Prevenţia, cel mai bun medicament. Starea de sănătate trebuie verificată anual, încă din copilărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prevenţia este facilă pentru toată lumea, este mai uşor să previi decât să tratezi
Prevenţia este facilă pentru toată lumea, este mai uşor să previi decât să tratezi

Grija pentru sănătate poate preîntâmpina apariţia bolilor. O dată pe an, fiecare persoană trebuie să îi ceară medicului de familie bilanţul stării de sănătate.

Medicina evoluează, dar este esenţială şi implicarea pacienţilor. Mai precis, este de preferat ca o dată pe an să mergem la medicul de familie şi să îi cerem un set de analize, astfel încât să facem prevenţie şi să evităm complicaţiile.

„Prevenţia este facilă pentru toată lumea, este mai uşor să previi decât să tratezi. De aceea este recomandabil ca orice persoană să îşi facă un set de analize care să prevină o serie de afecţiuni care pot fi tratate din timp, astfel încât să nu apară complicaţii. Chiar din viaţa prenatală există un set de analize, acel profil genetic care este acum promovat şi care poate depista tendinţa sau riscul de apariţie a unor afecţiuni grave de-a lungul vieţii”, a declarat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.

Şi copiilor trebuie să le verificăm starea de sănătate o dată pe an

 Consultul medical din cadrul campaniei este primul din viaţa multor copii din Deltă

„În perioada copilăriei, setul simplu de analize trebuie să conţină musai şi o hemoleucogramă. Parametrii acesteia trebuie verificaţi o dată pe an şi de persoanele care au până-n 30 de ani. De asemenea, foarte importante sunt şi analizele uzuale pentru ficat şi aparatul renal”, a precizat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.
 
După vârsta de 20 de ani, medicul ne sfătuieşte ca o dată la trei ani să facem o ecografie abdominală. Nici screeningul mamar nu trebuie omis, mai ales că una din opt femei ajunge să fie diagnosticată cu cancer de sân de-a lungul vieţii.

image

„În cazul femeilor, după debutul vieţii sexuale e bine ca să facă un control ginecologic o dată pe an, astfel încât să poată fi depistate eventuale leziuni precanceroase în stadii incipiente. Examenul Papanicolau este foarte important în cazul femeii, pentru că poate fi un examen care să prevină apariţia unui cancer de col uterin, afecţiune care este din păcate în top la noi în România.

În cazul bărbaţilor, cancerul care prevalează este cancerul pulmonar şi cel de prostată, dar afecţiunile cardiovasculare sunt pe primul loc ca şi cauză de mortalitate. E bine ca să ne controlăm tensiunea de la vârste fragede şi aici mă refer la categoria de vârstă 25 - 30 de ani pentru că, din păcate, statisticile ne arată accidente vasculare şi infarct miocardic la vârste din ce în ce mai mici”, a declarat doctorul Valentin Boldea, medic de familie.
 
Deoarece stresul este unul dintre cei mai importanţi factori care pot contribui la creşterea în greutate, este indicat să ne cântărim frecvent şi să urmăm o dietă echilibrată. Nici controlul glicemiei nu trebuie neglijat, mai ales că la spital ajung pacienţi tot mai tineri care sunt diagnosticaţi cu diabet.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite