Leancă: Republica Moldova nu este pregătită să se unească cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Republicii Moldova Iurie Leancă a declarat vineri că Basarabia nu este pregătită să se unească cu România pentru că obiectivele lor sunt în sensul integrării în Uniunea Europeană.

„Nu, pentru că ne stabilim sarcini concrete în ceea ce priveşte aderarea Moldovei la UE“, a răspuns Leancă atunci când a fost întrebat dacă este posibilă o unire între cele două state.

Leancă a mai explicat că prin integrarea în UE, România şi Republica Moldova for forma un spaţiu comun. „Atunci când vom fi un (stat) membru UE, vom face parte dintr-un spaţiu economic şi comercial comun. Nu vor exista frontiere interne. Acesta este obiectivul pe care-l vizăm“, a mai precizat premierul moldovean.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seara, la TVR, că următorul proiect de ţară pentru România este întregirea ţării, menţionând că este convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, atunci România va fi pregătită.

„Un popor, când are ocazia să fie împrenă, nu va renunţa. Nu mizez pe oameni politici, toată acţiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, ştiu că nu e momentul acum, dar (...) acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face“, a spus şeful statului.

Întrebat dacă s-a consultat cu diplomaţia românească, Traian Băsescu a răspus că „cel care trebuie să dea tonul în politica externă sunt eu. Credeţi că domnul Corlăţean nu doreşte unirea cu Republica Moldova?“.

Ceilalţi lideri politici, premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului Crin Antonescu, nu empatizează cu ideea lui Băsescu, ci susţin drumul european al Republicii Moldova.

„Trebuie să-i ajutăm cu asistenţă tehnică, cu proiecte de infrastructură, cu sprijinul politic pe care l-au avut necondiţionat, dar, într-adevăr, pasul făcut de Moldova la Vilnius este un pas uriaş şi trebuie să fim foarte inteligenţi şi deştepţi în a-i spijini ca acest drum să nu cumva să se întâmple să se oprească undeva la alegerile din toamna anului viitor. Dacă mai dăm multe declaraţii stupide, s-ar putea să-l ajutăm pe Voronin să câştige alegerile şi s-ar strica tot ce s-a făcut bun până acum“, a spus Ponta.

Aceeaşi idee a exprimat-o şi Antonescu pe pagina sa de Fcebook.  „Este un pas important pentru Moldova, care a înregistrat în ultimii ani progrese consistente în relaţia cu UE şi sunt convins că îşi va îndeplini şi în continuare toate angajamentele asumate în acest amplu proces de integrare în structurile europene. România susţine fără rezerve drumul european al Republicii Moldova!“, a scris Antonescu, pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi:

Preşedintele Băsescu: „Mai devreme sau mai târziu, ne vom uni cu Republica Moldova. Sângele apă nu se face”

Traian Băsescu: „Uniunea Europeană a trecut Prutul. Vin la Chişinău să-i felicit pe moldoveni la ei acasă“

Ponta: „Băsescu vorbeşte de unirea cu Moldova după ce nouă ani doar a ciocnit la petreceri cu Voronin”
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite