Ministrul Sănătăţii, despre legea prevenţiei: „E un subiect delicat şi la modă“. Un deputat i-a cerut demisia lui Achimaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu. FOTO Arhivă Adevărul
Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu. FOTO Arhivă Adevărul

Mininistrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a mers, luni, în Parlament, la o dezbatere care a drept temă proiectul de lege privind prevenţia în sănătate. Ministrul din Guvernul Cioloş a evitat să se pronunţe clar asupra legii, menţionând doar că România trebuie să continue investiţiile în sănătate şi că activităţile de prevenţie pot fi regăsite şi în programul de guvernare.

UPDATE Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii: „La întrebarea dacă susţin prevenţia pot să vă spun că  susţin profilaxia primară şi profilaxia secundară. E scris în programul de guvernare“. 

UPDATE  Liliana Mincă,  deputat UNPR „Vă transmit că prevenţia nu se face prin înfiinţarea a tot felul de agenţii care să împovăreze şi mai mult pacienţii bolnavi de cancer.  Nu e o lege benefică cetăţenilor României. Domnule ministru, eu vă întreb: Când vă daţi demisia!“.

UPDATE Vicenţiu Mircea Irimia, deputat ALDE: Personal, sunt confuz. Nu ştiu ce le dorim celor care suferă. Parlamentarii români şi ministrul Sănătăţii trebuie să ia măsuri pentru protejarea asiguraţilor, nu pentru condamnarea lor la moarte. Reamintesc colegilor liberali că drepturile omului au fost valori sacre ale liberalilor lui Brătianu

UPDATE De la liberali a luat cuvântul Horia Cristian, vicepreşedinte al Comisiei de sănătate şi familie. Acesta a punctat că demersul PNL este unul bun, iar că problemele au apărut cel mai probabil în urma neînţelegerii anumitor aspecte ale legii.

UPDATE  Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii: Văd că cei care au iniţiat legea, nu sunt prezenţi, Văd doar vreo doi liberali. M-aş fi bucurat să fie în sală mai mulţi colegi parlamentari. Colegul meu, domnul deputat Buicu, a prezentat câteva dintre neclarităţile proiectului de lege. Cred că la Comisia de sănătate trebuie abordat mai pe larg subiectul.oli.

Aş vrea să comentez exemplul bolilor cardio-vasculare din expunerea de motive care vorbeşte de plata tratamentului pentru cei care suferă de asemenea b. Împreună cu colegul Florian Popa am pus la dispoziţie un draft de statistică. În Bucureşti, cel puţin 43% se încadrează în această categorie de boală. În România, aproape 40%. 

UPDATE Patriciu Achimaş-Cadariu, ministru al Sănătăţii: Fără doar şi poate e un subiect nu doar important şi la modă în întrega comunitate europeană. E un subiect atât de delicat. Vă explic de ce. Orice intervenţie se poate face pe baza dovezilor medicale. Vorbim de mai multe boli şi diagnostice.

Eforturi pentru un program de screening se fac din 2009. A face teste screening presupune mai multe. Există un pilot pe care îl vom dezvolta şi la cancerul de sân şi la cancerul de colon. Programul Educaţie pentru Sănătate va fi lansat în prima formă la semnarea acordului cu OMS. 

De ce nu putem face lucrurile peste noaste? Acest lucru se face în decenii. Experienţa altor ţări ne-o arată. Este, totuşi, un lucru bun că speranţa de viaţă a crescut cu cinci ani de zile 

UPDATE Corneliu-Florin Buicu, preşedintele Comisiei de sănătate şi familie: În ultimele zile, opinia publică a fost invadă de această temă a prevenţiei. În DEX, prevenţia ţine de arestare. În 1998 a fost introdusă o a doua accepţiune. Termenul corect este cel de profilaxie. 

Cum să facem prevenţie când noi nu avem apă şi canalizare. Trebuie să reducem riscurile de îmbolnăvire, să asigurăm apă potabilă.

UPDATE Dezbaterea a început cu o problemă. Cartelele deputaţilor nu au mers când s-a votat aprobarea modului de desfăşurare a dezbaterii. 


La solicitarea Grupului parlamentar al PSD, ministrul Sănătăţii, Andrei Achimaş-Cadariu, va merge să la dezbaterea cu tema „Strategia Ministerului Sănătăţii pentru asigurarea serviciilor medicale de calitate de sănătate publică în conformitate cu nevoile populaţiei. Poziţia Ministerului Sănătăţii faţă de proiectul legislativ Legea prevenţiei în sănătate." 

În timp ce PNL, formaţiunea care a propus proiectul de lege, susţine cu tărie că un asemenea act normativ e necesar, PSD se opune şi a anunţat că va face tot ce îi va sta în putere pentru ca legea să nu fie adoptată.

„Partidul Social Democrat solicită PNL să renunţe la Legea Prevenţiei în sănătate, care îi extermină pe români, obligându-i să-şi plătească tratamentul, dacă au avut ghinionul să se îmbolnăvească. Nu ne poate mira însă această idee, atâta timp cât, să nu uităm, PNL are în componenţa sa foşti membri PDL care au închis spitale şi care considerau atunci că morfina atât de necesară pentru românii grav bolnavi este un lux“, au anunţat social-democraţii într-un comunicat de presă, vineri.

Citeşte şi: 

PSD cere PNL să retragă legea prevenţiei în sănătate şi „să nu mai dezinformeze publicul“

Social-democraţii le cer liberalilor să renunţe la legea prevenţiei în sănătate şi „să nu mai dezinformeze publicul“ pe tema legii defăimării, proiect iniţiat de liderul partidului, Liviu Dragnea, care în opinia PSD „îndeamnă la salvarea diferenţelor pluriculturale care dau frumuseţe societăţii“.

Bănicioiu: Legea propusă de PNL privind prevenţia în sănătate, un proiect de amendare a populaţiei

Vicepreşedintele social-democrat Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătăţii, a declarat, vineri, că PSD nu este de acord cu legea liberală a prevenţiei în sănătate, fiind un proiect de amendare a populaţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite