Victor Ponta: Probabil că preşedintele îşi va cere scuze faţă de cei de la Antene. Mie-mi place Antena 3, recunosc
0Premierul Victor Ponta a vorbit, luni seara, despre independenţa justiţiei, despre alegerile europarlamentare din luna mai, dar şi despre relaţia dintre politicieni şi presă. În ce priveşte ultima temă, Ponta s-a arătat conciliant şi a subliniat că are o preferinţă pentru postul Antena 3 şi pentru realizatorul Mihai Gâdea.
Principalele declaraţii ale premierului:
Despre accidentul aviatic de la Cluj:
Am încercat să aflu de la miniştrii Stroe şi Duşa care este situaţia. Din păcate, este o situaţie dificilă, dar sper că toate forţele care sunt concentrate acolo să reuşească să îi găsească pe supravieţuitori. Problema a fost de localizare. Din fericire, unul dintre pasageri avea un telefon mobil şi pe baza telefonului s-a reuşit identificarea zonei. Este undeva, într-o zonă muntoasă, e noapte şi ceaţă. Vă pot garanta că absolut toate forţele disponibile sunt acolo şi ideea principală este de a se ajunge la timp. Sunt răniţi, vremea e rea. Vom şti în mod sigur de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Este greu să spui că într-adevăr cunoaşte cineva fiecare copac, fiecare vale. Voiam să vă asigur că sunt sute de oameni care participă şi toate mijloacele tehnice disponibile.
Şansa este că unul din pasageri avea telefonul mobil încă funcţional şi nu doar că a comunicat despre situaţia victimelor, dar funcţionând, a putut fi localizată zona. S-a contactat Armata, SRI, altfel era imposibil într-un munte să găseşti pe cineva. Am vorbit cu Raed Arafat, dar nu este în ţară în acest moment.
Despre independenţa justiţiei:
Domnul Frunda este un om liber, nu are un raport de obligaţii cu mine, ba chiar m-a ajutat foarte mult. Evident, în înţelesul meu nu poţi să influenţezi nimic după ce s-a dat o decizie. Eu am făcut un comentariu pe care îl cred valabil în continuare - că Băsescu şi Năstase sunt doi adversari politici. Şi preşedintele a comentat decizii, dar nu a fost o problemă. Eu am lucruri mult mai importante de făcut decât să depun plângeri împotriva domnului Băsescu.
Vizita doamnei Nuland a fost chiar una absolut în regulă. Am văzut conferinţa de presă, doamna Nuland mi s-a părut echilibrată.
Comentariile domnului preşedinte cred că sunt tot declaraţii politice. În realitate, nu îl ascultă lumea în genunchi. Declaraţiile politice, cât timp nu privesc cauze în curs şi nu influenţează justiţia.Justiţia judecă fără să se uite la televizor. Eu cred în normalitate. Mie-mi place Antena 3, recunosc.
Dincolo de faptul că nu am timp să mă uit la televizor foarte mult, cu riscul să vă supăr, eu am o părere foarte bună despre Mihai Gâdea. Astea sunt păreri personale. Nu ar fi bine ca eu, ca prim-ministru, să îmi dau cu părerea despre presă. Am o părere bună despre nişte jurnalişti.
Dacă se va întâmpla vreodată să îmi pierd cumpătul, să mă lase nervii şi să mă apuc să mă răstesc la un jurnalist, evident că mi-aş cere scuze. În rest, ce fac jurnaliştii, nu sunt eu pus să judec. Sunt răfuieli între oameni politici şi jurnalişti şi din aceste răfuieli are de pierdut omul politic.
Probabil şi preşedintele când se va întoarce din Israel îşi va cere scuze faţă de cei de la Antene.
Am văzut chiar şi în atitudinea unor organizaţii europene că există un articol în noul Cod penal care ar putea afecta libertatea presei.
Ceea ce priveşte activitatea mea faţă de presă este dacă articolul 278 poate afecta independenţa presei, voi susţine şi eu eliminarea acelui articol, pentru că sunt de părerea unui preşedinte american de acum 200 de ani, că mai bine existaţi să ne criticaţi, decât să nu ne criticaţi deloc.
Despre relaţia cu liderul PNL:
Domnul Antonescu a criticat justiţia anul trecut pentru dosarul lui Silaghi, dar era mai subiectiv.
Eu nu am comentat înainte, după ce s-a dat hotărârea definitivă. Evident că, în măsura în care toţi oamenii politici respectă aceeaşi regulă, cât timp lucrurile nu intră în justiţie - dacă aveam ocazia, le reaminteam celor de la CSM - nu m-am referit la un judecător sau procuror, ci la doi oameni politici. Este o mare problemă a sistemului politic, de a fi mai credibil. Mi-ar plăcea să cred că toţi românii se iau după ce spun eu.
În tot acest timp, dincolo de ce a fost mediatizat, puteţi să întrebaţi şi la CSM, pe procurorul general, pe şeful DNA, şeful DIICOT, şeful ANI dacă de când sunt prim-ministru a existat vreo problemă din partea Guvernului de sprijin logistic, de funcţionare. Din acest punct de vedere, sunt convins că şi în raportul MCV, activitatea Ministerului Justiţiei va fi apreciată.
Despre solicitarea CJ Constanţa privind desfiinţarea DNA:
Singurul lucru care mi s-ar părea reprobabil ar fi să desfiinţăm Biserica. Nu ştiu ce e în dosarul domnului Nicuşor Constantinescu. Ştiu despre afecţiunea gravă pe care o are, despre faptul că trebuia să plece din ţară şi evident că mă bucur că l-au lăsat să plece. Dacă murea aici, nu cred că era o mare fericire.
Am văzut la PDL că se bucurau dacă se mai arestau între ei. În rest, există o solidaritate.
Despre raportul MCV:
Puteţi să întrebaţi şefii instituţiilor dacă a existat vreo sincopă de colaborare.Eu ştiu cum arată raportul MCV, normal. CE a procedat normal, corect, au trimis către Ministerul Justiţiei o primă formă. Eu ştiu un singur lucru despre raport, că fiecare va citi din el ce îi place.
În Comisia LIBE a fost o iniţiativă de a avea un mecanism, un fel de MCV, pentru toate ţările. Ideea că ai un MCV numai pentru România şi Bulgaria... Am susţinut acest lucru, PPE a votat împotrivă. Doamna Macovei s-a abţinut. Îmi doresc ca noul Parlament European să considere că nu suntem 26 plus doi, ci 28 care trebuie să respectăm aceleaşi reguli.
Cea mai mare prostie pe care o putem face - şi am făcut-o - este să ne dăm cu Schengenul în cap.Când e vorba de Schengen, trebuie să fim toţi uniţi, pentru că merităm.
Aici am văzut o schimbare de poziţie. Părerea mea este că până la alegerile pentru PE nu o să intrăm. E o temă, la PE ce teme credeţi că vor avea în unele ţări? Să nu vină românii. Unul dintre cele mai importante lucruri este că s-au ridicat restricţiile la piaţa muncii. Faptul că românii se pot angaja şi nu mai sunt discriminaţi e cel mai important lucru.
Despre modificările aduse Codului penal şi Legea descentralizării:
În primul rând, nu ştiu ce a decis Curtea. Trebuie să dea motivarea şi să ne spună: nu e bine aşa, e bine invers. Nu cred că e neconstituţional să descentralizezi. Spitalele sunt descentralizate, şcolile sunt toate la primării. Eo tendinţă europeană de a descentraliza.
Aici nu am văzut decât că au respins obiecţiile PDL. Dacă ne spun cum trebuie făcut, facem încă o dată pe placul CCR. Sunt convins că ne va spune CCR ce anume trebuie schimbat. Poate e o problemă de Constituţie şi atunci la proiectul de modificare a Constituţiei vom introduce ce trebuie.
Ideea de descentralizare e corectă. Ne vor spune judecătorii de la Curte: aşa trebuie să faceţi.
Eu răspund în faţa Parlamentului. Despre USL şi scandalul de la Ilfov: USL merge foarte bine.Vreţi să vă spun de ce ne-am împăcat din nou? Datorită lui Traian Băsescu. De câte ori îl vedem, ne dăm seama că avem obligaţia de a pune capăt unui regim care a făcut rău României.
Despre declaraţia lui Sebastian Lăzăroiu privind o nouă suspendare a preşedintelui:
Nu vă mai luaţi după toţi nebunii! Nu e o jignire, e un diagnostic.
Regimul Băsescu înseamnă un regim a cărui notă de plată o vom plăti, legată de proiecte economice eşuate, pensionari cu pensii tăiate. Noi începem să recuperăm lucruri importante, care ţin de economie.
Am primit cifrele pe primele 11 luni. Auzeam că s-au prăbuşit investiţiile. Pe primele 11 luni, au trecut investiţiile străine la 2,4 miliarde de euro. În momentul în care 90% din români decid ceva, acea decizie trebuie respectată. Mă refer la referendumul de demitere a preşedintelui. Vreau să trăiesc într-o ţară în care dacă 90% din români votează un lucru, acel lucru să se întâmple.
Vrem să facem o Cameră, Camera Deputaţilor, care să decidă cele mai multe lucruri, iar Senatul să decidă lucruri care ţin de dezvoltarea regională, de administraţia publică. În acest moment, avem două camere care fac acelaşi lucru, se suprapun.
Despre comasarea referendumului cu alegerile europarlamentare:
Bună ordonanţă a dat Guvernul Boc. Morala e că nu e pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte. Textul Constituţiei e gata la finalul lunii ianuarie. Ministerul de Externe îl traduce şi îl trimite Comisiei de la Veneţia, care are sesiunea plenară în martie, la sfârşit. Putem avea până atunci opinia Comisiei de la Veneţia.Între timp, merge şi la CCR.
Eu nu cred că cei de la PNL s-au neliniştit din cauza asta. Avem un obiectiv clar, de a vorbi despre cum vrem noi să arate România după ce pleacă Traian Băsescu. Nu doar cu un alt preşedinte, ci şi cu un alt sistem politic.
Nu s-a gândit nimeni că va veni un preşedinte şi va interpreta că poate pune şoferul prim-ministru. Toată lumea s-a gândit că pui prim-ministru persoana care are majoritatea în Parlament. Preşedintele a interpretat în mod abuziv. Am avut situaţia lui Iohannis, care avea majoritate parlamentară.
Crin Antonescu, eu, toţi oamenii normali am spus că democratic este, dacă tot votăm pentru un anumit partid, nu poţi să spui: "eu pun pe cine vreau prim-ministru".
Premierul nu e dat. Ce se întâmplă? Există o procedură. Care are partidul cu cel mai mare număr de parlamentari? În Italia, liderul partidului care a fost pe primul loc a primit mandat, nu a putut să facă majoritate. Ideea e de a nu-ţi bate joc de ce votează oamenii.
Despre alegerile europarlamentare;
Aş vrea să plătim cu toţii taxe zero. Ai luxul de a fi populist când te doare în cot de România.Acest lux îl are Băsescu. Nu îmi pierd speranţa că raţiunea va învinge. L-am auzit pe domnul Ungureanu care a zis că le cere alegătorilor să boicoteze. Eu le cer să boicoteze, nu mi-e frică.
Am o informaţie că domnul Ungureanu trebuie să o scoată pe Elena Băsescu europarlamentar ca să fie susţinut apoi. Dacă va mai fi un deştept care să spună că boicotează, câţi alegători au, o sută, o mie, să stea acasă. Nu am auzit pe nimeni de la PDL sau de la sateliţi să spună ce e rău la Constituţie. De ce moare Băsescu de grija viitorului preşedinte când sigur el nu va mai fi?
Credeţi că îl doare pe el inima de cine va fi viitorul preşedinte? Poate, dacă va fi Udrea. Mi-aş dori să candideze. Obiectivul PSD la europarlamentare este 35%. Avem o colaborare bună cu UNPR, cu PC, putem avea acelaşi obiective. Şi acum un reprezentant al PC a fost la noi în grup. Noi ne propunem 35%, din câte ştiu şi PNL îşi propune 30%. Dacă luăm 60% înseamnă că am avut ori o strategie bună, ori adversari slabi.
Vrem să ne mobilizăm toţi candidaţii să meargă să le spună oamenilor ce vrem să facem. Dacă PDL şi alte partide vor boicota, Doamne ajută! Ideea este de a vorbi despre Constituţie, de a convinge oameni să vină la vot. Ideea este de a încerca să obţinem, aşa cum s-a obţinut în 2009, acel prag de 50%.
Nu voi candida la prezidenţiale în 2014. Candidatul PSD va fi candidatul USL.