„Legea sterilizării“ maidanezilor, la un pas de a fi adoptată. În maximum un an, toţi câinii vor fi sterilizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul copilului de 4 ani omorât luni de un câine fără stăpân aduce în atenţia opiniei publice problema stringentă a câinilor maidanezi. În scurt timp, legea de gestionare a câinilor comunitari, cunoscută sub numele de „Legea Marinescu 2“, ar putea fi adoptată de Parlament. Câinii agresivi vor fi sterilizaţi şi închişi în adăposturi speciale.

Proiectul de lege care dă undă verde sterilizării obligatorii a câinilor comunitari se află blocat de câteva luni la Comisia juridică din Camera Deputaţilor, care este for decizional.

După adoptarea de către Senat, proiectul de lege a fost trimis pentru raport atât la Comisia juridică, cât şi la Comisia pentru administraţie publică, care a emis deja raportul preliminar.

Contactat de „Adevărul“, deputatul PC Bogdan Ciucă, preşedintele Comisie juridice, a declarat că miercuri se va discuta pe marginea procedurii privind dezbateriile din comisie, urmând ca în cel mai scurt timp să fie emis un raport preliminar.

Traseul legislativ al proiectului de lege se încheie în plenul Camerei unde se va da votul final. „Nu văd niciun impediment pentru ca acest proiect de lege să nu fie aprobat de plenul Camerei Deputaţilor“, a declarat Bogdan Ciucă.

Ce prevede legea

Aşa-numita „Lege Marinescu 2“ ( proiectul legislativ 912/2007) vizează sterilizarea tuturor cânilor cu stăpân şi fără stăpân, recensământul şi înregistrarea lor într-o bază unică de date. Sunt exceptaţi de la sterilizare câinii cu valoare chinologică înscrişi în asociaţiile chinologice şi cei utilitari ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Persoanele care refuză sterilizarea câinilor vor plăti o taxă de montă, stabilită de consiliul local pentru fiecare generaţie de pui.

„Dacă legea va intra în vigoare, în timp de un an se vor steriliza toţi câinii cu stăpân şi fără stăpân. Câinii răi sterilizaţi vor fi duşi în adăposturi. Primarii care refuză aceste operaţiuni vor fi drastic sancţionaţi“, a explicat pentru „Adevărul“ Marius Marinescu, care este şi unicul iniţiator al proiectului de lege. Potrivit fostului senator, legea va fi adoptată fără articolul care stipulează eutanasierea câinilor.

În toamna anului trecut, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a realizat un prim recensământ al câinilor fără stăpân din Bucureşti. În urma numărătorii a rezultat că pe străzile din Bucureşti sunt 64.500 de câini comunitari. Kuki Bărbuceanu, preşedintele Asociaţiei Vier Pfoten, susţine că în Capitală sunt maximum 45.000 de câini comunitari, iar jumătate sunt deja sterilizaţi.

„Există un raport al OMS dat publicităţii în 1990. În acest raport există două metode de numărare  a câinilor comunitari. Am aplicat ambele metode şi am obţinut acelaşi rezultat: în Bucureşti există între 40.000 şi 45.000 de câini comunitari. Dintre aceştia, mai mult de jumătate sunt sterilizaţi“, a explicat Kuki Bărbuceanu pentru „Adevărul“.

Peste 1.000 de persoane, muşcate de câini

Răzvan Băncescu, cordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), susţine că din ianuarie şi până la începutul lunii mai 1.929 de persoane au reclamat că au fost atacate de câini fără stăpân, dintre care 1.123 au fost muşcate.La  Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“ au ajuns peste 4.000 de copii şi adulţi, în aceeaşi perioadă.

„Diferenţa dintre numărul persoanelor muşcate de câini înregistrate la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor şi numărul raportat de Institutul «Matei Balş» este dată de inexistenţa unui protocol între cele două instituţii. Lucrăm la acest aspect şi, pentru o evidenţă exactă, sper să finalizăm un acord cât mai curând. În evidenţa noastră, momentan, se află doar persoanele care ne sesizează direct, după cum se vede, mai puţine decât în realitate“, a declarat Răzvan Băncescu, citat de Mediafax.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite