Liderii locali şi regionali se reunesc pentru a discuta viitorul buget şi soluţiile de redresare economică a UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul European pentru bugetul UE Johannes Hahn FOTO gov.md
Comisarul European pentru bugetul UE Johannes Hahn FOTO gov.md

Liderii locali şi regionali se reîntrunesc în seiunea plenară în cadrul Comitetului European al Regiunilor, în perioada 30 iunie-2 iulie, unde vor discuta împreună cu comisarii europeni planul de redresare şi viitorul buget al Uniunii Europene, potrivit comunicatului oficial al Comitetului European al Regiunilor.

La 2 iulie, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor, Johannes Hahn, comisarul european pentru bugetul UE, va discuta cu liderii locali şi regionali despre planul de redresare al Uniunii Europene şi despre bugetul pe termen lung, care se află în pregătire, în cadrul unei sesiuni plenare a Comitetului European al Regiunilor, care se desfăşoară sub influenţa provocărilor economice şi sanitare create de pandemie.

Alţi trei comisari europeni vor discuta, de asemenea, despre răspunsurile de natură politică şi în materie de politici ale UE la criză.

De asemenea, liderii locali şi regionali vor vota o rezoluţie privind bugetul pe termen lung al UE, cadrul financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027 şi Planul de investiţii pentru o Europă durabilă, pilonul de investiţii al Pactului verde european, elaborat de Comisia Europeană pentru a conduce UE pe calea realizării, până în 2050, a neutralităţii din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.

Membrii Comitetului European al Regiunilor (CoR), alcătuit din şase grupuri politice, vor decide, de asemenea, cu privire la priorităţile politice ale Adunării pentru perioada 2020-2025.

Cu ocazia alegerii sale în funcţia de preşedinte al Comitetului, în februarie, Apostolos Tzitzikostas (EL-PPE), guvernator al regiunii Macedonia Centrală, a declarat că va promova o democraţie europeană „modernizată”, măsurile ce-şi propun să răspundă la „transformările profunde” pe care le presupun „revoluţiile actuale – ecologică, digitală şi demografică –”, precum şi acele politici europene care au „cel mai relevant impact regional şi local”, de exemplu politica pentru coeziune.

Pactul verde european şi necesitatea de a-l plasa în centrul planurilor de redresare a economiilor locale şi regionale vor face obiectul unei dezbateri separate.

Membrii Comitetului European al Regiunilor vor vota, de asemenea, opt avize care cuprind recomandări ale autorităţilor locale şi regionale adresate instituţiilor cu competenţe de decizie ale UE. Mai multe avize au fost iniţial programate pentru adoptare în mai, într-o sesiune plenară care a fost anulată din cauza măsurilor de izolare aplicate în întreaga UE.

Din cauza constrângerilor sanitare, doar un număr limitat de membri pot fi prezenţi fizic. Alţii vor participa online. Trecerea la un format hibrid al sesiunii plenare va implica şi trecerea la votul electronic. Sesiunea plenară se va desfăşurat pe parcursul a trei zile, în loc de două, ca de obicei.

Programul dezbaterilor:

  • Marţi, 30 iunie (15:00-16:00): Dezbatere privind gestionarea crizei provocate de pandemia de COVID19 şi planul de redresare cu Janez Lenarčič, comisarul responsabil cu gestionarea situaţiilor de criză
  • Marţi, 30 iunie (16:00-16:30): Dezbatere privind Pactul verde european plasat în centrul procesului de redresare la nivel local şi regional după criza provocată de COVID-19
  • Miercuri, 1 iulie (12:15-13:30): Dezbatere privind demografia, cu dna Dubravka Šuica , comisara responsabilă pentru democraţie şi demografie
  • Joi, 2 iulie (10:15-12:00): Dezbatere privind viitorul CFM în contextul redresării după criza provocată de COVID-19, cu dl Johannes Hahn, comisarul responsabil pentru buget şi administraţie
  • Joi, 2 iulie (12:45-14:15): Dezbatere privind aspectele economice ale redresării după criza provocată de COVID – 19, cu dl Thierry Breton, comisarul responsabil pentru piaţa internă
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite