta e o poveste ridicată încă din anii '50, cu crearea unei armate europene, idee care n-a fost susţinută nici politic, nici militar. Pentru că blocul NATO creat la Washington a fost suficient de bine aşezat în Europa. Plus că bugetele militare sunt precare la ora actuală. Multă tehnică e depăşită. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Siria: ce demonstraţie de forţă a făcut Rusia. Criza din Siria a creat o regândire a echipamentelor militare. Armata SUA se consolidează. În Ungaria şi Slovacia se fac două noi comandamente. 

De ce SUA nu acţionează mai ferm în Siria?

Alexandru Grumaz: Siria a fost o problemă de la început. Mişcarea de acum patru ani împotriva lui Assad nu seamănă deloc cu ce e astăzi acolo. Americanii s-au temut de un singur lucru: că graba cu care Franţa şi Anglia au acţionat în Libia va aduce acelaşi haos şi în Siria. Şi atunci au negociat extragerea gazelor toxice din Siria. Ţara a devenit un pivot al luptei Rusiei pentru a reajunge la masa negocierilor cu SUA. Siria a intrat pe mâinile ruşilor şi nu se va întoarce în partea occidentală, Dacă Assad avea două ţinte (ISIS şi rebelii care luptau împotriva lui), aceleaşi ţinte le au şi ruşii, cu condiţia de a curăţa întâi rebelii. ISIS nu va fi învins, decât dacă va fi creată o masă critică de sunniţi, are să fie împotriva ISIS şi numai atunci sunniţii îi vor învinge. Toate victoriile obţinute de alţii împotriva sunniţilor au fost temporare. 

Ne-a luat prin surprindere desfăşurarea de rachete de craziere din Marea Caspică. Iar astea pot fi folosite cu încărcătură nucleară. Din Crimeea până în Constanţa, o rachetă face 3 minute jumătate şi nu poate să o dea jos scutul de la Deveselu. Rusia are o retorică împotriva României pentru că nu are un grup etnic rus aici. Iar singura retorică pe care pate să o facă aici e scutul de la Deveselu. 

Rachetele ruseşti intercontinentale zboară pe nord, dincolo de Polonia, nu deasupra României. 

Care e susţinerea Rusiei când spune că acest scut încalcă acordurile SUA-Rusia?

Cristian Diaconescu: Faptul că ar strica balanţa strategică. Acest scut cu muniţia sa cinetică, cu lovire fără cap nuclear, nu poate opri o rachetă performantă rusă. În al doilea rând, şi Rusia are scut. Fondul problemei e că Moscova consideră scutul de la Deveselu parte a unui întreg sistem european, că nu numai noi avem acest scut (mai are Polonia, Spania, radarul e în Turcia), ca pe o limitare a dreptului să ne lovească. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite