Mobilizare mondială pentru decoraţia lui Tokes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu i-a înmânat decoraţia lui Laszlo Tokes, în 2009 FOTO Arhiva Adevărul
Preşedintele Traian Băsescu i-a înmânat decoraţia lui Laszlo Tokes, în 2009 FOTO Arhiva Adevărul

Propunerea de retragere a decoraţiei eurodeputatului Laszlo Tokes, de către Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României“, a depăşit graniţele ţării. Mai întâi, un membru al Camerei Lorzilor a solicitat Guvernului britanic să ia atitudine faţă de hotărârea de la Bucureşti de a-i retrage decoraţia europarlemntarului maghiar.

„Lordul Alton a cerut părerea Guvernului Majestăţii sale cum apreciază propunerea ca statul maghiar să fie stat garant pentru minorităţile maghiare ce trăiesc dincolo de graniţele Ungariei şi cum se poate compara aceasta cu modele de autonomii consacrate deja, cum ar fi Tirolul de Sud“, se arată într-un comunicat al lui Laszlo Tokes.
Apoi, Ministerul ungar de Externe s-a arătat indignat că membrii Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României“ au stabilit că Laszlo Tokes nu este demn de această decoraţie.

„România are dreptul suveran de a selecta personalităţile care să fie decorate şi pe cele ale căror decoraţii trebuie retrase, dar retragerea distincţiei lui Tokes este extrem de preocupantă“, precizează MAE ungar. Şi Comisia pentru unitate naţională a Parlamentului de la Budapesta s-a autosesizat asupra iniţiativei de retragere a decoraţiei, pe care o consideră inacceptabilă şi o lipsă de respect faţă de etnicii maghiari din România.

„Retragerea distincţiei la două decenii de la revoluţie ar fi o manevră nedreaptă şi o lipsă de respect faţă de maghiarii din România“. Afirmaţia îi aparţine preşedintelui Comisiei parlamentare pentru unitate naţională din Budapesta, Arpad Potapi. De observat este că Arpad Potapi este membru FIDESZ,  partid sub sigla căruia Laszlo Tokes va candida la euroalegerile de anul viitor, potrivit unor surse politice.

Scandalul a ajuns în SUA

Problema distincţiei lui Tokes a trecut şi Oceanul şi a ajuns subiect de dezbatere în Administraţia SUA, în urma unei sesizări înaintate Comisiei Helsinki, o agenţie a Administraţiei SUA, de către Federaţia maghiarilor din Statele Unite.

„Comisia Helsinki trebuie să se pronunţe; încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, politicile şi practicile împotriva minorităţilor, intoleranţa şi măsurile antidemocratice nu pot fi tolerate. Ne temem că tăcerea ar putea fi interpretată de unii ca fiind o încuviinţare, având ca efect noi încălcări ale principiilor Comisiei Helsinki“, a comunicat AHF într-o scrisoare adresată preşedinţilor Comisiei, Benjamin Cardin şi Christopher Smith.

Pe de altă parte, istoricul american Lee Edwards, directorul Fundaţiei Memorialul Victimelor Comunismului de la Washington,  a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu pentru a-i cere să nu dispună retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes.

Membrii Consiliului de Onoare „Steaua României“ au decis miercuri că europarlamentarul Lazslo Tokes nu mai merită să-şi păstreze decoraţia şi i-au propus preşedintelui Traian Băsescu retragerea distincţiei. Traian Băsescu însă ezită. Întrebat dacă îi va retrage Ordinul „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes, aşa cum recomandă Consiliul, Băsescu a răspuns că doreşte să vadă motivarea şi că procesul nu este unul simplu.

 


Pe aceeaşi temă:

Parlamentul de la Budapesta: Iniţiativa de retragere a distincţiei lui Tokes este inacceptabilă

Parlamentul din Marea Britanie intervine pentru decoraţia lui Laszlo Tokes

Corina Creţu cere retragerea decoraţiei lui Tokes: Proiectul separatist promovat de el pregăteşte o confruntare cu statul român

Laszlo Tokes: „Suntem gata să demonstrăm la Bucureşti şi chiar la Bruxelles, dacă nu obţinem autonomia“

Surse: Laszlo Tokes va candida la europarlamentare pe listele FIDESZ

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite